Még régebben olvastam – ha jól emlékszem – Nemere István tollából egy érdekes gondolatot. Az életben bármit szeretnénk „csinálni”, mindenhez engedély, vizsga, jogosítvány, iskola kell.

Egyetlen kivétel van csupán, és ez a gyermekvállalás. Lehetsz alkoholista, nincstelen, jó avagy rossz ember, gyermekvállalás terén nincsenek feltételek.

Nézve, hallgatva a világ történéseit, azt gondolom, ez a gondolat ma aktuálisabb, mint bármikor máskor. Persze ez az írás nem egy világmegváltó szociológiai tanulmánynak készül. A társadalmi kérdések rendbetételét még akkor is, ha azokat éppen a gyermekek érdekében kéne megtenni, nem én fogom elindítani.

Gyakorló apaként most inkább azokat a kétségeket venném górcső alá, amelyek sokáig visszatarthatják a férfiakat (köztük régen engem is) attól, hogy gyermeket vállaljanak.

Anyagi biztonság

A legtöbbünk számára az egyik legfontosabb tétel az anyagi biztonság megteremtése. Nyugodtan mondhatom, hogy aki egy szegény család gyermekeként született (mint én is), és élte meg a gyermekkorát, az tudja, emlékszik, milyen kellemetlen volt, hogy nem tudott lépést tartani az osztálytársaikkal akár ruházatban, akár nyaralásban, akár ajándékokban.


Ha a saját gyermekem jövőjére gondolok, bizton tudom, neki ilyen jellegű gondjai nemigen lesznek. A legtöbb férfi úgy gondolja (ahogy régen én is azt gondoltam), hogy ehhez egy komoly összegre van szükség, amely nem használható fel másra, csakis ezekre a célokra.

El is tervezi, hogy nyit majd egy számlát, és ha azon sok nullás összeg fog összegyűlni, lehet beszélni a gyermekvállalásról.

Az évek folyamán szert tettem némi gazdasági ismeretre, illetve gyakorlati tapasztalatra a pénzügyek terén, és bízvást állíthatom – bár a gyermekvállalás komoly anyagi kötelezettségekkel jár -, nincs szükség egy ilyen számlára.

Tény, hogy nagy könnyebbség, de nem feltétel. A családi költségvetés átszervezése, a hosszú távú tervezés képes helyettesíteni ezt a számlát.

Komoly felnőtt

Második feltételként azt hozzuk fel sokan, hogy nekünk magunknak is fel kell nőni. Én pl. azt gondoltam, hogy egy reggel majd arra ébredek, hogy egy komoly felnőtt férfi lettem, felelősségem teljes tudatában készen állok az apaságra. Ez a reggel még mindig nem érkezett meg. 🙂

Igaz, már nem is várom. Miért? Mert tudom, ilyen reggel nincs. Lányomnak köszönhetően megértettem azt, hogy fontos az a játékosság a szülőkben, amit én és férfitársaim feledni akartam, akarnak.

Gyermekvállalás férfiszemmelKedves férfitársak! Fontos a felelősségtudat, ez igaz. De azt, hogy mikor vagy kész, önmagadtól soha nem fogod megtudni.

Tovább megyek. Ha az emberi alapok megvannak valakiben, a gyermekvárás, születés hozza magával a többit. Amikor már tudod a gyermeked létezését, hidd el, mindent neki fogsz alá rendelni.

Az anya személye, a partner

Harmadik komoly kifogás a partner személye. „Vajon el tudom-e képzelni vele?” Van, akivel el tudjuk képzelni, és van, akivel nem.

A partner kapcsán nem is annyira az a kérdés, hogy jó anya lesz-e, sokkal inkább az, hogy a férfi képes lesz-e egy életen át vele, velük maradni.

Sokan ismerjük a szülők válásának “köszönhetően” a hétvégi apaság fogalmát a gyermek szemszögéből. Tudjuk, mennyire eltávolíthat két embert (apát és gyermekét) egymástól ez a helyzet.

Aki testközelből ismeri, milyen elvált szülők gyermekének lenni, jogosan gondolja azt, hogy olyan partnerrel vállal gyermeket, akivel képes lesz leélni harmóniában egy életet. A gyermek szempontjából ez az egyik legfontosabb, hiszen ő fokozottan érzékeny az érzelmi állapotokra.

Sok olyan levelet kapok, ahol a párkapcsolati problémák gyermekre gyakorolt hatását a szülők is érzik, tapasztalják.
Összefoglalva a fentieket, kifogásokat és feltételeket, azt kell mondanom, a gyermekvállalásnak csak olyan feltételei vannak, amelyeket kellő emberséggel még jó korán meg lehet fogalmazni, és úgy lehet alakítani az életünket, hogy a picinek ideálisak legyenek a körülményei.

Főleg kezdetekben nem a pénzen van a hangsúly, még csak nem is az egzisztencián. Sokkal inkább a szereteten és az akaráson. Ha mind a két szülő akarja és szereti a kismanót, ha érte, vele élik az életet, ideális körülmények között fog születni, cseperedni.

Az iskolai táborok, márkás ruhák kérdését rendezni még sok – sok évünk lesz. Ezért elszalasztani egy gyermek nyújtotta örömöt, a teljesség érzetét nagy könnyelműség.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!