Terhesség férfiszemmel: 37 – 40. hét

Hát, lassan eljön az idő, hogy gyarapodjon a család. Az ebben az időszakban megszülető gyermekek már nem számítanak koraszülöttnek (betöltött 37 hét után). Ugyan rendelkeztek egy dátummal, amely a szülés várható időpontját jelzi, de ne lepődjetek meg, ha korábban, vagy esetleg később érkezik a baba. Nem szentírás az a dátum.

Üljetek le egy percre, és beszéljétek át, az anyuka mit is vár el az apukától a szülés alkalmával. Mit akar, mit tegyél, ha apás szülést terveztek, és mit akar, ha nem. Mit vár tőled, ha császárral, és mit, ha természetes úton jön világra a kis utód. Persze, könnyen lehet, hogy nem úgy fognak majd menni a dolgok, ahogy eltervezitek, de az már nem rajtatok fog múlni.

Nézzük a szülés időpontját. Sokan vitatkoznak azon, mi, ki adja meg a jelet a szülés megindulására. Hogy a magzat szervezete jelzi azt, hogy el-, illetve felkészült a világra, vagy az anyuka szervezete jelzi ugyanezt? Senki sem tudja biztosan. Van, aki a magzat tüdejének, van, aki a mellékvesének tulajdonítja ezt a jelet. A lényeg azonban az, hogy egyszer csak ez a jel megérkezik.

Az utolsó négy hét történéseiről igazából nagyon nincs már mit írnom. A várakozás jegyében telő napok során igazából türelemből és kitartásból vizsgázik mind a két szülő. A kicsi virgonc, az anyuka mind nehezebben mozog, és mind több kellemetlenséget él át.

Az apuka stresszel, pánikol, igyekszik erősnek mutatni magát. Aztán eljön az a bizonyos pillanat, és megindul a szülés. Itt még nincs ok a pánikra. Elvileg rengeteg időtök van arra, hogy a kórházba érjetek. Azért nem árt a tempós készülődés, haladás. Inkább orvosok között várakozzatok, mint az út szélén.


Tudom, hogy ilyenkor mindenki pánikol. Jönnek a kérdések, vajon mit nem csomagoltam be, mire nem gondoltam? Nincs semmi baj, ha valami kimaradt. A kórházak közelében biztosan találsz boltokat, ahol az elengedhetetlen dolgok beszerezhetőek.

Legyen az akár ásványvíz, vagy valamilyen ruhadarab. Ha beértetek a kórházba, a kismamát elviszik a szülőszobára. Ha itt az idő, és apás szülést terveztetek, szólni fognak, hogy készülődj.

Császár esetén ez azt jelenti, hogy bevezetnek egy helyiségbe, ahol felveheted a keményre mosott, méret pontatlan zöld ruhát, általában sok számmal kisebb műanyag klumpát, és várhatsz az orvos bebocsájtó hívására.

Ne lepődj meg, ha ez a várakozás sokáig eltart. Azért néha kérdezz rá, hogy mi a helyzet, nehogy úgy járj, mint én, hogy az orvos elfelejtette, hogy apás lesz az a szülés, és csak akkor szóltak, amikor a feleségem felhívta a hiányomra a figyelmüket.

Kezet mosol, maszkot kapsz, és bevezetnek a műtőbe. Ahogy azt már fentebb említettem, igyekezz nem foglalkozni a körülményekkel.

Terhesség férfiszemmel: 37 - 40. hét

Felejtsd el a Dr. House-t, egyéb orvosi filmeket. Itt a rideg valóság fog fogadni. Lépj túl rajta. A feladatod, mert az lesz, nem egyéb, mint hogy a párodra figyelj, igyekezz megnyugtatni. Magát a szülés folyamatát nem fogod látni. Az anyuka fejéhez ültetnek, és minden lényegeset eltakarnak előletek.

Ha normális menetű szülést terveztetek, és valamilyen oknál fogva az orvos úgy dönt, hogy császármetszést fog végrehajtani, akkor bizony kiküldenek. Ilyenkor csak az lesz a feladatod, hogy kellő türelemmel és ép ésszel (meg némi hajmaradékkal) várd ki a műtét végét.

Természetes szülés esetén a kórház rendjétől és lehetőségeitől függően fognak történni a dolgok. Ha olyan szülőszoba van, ahol csak a feleséged van, bemehetsz, és még az sem biztos, hogy a vizsgálatoknál ki kell menned.

Ha több kismama van egyszerre (több ágyas szülőszobán), akkor bizony kiküldenek, mert a másik látványa nem rád tartozik. Ilyenkor sokat segít, ha jártál a pároddal szülésfelkészítőre, vagy legalább képben vagy, hogy mi jelent segítséget neki. A fejedhez vágott szitkokat azonnal felejtsd el, és tudd, hogy nem valódiak. 🙂

Ha nem apás szülés volt tervbe véve, akkor egyszerű a férfi feladata. Várakozás. Ilyenkor jól jön a táskába csúsztatott könyv, keresztrejtvény, egyéb elfoglaltság.

Azért nagyon ne mászkálj messzire, ha nem vittél magaddal vizet vagy szendvicset, az érkezést követően hamar szerezd be, mert egyszer csak nyílik majd a szülőszoba ajtaja, és szólítani fognak. Jellemzően pont akkor, amikor épp sorban állsz a büfénél. 🙂

Ha a császáros szüléssel minden rendben volt, akkor egy kis beöltözést követően a másik helyiségbe vezetnek (szülőszoba a legtöbb helyen, vagy egy direkt erre a célra kialakított szoba), és egy melegítőlámpa alatt heverő pici babára mutatnak.

Hát eljött neked is a pillanat, ami a természetes szülésnél alapból adott. Szemtől szemben láthatod azt, aki a pocakot domborgatta, olykor hátba rúgott, öklözött. Hogy nem volt felesleges a pocakhoz történő beszéd, itt mutatkozik meg. Ha szólsz, a kisbaba reagálni fog a hangodra.
Van egy olyan pillanat, amit az első szőrtalálkozásnak hívnak. Ez lényegében azt jelenti, hogy az apuka felveheti a kicsit, és ilyenkor a csupasz mellkasára fekteti őt. Ez az a pillanat, amikor a férfiak általában megértik, hogy az életük megváltozott, és valahogy elveszik belőlük a félelem.

Negyven hét kérdései, félelmei, nehézségei válnak semmissé, és bár mindenki tudja, hogy igen, lesznek új kérdések, lesznek új nehézségek és félelmek, már jelentéktelenek lesznek, mert a nehezén túl vannak.

A kispapáknak még van néhány órájuk, egy, esetleg két napjuk, hogy kiélvezzék az egyedüllétet. Ez alap esetben azzal telik, hogy boldog – boldogtalannak adatokat sorol. Súly, hossz, név, és a büszke jelzők: hatalmas, gyönyörű, álomszép!

És ez így van jól. Az apuka büszke gyermekére. Ettől a naptól azonban az legyen az elsődleges célod, hogy sok év elteltével a gyermeked is büszke lehessen rád.

Kapcsolódó írások:Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!