Terhesség férfiszemmel: 33 – 36. hét

Bizony, elérkezett az utolsó (előtti) hónap is. Orvosok, védőnő, tücskök és bogarak is mondják, mikor mit tegyetek. Javaslatokat, praktikákat kaptok naponta, de azt mindenki elfelejti, hogy a dolgok jelentős részét a kismamák ösztönösen érzik, tudják.

De mi a helyzet a kispapákkal? Hát, velük bizony már nem ennyire egyszerű a helyzet. 🙂

Számukra ez a hónap túl azon, hogy figyelniük kell a partnerükre, a szülésre való felkészüléssel telik majd. Mondanám, hogy: és a kisbaba első néhány hónapjára való felkészüléssel, de erre (és ezt tapasztalatból mondom) nem lehet felkészülni. Szóval nézzük, mire is kell készülnie egy kispapának.

Ha a terhesség során nem vetődött fel, hogy a kismama korábban feküdjön be a kórházba, akkor az elsődleges feladat, amire készülni kell, az a kórházba jutás minden lehetséges változata. Saját kocsi, ismerős, mentő, mindent számításba kell venni és mindenre fel kell készülni.

Ne feledd, lehetsz te akármilyen előrelátó, az élet tud meglepetéseket szerezni. Néhány hete például egy ismerős család várandós anyukája az M3-as autópálya egyik benzinkútján szülte meg gyermekét (igen, ők voltak a tévében). Tervek ott is voltak, csak egy pici hiba csúszott a számításba.


Felkészülés a gyakorlatban

  1. Telefonok mindig legyenek feltöltve.
  2. Az autó biztosan induljon, és ha csak egy kicsit is bizonytalan vagy, akkor gondoskodj arról, hogy legyen plusz megfelelő jármű, amikor szükséges.
  3. A mentők száma, ha nem jutna eszedbe: 104, de hívhatjátok a 112-t is mobilról. Nem kell megijedni, ez az utóbbi szám a rendőrségen csörög, de onnan kapcsolják a területileg illetékes mentőszolgálatot.
  4. Ha dolgozol, főnökeid, kollégáid tudjanak arról, mi várható, és beszéljétek meg, hogyan tudnak esetleg helyettesíteni.
  5. Ha van egy kis időd (és mindenképpen legyen!), teszteld a lakásotok, és a kiválasztott kórház közötti útvonalat. Hol lehet dugó, útépítés, terelés. Keress parkolóhelyet, figyeld meg, hol tilos megállni. Nekem harmincezerbe került ez a figyelmetlenség, és elhiheted, senkit nem érdekel, hogy gyermeked születik éppen.

Mire kell még készülni? Hát, arra, hogy a kórházak jelentős részében bizony kutyába sem veszik az apukákat, tehát könnyen lehet, hogy órákig fogsz várakozni. Tehát irány csomagolni! Szóval zsepi, olvasnivaló, és mindenek előtt feltöltött fényképezőgép (telefon, kamera, bármi) legyen nálad.

Nem árt az sem, ha jó előre megbeszélitek és borítékoljátok a szükséges összegeket is. Igen, tudom, mit szabad hivatalosan… De ezt már régen megbeszéltétek az orvosotokkal.

Ha minden rendben, csak egy-két napot töltötök a kórházban, nem árthat két vagy három doboz desszert a szülésznőnek, ápolónőknek. Az apró figyelmességet meg fogják hálálni!

Ha megbeszéltétek, hogy apás szülés lesz, arra is számíts, hogy ér némi döbbenet. Most elvonatkoztatnék a magánkórházak körülményeitől, mert nem irányadóak. Szóval, ha bemész a műtőbe, hagyd figyelmen kívül a körülményeket. Ha egy percre elbambulsz, meglehet, lemaradsz a lényegről. De erről majd a következő írásban.

Ha már tudod, hogyan juttok el a kórházba, biztos vagy abban, hogy mindent beszereztetek, amire szükség lesz, minden átalakítás elkészült a lakásban, nincs is más dolgod, mint az, hogy tartsd a párodban a lelket. A magzat mérete, intenzitása egyre több kellemetlenséget okoz neki.

Vedd a fáradtságot és olvass utána, mikor miben tudsz segítségére lenni. Jó pont lehet, ha például utána olvasol (ő biztosan megtette, szóval tuti a pozitív fogadtatás, ha te is tudod) mit is érdemes (javasolt) enni ebben az időszakban.

Az sem árt, ha tudod, hogy még vár rá egy csomó vizsgálat, ahová el kell jutni, amit meg kell (alaposan, többször és több irányból is 🙂 ) beszélni.

Terhesség férfiszemmel: 33 - 36. hét

Figyeljétek együtt a baba mozgását, beszéljetek hozzá. Ez fontos lesz majd a szülésnél, hiszen (és ez is saját tapasztalat) a kicsi ismeri már a hangotokat, és nyugtatólag fog hatni rá a megterhelő történések közben, illetve utána.

Ha mindezzel megvagy, tényleg nem maradt más dolgod, mint az, hogy szépen, folyamatosan tudatosítsd magadban azt a tényt, nemsokára apuka leszel, és ez az életed végéig elkísér majd.

Szeretnék valami biztatót írni így a vége felé, de tudom, nem lehet. Sok férfi fél, pánikol a szüléstől, a gyermekneveléstől. Lehetne közhelyekkel dobálózni, hogy minden rendben lesz, de nem teszem. Sok nehézség, kihívás vár még rátok.

De ahogyan a kicsi növekszik, vele együtt, napról napra lesztek egyre magabiztosabbak, és ügyesebbek. Nem érdemes azon agyalni, hogy mi lesz négy-öt hónap, vagy éppen év múlva. A legfontosabb, hogy a közelgő szülésre összpontosítsatok, hogy az menjen rendben. Minden egyébre rengeteg időtök lesz még.

Ja, és kispapák! Akár lány, akár fiú, higgyétek el, végtelen mennyiségű örömben és boldogságban lesz részetek az elkövetkező években. Szóval, csak bátran!

Kapcsolódó írások:


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!