Többször említettem már a terhességgel együtt járó érzelmi változást, amelyen a nők keresztülmennek. Hogy erről a hormonok tehetnek, vagy a terhesség tudati következménye, nem tudom. Talán mindegyik, talán valami más.

A változást mi, férfiak, sok esetben negatívan éljük meg. A tudatosabb (gyakorlatiasabb) gondolkodásmódunk nehezen veszi fel a ritmust az érzelmi töltöttséggel, ami egy terhes nő esetében alap.

Nehezítő tényezőként kapjuk, hogy ez az érzelmi változás nem állandó. Hullámzó megnyilvánulása azt eredményezi, hogy sok esetben képtelenek vagyunk a helyes reagálásra. Az egyik nap még minden szép, minden állandó, a másikon kétségekkel találjuk szemben magunkat, vagy éppen szemrehányással.

A viselkedésünk, vagy cselekedeteink, amik normál helyzetben helyesek, itt helytelenné válhatnak, mintegy katalizátorként fokozva saját rossz reakcióinkat.

Miközben tisztában vagyok vele, hogy ezek a helyzetek nem kezelhetőek a megszokott módokon, mégis azt kell mondanom, hogy a férfiakat fel kell világosítani arról, hogy a nők viselkedése nem tudatos, nem ellenük irányul, még csak nem is szeszély. Egyszerűen az érzelmi túltöltöttség eredménye az, amit mi, férfiak, őrületként szoktunk aposztrofálni.


Tény, hogy nem vagyunk gyakorlottak az ilyen helyzetek kezelésében, és a türelmünk is véges. Azt gondolom, valami megelőző tájékoztatás kéne a leendő apáknak, ahol felkészíthetik őket, elmondhatják nekik, mire lehet számítani.

Nem maga a változás, az érzelmi, hangulati ingadozás önmagában a gond, hanem az, hogy a férfiak le vannak maradva, ki vannak rekesztve ebből. Akármennyire is igyekszünk tisztában lenni, segíteni, sok esetben elveszítjük a fejünket. Egyszerűen fogalmunk sincs, hogyan kell ezeket a helyzeteket kezelni.

Tudom, ismételten azt mondom, hogy a nőkre plusz feladat vár. Még azt is megkockáztatom, hogy elég nehéz feladat. Ha a kommunikáció nem működik, mert a férfi az istennek nem képes felfogni a mondandó lényegét, a nőre hárul az a feladat, hogy a problémás helyzeteket tudatos gondolkodással próbálja enyhíteni.

A terhes nő érzelmi életeAz érzelmi hullámvasúton meg kell találni azt a középutat, amikor a nő képes lesz arra, hogy ne az érzelmeinek engedve reagáljon egy – egy helyzetre, hanem átgondolva tegye azt meg.

A férfit mindeközben nevelni is kell. Mindenek előtt a kommunikációra és arra, hogy megértse, hogy a megváltozott állapot mást követel meg tőle, mint az eddig megszokott életvitel.

Nem mondom, hogy minden esetben egyszerű ezt megértetni a férfiakkal. De talán mégis érdeme megpróbálni, ha másért nem, hát azért, hogy némi feszültséget meg lehessen előzni.3 hozzászólás

  1. James Banderas
  2. James Banderas
    • Vergilius

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!