A terhesség állapota a férfiaknál is más állapot. Ha a terhesség problémamentes, a nő és a baba egészséges, akkor is számolnunk kell változásokkal a mindennapokban. Az apróságoktól kezdve, mint ilyen – olyan orvosi vizsgálatok, vásárlások, lakás be- és átrendezése, és sorolhatnám. Az egyszerűség ellenére ezek olyan feladatok, amiket a férfiak általában tehernek élnek meg.

Az orvoshoz járkálás sok esetben kimerül a várótermi semmittevéssel, amíg a nő az orvosnál van. A vásárlások egyszerűen az őrületbe kergethetik a férfit. Pusztán olyan alapon, hogy minden, ami a babák körül forog, már régen nem az ő érdeküket, sokkal inkább egy iparág anyagi jólétét célozza.

Amit sugallnak az az, hogy ha ezt vagy azt nem veszed meg, akkor rossz szülő leszel. Pedig nem így van. A vásárlások időtartama, a milyen legyen és mennyi, jó lesz-e, és hasonló kérdések a gyakorlatias szemléletet gyorsan felőrlik.

Mint gyakorló apa elmondhatom, hogy sok olyan tétel volt a kezdeti (netről, ismerősöktől kapott, javasolt) bevásárló listánkon, amit vagy meg sem vettünk, vagy igen, de soha nem használtuk.


Érdemes ésszerűen átgondolni, főleg a kezdeti vásárlásokat. Nem csak az anyagiak miatt, bár ez is egy jelentős szempont, de azért is, mert a férfiak a hosszas vásárlást nem biztos, hogy jól viselik, és az ott keletkező feszültség könnyen átterjedhet más helyzetekre is.

Természetesen a terhesség nem csak bevásárlásokból, és orvosi várószobákból áll. A terhességet a férfiak ezen felül kétféleképpen élik, élhetik meg.

Amikor megértik, hogy az életükben végleges változás áll be, döntést hoznak. A változást nyereségként, és veszteségként is értékelik egyben. Hogy milyen lesz a döntésük, attól függ, mit tekintenek az egyiknek, és mit a másiknak. (Most hagynám a szélsőséges döntéseket.)

Az egyik döntés az, hogy a veszteséget érzi soknak. A megszokott dolgok elveszését, változását, a felmerülő új témákat, és például a vége – hossza nincs bevásárló listákat.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a terhesség alatt, és különösen annak az elején a férfi nem éli meg a bensőséges pillanatokat. Számára csak azok az érzések, történések jutnak, amik „következmények”. Nincs apró moccanás, plusz hormonok. Csak és kizárólag a változás.

A férfi igazából nem is a terhesség ellen van, hanem a megszokott körülményeit félti, hiányolja. Mert ezt is be kell ismernünk, a státuszunkon kívül a megszokásainkhoz is fenemód ragaszkodunk. Fontosak a számunkra. Biztonságot adnak nekünk. A változás éppen ezt a biztonságérzetet veszi, veheti el a férfiaktól.


Számunkra ekkor még nincs meg az a mindent megváltoztató hangulat, érzelem, ami a szülést követően fog megérlelődni. Amikor először vesszük kézbe a picit, nézzük békés álmát, féltjük, de hihetetlen mód büszkék vagyunk.

Számunkra a pozitívumok ott kezdődnek, amikor a (már látványosan) állapotos feleségünkkel, barátnőnkkel sétálva irigy pillantásokat kapunk. De addig még hosszú az út.

A másik döntés, vagy lehetőség, ha úgy tetszik, hogy a férfi veszteséglistája nincs, vagy jelentéktelen. Ezeket a pasasokat szokták a nők családcentrikusnak nevezni. Ezek az urak is tisztában vannak a változás tényével, de érettebb gondolkodásmódjuk, életszemléletük sok mindent leegyszerűsít. Türelmük képessé teszi őket arra, hogy kivárják a kézzel fogható pozitívumokat.

Hogy melyik “fajta” áll a nő mellett, azt kívülről és előre nem igazán lehet szerintem megmondani. Az embert magát kell megismerni, és rájönni, milyen is valójában. Szerintem ez mindennél fontosabb.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!