Terhesség férfiszemmel: túl a félidőn

Megállnék egy írás erejéig, mielőtt folytatom a havi összefoglalót, vagy eszmefuttatást. Túl vagyunk a terhesség felén. Volt sok szép és megható pillanat, néhány kellemetlen vizsgálat, de azt hiszem, az ultrahang felvételek minden nehézségért kárpótolnak mindenkit. Növekszik a pocak, érezhető a mozgás, és a “tervszerűen működő” szülők otthona is elkezdett változni.

A leendő apáknak most azt javaslom, egy kis időre álljanak meg. Üljenek le a kedvenc foteljukba egy itallal, és gondolkodjanak egy kicsit. Bár a mindennapokban már most is érezhető a változás, nem titok, hogy alig néhány hónap múlva még látványosabb és gyökeresebb lesz ez a változás.

Tudom, mert én is átestem ezen, nem szabad az utolsó percig halogatni azt, hogy felkészüljünk a kicsi jövetelére. Most nem bútorokról, kisruhákról, vagy ilyesmikről beszélek. Sokkal inkább egy lelki „finomhangolásról”, amelyet mindenki addig igyekszik halogatni, ameddig csak lehet. Nem jó ötlet.

Finomhangolás – apukáknak

Miről is van szó? Arról, hogy a terhesség utolsó hónapjait, a szülés, majd a gyermek okozta változásokat könnyű rosszul kezelni, megélni. Lehet teherként viszonyulni a feladatokhoz, lehet értetlenül állni a partnerünk érzelmi változásai előtt, de akár elfogadjuk, akár nem, minden pillanatban meg kell felelnünk olyan elvárásoknak, amelyekre, ha nem készülünk fel előre, nem biztos, hogy jól tudunk majd reagálni.

Eddig pihentető ( 🙂 ) hónapokat tudhatunk a hátunk mögött. Most jönnek majd (ismét) a hormonok, a fáradtság, a fájdalmak, majd a szülés, és az azt követő, egész életre szóló felelősség. Sokan azt hiszik, a pelenkázás, a büfiztetés az igazi kihívás a gyermekvállalásban. Hát, ez közel sem így van.


Az igazi kihívás az lesz majd, hogy lépést tartsunk a gyermek fejlődésével, hogy megértsük az anyuka változásait, hogy legyen elég erőnk ahhoz, hogy helyesen, de legalábbis kis hibákkal tudjuk kompenzálni a külső, negatív hatásokat.

Persze, van akinek ez könnyen megy. Mégis azt kell hinnem, tapasztalva azt, hogy a férfiak milyen nehezen boldogulnak olyan területeken, amelyek idegenek a számukra, hogy a nagy többség számára egyáltalán nem egyszerű feladat mindezt megérteni, feldolgozni, és jól kezelni.

Szóval, leendő apukák, ott a fotelok kényelmében! Ürítsétek poharatok arra, hogy lesz erőtök az elkövetkező hónapokra, évekre, hogy igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a kis jövevény büszke lehessen majd rátok. Mert ti minden pillanatban büszkék lesztek a gyermeketekre, ezt garantálhatom!

Terhesség férfiszemmel: túl a félidőn

Ha kiürült a pohár, első lépésként mindjárt vigyétek a mosogatóba, ne hagyjátok a karfán, dohányzóasztalon, vagy akárhol máshol. Legyen ez az első lépés. Aztán irány a tanulás. Nem csak könyvek, szakirodalom, de fórumok, ahol nők beszélhetik, és beszélik is ki a férjeik hibáit. Tanuljatok belőlük, mert hibázni könnyű, de azt helyrehozni már sokkal nehezebb.

Türelem – anyukáknak

Az anyukákhoz is egy kéréssel fordulnék. Türelem! A párotok nem akar rosszat, csak tanul. Mert amilyen nehéz újra gyermeknek lenni, olyan nehéz lesz felnőni ismét a kicsivel együtt. Igen, igaz. Nagy eséllyel a férjetek, partneretek is gyermekké válik egy kicsit, és igen, igaz, rá is figyelni kell majd.

Ez jó, ne akarjátok azt, hogy gyorsan nőjön fel a feladathoz. Ami számotokra természetes lesz, az neki idegen, és meg kell küzdenie minden lépésért. Legyen az akár pelenkázás, akár fürdetés, akár etetés. Legyenek apás feladatok, amikkel biztosan elbír majd „az öreg”, és ezután már könnyebben tudjátok megtanítani a többit is.

Ne feledjétek azt sem, hogy a férfiak normál helyzetben sem értik a női lelket, és úgy általában magukat a nőket. Most gondoljatok bele abba, hogy a hormonok, az ébredő ösztönök ezt a normál helyzetet még inkább megbolondítják.

Szóval az egyébként is gyámoltalan pasasotok még inkább elveszettnek, tanácstalannak érzi magát. Ha az írás tematikáját nézem, már csak néhány hónap, és a gyermek mindent megváltoztat körülöttetek. Addig finom irányítással segítsétek a leendő kispapát, hogy felnőjön a feladathoz. Kitartás! 🙂


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!