Terhesség férfiszemmel: 25 – 28. hét

Elértétek a második trimeszter végét (újabb jó pontért ezt sem árt tudni), és beléptetek a harmadik harmadba. Ez jó dolog. A kicsi lassan egy kilót nyomhat odabent, és a fejlődése (ha tudnátok, látnátok) nagyon sokat haladt előre. Persze még sok van hátra, de a magzatoknál a hajrá számít. 🙂

Nézzük, mire számíts, mire figyelj oda ebben az időszakban.

Amire érdemes figyelni, ha eddig nem tettétek meg, az a magzatvíz mennyisége. Ez elég fontos. Nem jó, ha túl kevés, és az sem használ, ha túl sok. Egy ultrahang vizsgálat alkalmával egy jól képzett orvos ezt viszonylag könnyen meg tudja állapítani. Elvileg megteszi magától, de ne feledjétek, az elv nem mindig egyezik a gyakorlattal.

Laikus szemmel természetesen egy felvétel nem értelmezhető, de például én egy életre megtanultam, hogy a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nálunk kevés volt a magzatvíz. Ha tudtam volna azt, amit ma tudok, hogy a lányunk nemét sokáig azért nem tudtuk, mert ő a kicsi helyen nagyon praktikusan összecsomagolta magát, figyelmeztettem volna az orvost.

Ilyen jel lehet még az is, ha a 4D felvételek nem sikerülnek, hiszen ahhoz, hogy az arc például jól kivehető legyen, kell egy bizonyos mennyiségű folyadék. Érdemes figyelni az apróságokra.


Ami a férfiakat illeti, ha eddig nem tűnt fel az a sok katalógus, prospektus, heti- vagy havilap a lakásban, elhihetitek, nem véletlenül kerültek oda, és (persze hogy) nem véletlenül vannak mindig kéznél. Jó lesz észnél lenni, mert komoly csapást jelenthet a családi kasszára a felelőtlen (na jó, ez lehet, hogy túlzás), át nem gondolt vásárlások sokasága.

Lassan el kell kezdeni bátorságot gyűjteni mindahhoz, ami várható, és nem árulok el titkot, be is fog következni. Erre mindjárt megadják a rokonok, ismerősök az első lehetőséget. Mire is? Ahogy a terhesség egyre látványosabb, úgy fognak felvetődni az esetleges problémák, amelyeket még senki nem élt át, de mindenki hallott ezt vagy azt az ismeretségi körében.

Hogy mennyire akartok foglalkozni ezzel, csak rajtatok áll. Tekintve, hogy egyszerű emberi irigység mondatja azt az emberekkel, hogy baj lesz, meg sok gond, meg minden, ami rossz, én legyintenék rájuk, és élném az életem, engedve azoknak a csodás pillanatoknak, amelyek a terhességgel, a gyermekvállalással járnak együtt.

Egyike a csendes hónapoknak a hetedik. Miközben már érzed a változás szelét, még sütkérezel a nyugalom melegében, és kiélvezed az utolsó napokat is, hogy a régi életedet élheted.

A felkészülés, amelyet ideje elkezdeni, két részből áll. A lelki és a fizikális. Nem kell súlyzókat vásárolni, ne ilyenre készülj. Bár, ha rosszul választasz mózeskosarat például, akkor bizony a földig nyúlhat a karod, mire a kocsidhoz érsz a picivel szülés után. 🙂

Terhesség férfiszemmel: 25 - 28. hét

Vásárolni a kicsinek kell, és a lakás néhány részét is érdemes praktikus szemmel megnézni. Jó, ha nem az utolsó pillanatban, vagy azt követően kezdetek el kapkodni. Csak egy példa: a fürdetés. Nem számít nagy dolognak, néhány ezresért állványos kiskádat lehet vásárolni. Igen ám, de a pici egy perc alatt fogja kinőni.

Szóval ott álltok majd a kád mellett, és rá fogtok ébredni, hogy kényelmetlen. Marad a nagy kád. Jó a csúszásgátló az aljára, de azt sem szabad elfelejteni, hogy abban a kádban a gyermeket tartani is kell egy-két évig, amíg biztonságosan képes lesz egyedül fürödni. Szóval csak kreatívan!

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy bizony a szülést követően a párod (jó esetben nem te) elég aktív éjszakai mászkálást fog rendezni. Etetés, dajkálás, stb.

Ha az utolsó pillanatokban rendezitek át a lakást, mert valahogy mégsem volt jó az eredeti elrendezés, akkor te gyakran fogsz robajlás szerű zajokra ébredni, és a párod gazdagabb lesz néhány kék folttal. Ne feledd, azokért a kék foltokért levonások járnak a plusz pontjaidból.

A lelki oldalból arra hívnám fel a figyelmet, amelyet szintén kezdesz már megtapasztalni, és elhiheted, az idők folyamán csak rosszabb lesz majd, ezek pedig a női kérdések. Nőd már most is sokszor hangoztatja kétségeit, amelyeket igyekszel kezelni, de még nem veszed komolyan.

Pedig nem ártana. A sok „mi lesz ha”, „akkor is”, „és ha” kezdetű mondatok komoly tartalmat hordoznak, még akkor is, ha az unalomig adtad meg rájuk a választ. Sajnos tény, ha elkönnyelműsködsz egy választ, bizony meg lesz a következménye.

A női agy egyébként is bonyolult rendszer szerint kombinál. Ha ezt megfejeled nem kevés hormonális káosszal, érzelmi zűrrel, lelki zavarral, elhiheted, hogy pokoli kavalkád zajlik abban a fejben. Nem volt hát hiába a nőgyógyászati várótermekben gyakorolt türelem.

Lassan hasznát veszed az ott elsajátított légzéstechnikának, az agyad szelektív módra való átállításának. Csak ne feledd, nem biztos, hogy a nagy dolgokra kell csak odafigyelni. Miközben rendezed a lakást, akadálymentesítesz, gyermekbiztonságra ügyelsz, ápold a partnered lelkét is, mert jobb ma elkerülni tíz hógolyót, mint holnap eltemetődni egy lavina alatt.
Kapcsolódó írások:Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!