Férfiak és a terhesség

A terhesség állapota a férfiaknál is más állapot. Ha a terhesség problémamentes, a nő és a baba egészséges, akkor is számolnunk kell változásokkal a mindennapokban.

Az apróságoktól kezdve, mint ilyen – olyan orvosi vizsgálatok, vásárlások, lakás be- és átrendezése, és sorolhatnám. Az egyszerűség ellenére ezek olyan feladatok, amiket a férfiak általában tehernek élnek meg.

Az orvoshoz járkálás sok esetben kimerül a várótermi semmittevéssel, amíg a nő az orvosnál van. A vásárlások egyszerűen az őrületbe kergethetik a férfit. Pusztán olyan alapon, hogy minden, ami a babák körül forog, már régen nem az ő érdeküket, sokkal inkább egy iparág anyagi jólétét célozza.

Amit sugallnak az az, hogy ha ezt vagy azt nem veszed meg, akkor rossz szülő leszel. Pedig nem így van. A vásárlások időtartama, a milyen legyen és mennyi, jó lesz-e, és hasonló kérdések a gyakorlatias szemléletet gyorsan felőrlik.

Mint gyakorló apa elmondhatom, hogy sok olyan tétel volt a kezdeti (netről, ismerősöktől kapott, javasolt) bevásárló listánkon, amit vagy meg sem vettünk, vagy igen, de soha nem használtuk.


Érdemes észszerűen átgondolni, főleg a kezdeti vásárlásokat. Nem csak az anyagiak miatt, bár ez is egy jelentős szempont, de azért is, mert a férfiak a hosszas vásárlást nem biztos, hogy jól viselik, és az ott keletkező feszültség könnyen átterjedhet más helyzetekre is.

Természetesen a terhesség nem csak bevásárlásokból, és orvosi várószobákból áll. A terhességet a férfiak ezen felül kétféleképpen élik, élhetik meg.

Amikor megértik, hogy az életükben végleges változás áll be, döntést hoznak. A változást nyereségként, és veszteségként is értékelik egyben. Hogy milyen lesz a döntésük, attól függ, mit tekintenek az egyiknek, és mit a másiknak. (Most hagynám a szélsőséges döntéseket.)

Férfiak és a terhesség

Az egyik döntés az, hogy a veszteséget érzi soknak. A megszokott dolgok elveszését, változását, a felmerülő új témákat, és például a vége – hossza nincs bevásárló listákat.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a terhesség alatt, és különösen annak az elején a férfi nem éli meg a bensőséges pillanatokat. Számára csak azok az érzések, történések jutnak, amik „következmények”. Nincs apró moccanás, plusz hormonok. Csak és kizárólag a változás.

A férfi igazából nem is a terhesség ellen van, hanem a megszokott körülményeit félti, hiányolja. Mert ezt is be kell ismernünk, a státuszunkon kívül a megszokásainkhoz is fenemód ragaszkodunk. Fontosak a számunkra. Biztonságot adnak nekünk. A változás éppen ezt a biztonságérzetet veszi, veheti el a férfiaktól.

Számunkra ekkor még nincs meg az a mindent megváltoztató hangulat, érzelem, ami a szülést követően fog megérlelődni. Amikor először vesszük kézbe a picit, nézzük békés álmát, féltjük, de hihetetlen mód büszkék vagyunk.

Számunkra a pozitívumok ott kezdődnek, amikor a (már látványosan) állapotos feleségünkkel, barátnőnkkel sétálva irigy pillantásokat kapunk. De addig még hosszú az út. A másik döntés, vagy lehetőség, ha úgy tetszik, hogy a férfi veszteséglistája nincs, vagy jelentéktelen. Ezeket a pasasokat szokták a nők családcentrikusnak nevezni.

Ezek az urak is tisztában vannak a változás tényével, de érettebb gondolkodásmódjuk, életszemléletük sok mindent leegyszerűsít. Türelmük képessé teszi őket arra, hogy kivárják a kézzel fogható pozitívumokat.

Hogy melyik “fajta” áll a nő mellett, azt kívülről és előre nem igazán lehet szerintem megmondani. Az embert magát kell megismerni, és rájönni, milyen is valójában. Szerintem ez mindennél fontosabb.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!