Terhesség férfiszemmel: 1 – 4. hét

Lehetne itt poénkodni, hogy akkor most mikortól is számoljuk az első hónapot, de ezt most kihagynám. A terhesség fura számításairól már írtam a bevezetőben.

Az első hónap a „boldog” tudatlanság jegyében telik. Ez alól csak a “tervszerű” szülők kivételek, akik elhatározták, most aztán gyermekük lesz.

Az elhatározás szép, a cél nemes, és mint gyakorló apuka azt kell mondanom, minden pillanat, és azok nehézségei megérik, mert a pici mosolya mindent feledtet, és boldoggá tesz.

Azoknak, akik tervezik a terhességet, bizony már ebben az időszakban is sok mindenre kell figyelniük. Az egészséges étkezés, a fizikális erőnlét csak alapvető dolgok. Könnyű elveszni a részletekben, a színes és csábító reklámokban.

De ne hagyjuk ki az intelmeket, a veszélyeket sem. Hogy kinél mi segíti biztosan a fogamzást, egyedi kérdés, tehát egyedi válaszokat is kellene adni rá.


Remélem, nem baj, ha ez az írás nem fogamzási tanácsokat fog sorolni. Sokkal inkább azt tartom fontosnak, amire a leendő szülőknek figyelniük kell.

Az anyuka ösztönből meg fog tenni mindent, amit fontosnak tart a baba szempontjából. Mondhatnánk, hogy a férfi itt még kényelmesen hátradőlhet a karosszékében, de ez nem igaz. Sőt. A férfira itt már komoly feladat hárul! Ő lesz a fék.

Az az ösztön, hogy mindent meg akarunk tenni a gyermekünk egészségéért, fejlődéséért, és hogy mindenből a legjobbat akarjuk neki, szép, és fontos dolog. Volt néhány évszázada.

Mára azonban megváltozott a világ. Harsány reklámok, egymásnak gyökeresen ellentmondó információk özöne között kellene a helyes utat megtalálni. A nő mindent akar majd.

Ha valahol azt hallja, hogy egy termék fontos és szükséges, hogy az a bizonyos vitamin elengedhetetlen, de legalábbis nagyon ajánlott, már megy is a patikába. Csak az a baj ezzel, hogy nincs meg hozzá minden információja, hogy jól döntsön.

Vegyünk egy példát. Elevit (nem vagyunk ellene, tényleg csak egy példa). Ha máshonnan nem, reklámokból biztosan ismert ez a név. A reklám tényként könyveli el, hogy ez a termék több mint kilencven százalékban előzi meg az idegcső-záródási rendellenességet.

De arról már hallgatnak a reklámok (oké, nem fér bele), és csak komoly utánajárással lehet megtudni, ha egyáltalán tudod, hogy mit keress, hogy ez az idegcső-záródási rendellenesség a magzat 15-28 napos korában kialakulhat, vagy éppen nem alakul ki.

Mit jelent ez? Nézzük magát a fogalmat leegyszerűsítve. Az idegcső a magzati lét elején olyan, mint egy papírlap. Nem hengeres, hanem sík. A fejlődés első két hetében ez a sík felület hengerré alakul, élei összezáródnak, kialakul az idegcső.

Ha nem tervszerű a babavárás, mire megtudják a szülők, hogy az anyuka terhes, ez a fejlődési szakasz már le is zajlott.

Hallgatnak még arról is, hogy az idegcső záródás esetében egy összetevő mindenképpen főszerepet játszik, ez pedig a folsav (egyéb vitaminoknak is fontos szerep jut, de az írás nem tudományos cikk, vagy felvilágosító tananyag).

Tudtuk azt, hogy a folsavat nem minden ember szervezete képes hatékonyan felhasználni, és hogy ezt egy egyszerű vérvizsgálattal ki lehet szűrni? Ugye, hogy nem!

Mi sem voltunk másak, mint azon szülők, akik csak akartuk a legjobbat, de nem tudtuk mi is az. A gyógyszeres dobozunkban ott figyel a felelőtlenül megvásárolt (természetesen a legnagyobb kiszerelésű) terhességi vitamin, amit nem használtunk el. Nem azért, mert nem akartuk, vagy mert meggondoltuk. Egyszerűen nem volt jó az anyukának.

Persze, kellenek a vitaminok és az egyéb fontos alkotóelemek végig a terhesség alatt, minimum a 12. hétig. Sőt, sokkal több kell belőle, mint rendesen.
De az emberi szervezet csodálatos, amely képes arra, hogy azt, amire a magzatnak szüksége van, kiválassza az anya szervezetéből abban a mennyiségben, amire valóban szükség van, még az anya kárára is. Ezért kell több belőle.

Az apuka dolga tehát kettős. Az első az, hogy ezt az egyszerű tényt megvilágítsa az anyukának. A második, hogy gondoskodjon arról, hogy az anyuka (és ezáltal a magzat) megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson. Ez lehet tabletta, vagy valami kivonat, vagy egyszerűen egészséges, színes étrend, és egészséges életmód.

Hogy elégséges-e a vitaminbevitel, könnyen meg lehet tudni. Az anyuka szervezete, akár saját kárára is, de minden szükséges vitamint, tápanyagot el fog juttatni a magzatnak. Ha kevés marad az anyukának, az bizony meg is fog mutatkozni. Hajhullás, fáradtság, kedvtelenség, vérvétel eredménye…

Ezeket a jeleket komolyan kell venni. Mint ahogy azt is, hogy nem elég naponta megetetni a kismamával egy kiló narancsot, mert amire szüksége van a szervezetének, az több gyümölcsben, zöldségben együttesen található csak meg.

Terhesség férfiszemmel

Ha gyermeket tervezünk, érdemes mindjárt úgy konzultálni a nőgyógyásszal, hogy megkérjük, olyan előzetes szűréseket is végezzen el (vagy javasoljon, mire lehet szükség), amely nem igazán plusz teher, de segít a szülőknek adott helyzetben jó döntést hozni.

Az első hónap csak egy érzéssel zárul az anyuka részéről. Persze ez sem feltétlenül igaz. Alkati kérdés, hogy megérzi-e a teste változását.

Az apukák ilyenkor még reménykedhetnek. Ki ebben, ki abban. A tervszerűek nézik a teszteket, akik pedig nem terveztek, talán észreveszik a változásokat.

Egy biztos. Az első hónap végén már elhangozhat egy szó, amely életeket változtathat meg. Nyilván nem törvényszerű, hogy meg is fog történni, mert jó esetben a második hónapra várható ez a szó, de akár elő is fordulhat.

És hogy mi ez a szó? „Késik!”

Kapcsolódó írások:Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!