Többen kértétek, mondjam el, egy férfi hogyan is éli, élheti meg a terhességet, milyen egy terhesség férfiszemmel. Jó lenne most azt mondani, hogy könnyedén, hiszen nincs sok dolga. De ez csak ritkán igaz.

Tekintsünk most el a problémás esetektől, mert tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor minden általánosság, de még egy történet is inkább dühítő lehet, mint segítség.

Erre ékes példa a mi esetünk, és a velünk történtek következménye, ez az oldal. Hiszen amikor a problémák kiderültek, sok minden állt a rendelkezésünkre, csak gyakorlati információ nem.

Terhesség férfiszemmel: miről is fog szólni ez az sorozat?

Igyekszem majd az irónia, a tények, a gyakorlati tennivalók, és a tapasztalat mutatta zsákutcák között lavírozni, egyensúlyozni. Első körben azt terveztük, hogy heti lebontásban írom meg a tapasztalatokat, tanácsokat, észrevételeket.

De azt kell mondanom, hogy a férfiak esetében lehet, hogy még a havi bontás is gyakori. Egyszerűen számunkra a terhesség egészen mást jelent, mint a nők számára.


Amíg a nők vizsgálatokat, eredményeket látnak, a férfiak unalmas várószobákat, rongyosra olvasott női magazinokat, felszínes csacsogást, és ismételt várakozást élnek meg.

Bár a terhességet másként látjuk, azért a gyermekvárást már nem annyira. Hogy mi a különbség? Rengeteg. De hagyom, hogy ezt mindenki maga értelmezze.

Időzavar

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy nem egy nagy kaland leírni kilenc hónap történéseit, azért egy pillanatra álljunk meg. Már itt, mindjárt az elejénél. Most mennyi is a terhesség ideje?

Kilenc hónap, vagy negyven hét? Mert ugye a negyven hét az inkább közel tíz hónapnak felel meg. Honnan is számít terhesnek egy nő? Mikortól apa az apa? Mi a fogantatás időpontja?

Ha a jog szempontját nézzük, meg kell várnunk a szülés időpontját, és ha minden rendben zajlik (nem koraszülött a baba), akkor a szülés napjától visszaszámolva 300 nap a fogantatás időpontja. Oké, ennek a dátumnak valóban csak a jogrendszerben van jelentősége. Például örökösödésnél.

A negyven hetet az utolsó menstruáció első napjától számolják, a terhesség ettől kezdve tart 40 hétig, azaz 280 napig. Ebből lenne a hivatalos, tervezhető szülési dátum. Azt azonban senki sem gondolhatja komolyan, hogy minden gyermek pont azon a nagykönyvben megírt napon fogan. Szóval egy, esetleg két vagy három hét difi is lehet.

Bonyolítsam még? Hát jó: az, hogy a nő a terhesség x hetében jár, nem jelenti azt, hogy x hetes terhes. A magzat korát nem az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítják, hanem a tényleges fogantatástól. Jó lesz figyelni a szavakra, hiszen itt az első ilyen fontos megfogalmazás: a terhesség kora nem azonos a magzat korával!

Még nagyon az elején járunk, szóval, aki itt elveszítette a fonalat, gyorsan iratkozzon be az orvosira, mert csak bonyolultabb fogalmazások jönnek majd! Esetleg bővebb infot a Terhesség kora, magzat kora c. cikkben találsz.

Terhesség férfiszemmel: bevezető

Apa is születik

Leegyszerűsítve a dolgot azt kell mondanom, hogy valamikor a férfiból apa lesz. Hetek, hónapok, napok számolása nem a mi dolgunk. Nekünk csak azért fontos, mert jó, ha tudjuk, mikor mire is számíthatunk majd. Mert bizony lesznek változások. Vizsgálatok, szűrések, kontrollok, és sok egyéb, amikre jó felkészülni.

A felsorolás közel sem teljes. Mert a terhesség előrehaladtával változik a nő is, aki a gyermekünk anyja lesz. Változik a teste, hangulatai, változnak a hormonszintjei. Lesznek egyre sürgetőbb feladatok, amelyek nem csak a bankszámlánkra rónak komoly terhet, de ránk, a férfiasságunkra is. Elvégre azt fogjuk hallgatni hónapokon át, hogy: „egy igazi férfinak ez nem jelenthet problémát!”

Hát, pedig jelent. Egy lakás bababiztossá tétele komoly kihívás. Miért? Mert mindenre felkészülünk, amire a felnőtt agyunk gondol, de el lehet hinni, hogy a gyermeki agy egészen másként működik. És még egy komoly figyelmeztetés! A bababiztos otthon nem feltétlenül kismama-, vagy anyukabiztos is egyben.

Hogy ez mit jelent? A változó testalkat nem csak lelki kéréseket vet fel, de fizikálist is. Változik a test súlypontja, a méretek.

Ott, ahol egy hónapja az asszony még vidáman elfért, mára már beszorul, és azért, amiért egy hete még lehajolt, holnap már csak az elesést kockáztató marionettszerű mozgássorral lesz képes boldogulni. Szóval szerintem igen is embert próbáló feladat mindenre odafigyelni.
Tíz rész boncolgatja majd a terhesség negyven hetét. Javaslom mindenkinek, hogy a viccen, irónián túl figyeljen a lényegi mondanivalóra is, mert biztos lehet benne, egy két praktikus tanács, néhány segítő, vagy éppen pénztárcakímélő trükk szerepel majd mindegyikben.

Kismamák, kispapák, gyakorló vagy leendő szülők! Az apák, bármennyire is tűnik úgy, hogy félvállról veszik a terhességet, igen is minden pillanattal megküzdenek. Szóval egy kis megértést biztosan örömmel fogadnak. Mindegy, ki, mit mond. Vegyük komolyan a terhesség negyven hetét, és az azzal járó feladatokat.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!