Hogy mondjam el, hogy terhes vagyok? – Válasz férfiszemmel

Számos variáció ismert, hogy a férfi tudtára hozzuk az apaság tényét. Amikor egy pár készül a gyermekvállalásra, egyszerű minden. Együtt tartják számon a telő napokat, reménykednek a változásban, a tényben: megfogant!

Más a helyzet nem tervezett terhességnél. Sok esetben hallani olyat, hogy a férfi rosszul reagálta le a szituációt. Ennek több oka is van.

Teremts hangulatot!

Az egyik a hibás kommunikáció. Tudni kell, hogy amíg a nők esetében a természet ösztönökkel, hormonokkal „motiválja” az anyaságot, ez a férfiaknál hiányzik. Számukra a gyermek érkezése egy végleges, visszavonhatatlan változás, elkötelezettség ténye.

Nem a gyermek ellen van kifogás, egyszerűen félünk a változástól, attól, hogy az addigi megszokott életvitelünk egyik napról a másikra megszűnik.

Hibás kommunikációt említettem fentebb. Most jó lenne példákat felsorolni, ötletet adni arra, hogyan ne kövessük el ezt a hibát. Nincs ilyen. Mint minden olyan esetben, amikor valakinek el kell mondanunk valamit, ami ilyen horderejű, kell az empátia. Át kell gondolni a lehetőségeket.


Fontos a hangulat. Ha már szóba került a gyermek esetleges vállalása, egyszerűbb a nő dolga, de akkor sem könnyű. Ha nem is csöpögősen romantikus fíling kell hozzá, de egy meghitt pár perc mindenképpen.

Azonban az egyszerű tényközlés még a megteremtett, meghitt hangulat ellenére is lehet sokkoló. Amíg a nőnek van ideje felkészülni, hiszen az első sejtéstől a tényig ez rendelkezésére áll, a férfinak egyetlen pillanat adatik, hogy felfogja, megértse, feldolgozza, lereagálja a megváltozott helyzetet. Ez a pillanat elég zsúfolt.

Hogy mondjam el, hogy terhes vagyok? - Válasz férfiszemmel

Azt szokták mondani, hogy a férfiak egyszerre egy dologgal tudnak csak foglalkozni. De ez az eset kivétel kell(ene), hogy legyen. Kényes a helyzet. A nő vár a helyes válaszra, a helyes szavakkal, reakciókkal. De senki sem tökéletes.

Nem kell megsértődni, ha nem a várt mondatok, az elképzelt mozdulatok, érzelmek köszönnek vissza a férfiból. Kell egy kis idő, amíg a férfi is helyére tudja tenni a változást. Mert az azonnali válasz, legyen bármennyire is szimpatikus, nem átgondolt.

És a hogyan is jó kérdés. Bár minden esetben más és más a jó választás, azért vannak jó, mosolyogtató ötletek. Egy cumi díszdobozban, esetleg egy kiscipő. Ha a férfi nem volt ott a nőgyógyásznál, az ultrahang felvétel sem feltétlenül rossz gondolat. De – és szeretném kihangsúlyozni – , hogy ami az egyik kapcsolatban bevált, nem biztos, hogy a másikban is be fog!

Türelem, hölgyek!

A másik ok, ami a rossz reakciót kiválthatja, a nem átgondolt időpontválasztás. Rohanónak titulált világunk tobzódik az idegesítő helyzetektől. Munkahely, közlekedési dugók, tapló emberek, és itt is szinte végtelen a sor. Egyetlen rossz történés feszült állapotot eredményezhet, és ez sem segíti elő a jó reagálást egy ilyen bejelentésre.

Tudom, hogy a környezeti hatások a nőket is érik, de azt gondolom, hogy ebben az esetben egy plusz feladat is hárul rájuk. Figyelni a férfit. Mielőtt meggondolatlanul amolyan sokkterápiaszerűen letámadja a leendő apát egy „gyerekünk lesz” mondattal az előszobában, készüljön fel arra, hogy ebben az esetben a pasi sokkot is kaphat, ergo, sokkoló is lehet a reakciója.

Azt hiszem, ha a terhesség biztossá válásáig a férfi még nem tud a dologról, érdemes egy kis türelmet tanúsítani felé. Esetleg tapogatózni, persze csak finoman. Nem lehet általános tanácsot adni, hiszen minden ember, minden helyzet egyedi.

A gyermek érkezése (szerintem) megható, bensőséges folyamat. Annak kell lennie az első pillanatnak is. Ne feledjük, hogy ha a férfinak nincs ideje felkészülnie a hírre, akkor azt ott és akkor kell tudnia (jól) kezelni.

Milyen a jó alkalom?

Amikor nyugodt körülmények között, feszültségmentes hangulatban lehet beszélni komoly témákról. Mint általában minden ember, és a férfiakra ez fokozottan igaz, a saját bajainkat tekintjük legnagyobbak.

Sok esetben egyszerűen engedni kell, hogy a férfi kibeszélje magából az összes bosszantó dolgot, történést. Lesz egy kis lelkiismeret furdalása, hogy folyton csak panaszkodik, ami még jól jöhet, amikor hidegzuhanyszerűen megkapja a nagy hírt.

Nem szabad elfelejteni, hogy akármilyen nyugodt is, ez a hír biztosan felzaklatja, tehát a reakciói nem lesznek következetesek. Az idő azonban ismét jó segítség tud lenni, hiszen ha engedjük, hogy átgondolja a helyzetet, letisztulnak majd a sokkszerű behatások.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!