Terhesség férfiszemmel: 29 – 32. hét

Véget ért a vihar előtti csend. A nyugodt hetedik hónapot felváltja a mozgalmas nyolcadik. A magzat mérete miatt a kismama egyre több kellemetlenségre panaszkodik. Nehezen vesz levegőt, kényelmetlenségekkel küzd, és előfordulhat, hogy olykor átkoz téged, amiért „ezt” tetted vele. 🙂

Ne vedd komolyan. Tudd be a nehézségeknek. Elhiheted, a szülés után boldog lesz, hogy megtörtént mindez.

Néhány szó a kicsiről. Bizony, már nem is annyira kicsi. Bőven egy kiló felett van, és már sok mindenre képes. Érzékel, reagál, rendszeres napirendje van. Képes csuklani, nyitja, csukja a szemeit. Szóval már nem csak egy „kis” dudor a mama pocakján.

Ebben a hónapban időszerű a harmadik ultrahangos vizsgálat. Itt sok mindent mérnek, és remélhetőleg csak megnyugtató híreket kaptok. De nézzük, mit is kell tennie a kispapáknak ebben a négy hétben.

Kevés a hátra levő idő, szóval ideje felkészülni arra, hogy az apuka bizony ki fog kerülni a középpontból a szülést követően. Hasonló lesz, mint a terhesség első szakaszában. „Tedd ide, vidd oda.”


Akkor a kismama volt kívánós, a szülést követően az a legkevesebb, hogy segíted a munkáját, amiben csak tudod. Magyarul: rohangálsz majd pelenkáért, és egy csomó minden másért. Ha valamit szeretnél, várnod kell majd a sorodra.

Nézzük, minek is kéne már meglennie ahhoz, ha a kis jövevény türelmetlenkedne, és korábban érkezne, ne legyetek bajban. Gondolom, a kiságyat, pelenkázót, fürdetőt nem kell felsorolnom. Ezek annyira természetesek, hogy mindenki az elsők között szerzi be valamennyit.

Beszélnünk kell azokról a dolgokról, amelyek nem szükségesek, de a „jó ha van” kategóriába tartoznak. Ilyenek a légzésfigyelők, a babaőr készülékek. Ha a kicsinek külön szobája van már az elejétől fogva, akkor valóban jó, ha van.

Ha saját szobátokat osztjátok meg vele, akkor a babaőr felesleges, hiszen úgy is halljátok, ha felébred, felsír. A légzésfigyelő jó dolog, hogy szükséges-e, azt az orvosok meg fogják mondani. Ha a szüléssel minden rendben volt, és a kicsi egészséges, tényleg csak egy plusz biztonságérzetet tud adni.

Lassan jó lesz elkészülni a lakás átalakításával, az első néhány hónapban szükséges berendezések megvásárlásával. A festések megszáradására, az új elrendezés megszokására időt kell adni. Most, hogy ismét szóba került a vásárlás, jöjjön a szokásos figyelmeztetés.

Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni a kicsikkel kapcsolatban. Lehet találni kiságyat százezerért (sőt), és lehet tízezerért is. Ugyan ez igaz a dekorációra.

Ha már tudjátok a kicsi nemét, akkor a szobát eleve ennek megfelelően alakítottátok ki. Lehet venni divatos, éppen aktuális matricás dekorációt, de szerintem ezt nem kéne erőltetni. Egyrészről azért, mert mire fel is tudja fogni, mit lát (egyáltalán látni fogja), addigra megint lesznek újabbak, ezek pedig aktualitásukat veszíthetik.

A dekoráció kapcsán a jól bevált, hagyományos mintákat javasolnám, különösen a kiságy környékén. Ilyenek lehetnek a természetből születő képek. Állatok, tájak, stb. Eleinte ne az aprólékosan kidolgozott képeket, tárgyakat erőltessétek, hiszen az újszülött még nem képes minden részletet látni.

Példa erre a nem kevés pénzért kapható, kiságy fölé akasztható, forgó, esetleg zenélő függesztők. Ezekre általában kis állatfigurákat szoktak akasztani. Sokkal olcsóbb, és szerintem praktikusabb is, ha vesztek néhány lufit, nem teljesen felfújjátok, és (jobb híján) hurkapálcára kötve teszitek a kiságy fölé. Na de ez még akár rá is érhet.

Terhesség férfiszemmel: 29 - 32. hét

Viszont most is figyelned kell a kismamára. Ahogy a magzat növekszik, egyre több kellemetlenség éri az anyukát. Bár ez természetes velejárója a terhességnek, azért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül. Tehát: párnából nem lehet eleget vásárolni!

Kényelmes ruhák, cipők is elengedhetetlenek. Itt is érdemes figyelni arra az aprócska tényre, hogy nincs szükség komplett ruhatárra, hiszen alig két hónap, és már nem lesz rájuk szükség.

Ez alól egyedül a melltartó lehet kivétel. Tekintve, hogy a szervezet már régen azon dolgozik, hogy mind a terhesség, mind a szülés, és az azt követő időszak igényeinek megfeleljen, a keblek duzzadnak, ám csak a szülést követően, a tejtermelés megindulásával válik majd igazán „problémássá” ez a terület. Tehát néhány, az időjárásnak megfelelő ruhadarab elég lesz.

Nézzük azokat a tárgyakat, amiket szintén nem jó a szülés környékén, az utolsó percben megvásárolni, beszerezni. Az egyik legfontosabb: egy kényelmes szék, amiben a szoptatás történik majd. Nem, ne te próbáld ki azokat a boltokban!
Te erősebb vagy, és ne feledjétek azt sem, hogy nem csak a szoptatás kényelme fontos, de az is, hogy az anyukának majd fel is kell tudnia állni belőle egy babával (és egyéb dolgokkal) a kezében, lehetőleg minél könnyebben. Ezért kerüljétek a nagyon hátradöntött, mély ülésrészű székeket.

Ha a kismama előrelátó, találsz a lakásban egy táskát, amelyben már összekészítette azokat a dolgokat, amelyekre a kórházban lesz szüksége.

Te már átgondoltad mire lesz neked szükséged? Egyáltalán, tudod, hol a kocsikulcsod? És ezt hajnali háromkor, álmodból ébredve is tudni fogod? Az elkövetkező időszak elsődleges irányelve a következetesség legyen! 🙂

Kapcsolódó írások:Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!