Ha érkezik a kisbaba – férfiszemmel

A gyermekvállalás, szülés, és a gyermek nevelése olyan állomások, amelyek érzelmileg túlfűtött állapotot eredményeznek, és bár az esetek jelentős részében örömteliek ezek az állomások, mégsem törvényszerű, hogy minden érzelem pozitív töltöttségű.

Túl azon, hogy az esetleges problémák szélsőségessé tehetik a helyzeteket, egy ilyen változás érzelmi lavinát indíthat el. Ha vállalják, ez a folyamat – azt hiszem, kijelenthetem – , végtelenítődik.

Nézzük, mi is játszódik, játszódhat le egy férfiban akkor, ha érkezik a kisbaba …

A terhességet kísérő hormonális változás furcsa módon szerintem nem csak a nőket érinti. A férfiak is egyfajta változáson mennek keresztül, csak náluk ez nem fizikálisan manifesztálódik. Sokkal inkább egyfajta pánikhelyzet, menekülési kényszer üti fel a fejét.

Igaz, ez csak ideig-óráig tart, mégis elindít egy folyamatot, amit a férfi valahogy olyan sejtelmesen lát. Elképzeli, de nem tudja. Ez a “tudatlanság” az alapja minden kétségnek, minden bizonytalanságnak. Még akkor is, ha erőt mutat, ott a rengeteg kérdés. És ott van a partner is.


Késik!

Kezdjük az elején. Amikor a teszt elszíneződik, vagy elhangzik az ominózus „késik” kijelentés, a férfi két dolgot tehet. Az első az, hogy kibújik a felelősség alól. Nem vállalja, nem vállalják a gyermeket. Ez a változat pusztán érzelmi következményeket von maga után a férfi részéről.

Abban az esetben, ha a nem tervezett terhességet mégis felvállalja a pár, még mindig nem törvényszerű, hogy a férfi nem pánikol. Mert azok a hormonok azért a férfiban is dolgoznak.

Egy megszokott életvitel esetén azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sarkából fordul ki a világ. Az addigi megszokott metodika lassan változik. Már nem a haverok csevegése, a bulik, a túlórák számítanak.

A nőgyógyászati rendelők idegen világa lesz egyre ismerősebb. A sportújságokat ultrahang felvételek és szakkönyvek váltják fel, a hétvégi focit a lakás átrendezése, bútorok, kellékek beszerzése cseréli le.

Persze ez nem törvényszerű. Csak egy alternatíva. Lehet másként is, de azt gondolom, egy FÉRFI számára is lényeges, hogy az első pillanattól részt vegyen a gyermekkel kapcsolatos teendőkből.

Változások

A fizikális teendőkön túl a férfiak lelki élete is változik. Ki kötelességből mond igent a pici jövevényre, ki azért, mert valóban szeretne egy babát. Az első esetben az érzelmi változást inkább a veszteségek felsorolása jellemzi.

A szabadság elvesztése, a gyarapodó kötelezettségek, és a világ beszűkülése. A férfi szeretne minél többet megtartani berögözött szokásaiból. Persze ez nem igazán lehetséges.

Ha egy férfi valóban akarja a kisbabát, akkor is ott lesz a kétség, de már nem ez dominál, és inkább építő jellegű bizonytalansággá lesz, mint féltékenységgé. Nem a veszteséglista felsorolása foglalkoztatja, hanem a reményteli várakozás, a tervezés.

Olyasmi ez pici túlzással, mint a házasság, vagy az esküvő nélküli együttélés. Nem azért irtózik a férfi az esküvőtől, mert azt az egy napot nem bírja ki. Azért, mert valami véglegesen megváltozik.

Persze, ha akarom bilincs, ha akarom lehetőség. Csak nézőpont kérdése. Jönnek a haverok, kollégák, akik akarva akaratlanul is befolyásolják a férfiak véleményét, hozzáállását az eseményekhez. Amikor azt hallja egy férfi, hogy igába hajtod a fejed, dac gyullad a szemében. Én viselem a nadrágot, gondolja.

A gyermekvállalás döntésénél persze szintén vannak „beszólások”. Amolyan rémtörténetek. Át nem aludt éjszakákról, mindent beborító bébikajáról, és sorolhatnám a végtelenségig.

Egy férfi, ha nincs elég lelkiereje, képes arra, hogy az ilyen történeteket készpénznek vegye. Persze ezek a történetek nem nélkülözik a valóságot, csak éppen az árnyékos oldalt mutatják meg, nem a teljes képet.

Mert a teljes képhez hozzá tartozik a kicsi mosolya, a fejlődési eredmények megható értékei, az apró kezek ölelése, az első hangok, és itt is végtelen a sor. Ha képes egy férfi saját erőből, következetesen döntést hozni, akkor ezek a történetek, legyenek negatívak, vagy pozitívak, csak támpontot adhatnak. Kis felkészülést a bekövetkező eseményekhez.
Nehéz megértetni egy férfival, hogy a döntést nem azért kell neki is meghoznia, mert ez valóban az Ő élete is, hanem azért, mert az Ő életét is befolyásolja, a következményeket neki is meg kell élnie.

Ha összegezni kéne, azt mondanám, egy férfi döntését sok dolog befolyásolja a gyermekvállalás kapcsán, és ezeknek csak töredéke a reális tény. A környezeti ráhatások általában negatívan, a párkapcsolaton belüli beszélgetések pozitívan képesek befolyásolni a döntéseket. A tényekkel általában csak igazoljuk a döntéseinket, úgy ferdítve azokat, ahogy nekünk jók.

Ha a pár igent mond a gyermekre, a terhesség során a férfiban még nem feltétlenül tudatosodik a végleges változás. Egy pocak, amely néha hullámzik, kevés lehet a tudatos gondolkodás megváltoztatására.

Ha azt is hangoztatjuk, hogy akarjuk, várjuk, vágyjuk a picit, igazából olyan dolgokról beszélünk, amelyekről még csak elképzelésünk sincs. Mert nem tudjuk, mit is hoznak a mindennapok. Mennyire lesz könnyű az élet, mennyire lesz problémás a pici első időszaka.

A terhesség egy felkészülési időszak a férfiak számára. Lassan átáll a gondolkodása, és helyére kerül a fontossági sorrend. Az idő múlásával már nem tűnik olyan szélsőségesnek a változás, amit a szülés hoz majd magával.

Ha a párkapcsolat egyébként rendesen működik, lassan, minden beszélgetéssel valami kétség, félelem eltűnik a férfiból. Már nem csak halvány elképzelése lesz a jövő kapcsán, de célokat fog felállítani, és olyan motivációja lesz, ami garantálja, hogy azokat el is éri majd.

Figyelni a nőre

Ha érkezik a kisbaba

Nem csak a külső behatások lényegesek a gyermekvállalás e szakaszában. Fentebb már említettem, hogy a hormonális változások a női lélekre komoly hatást gyakorolnak. Bennük éppen úgy felvetődnek kétségek, és a terhesség náluk még fizikális változásokat is eredményez. Fájni fog a háta, a lába, nőni a hasa.

Kétségei ébrednek a szépségét illetően, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem negatív ez a változás. Jönnek, jöhetnek a reggeli rosszullétek, a félelmek az anyaság kapcsán.

A férfira tehát nem csak a saját kétségei nehezednek, de jogos az elvárás a partnerétől, hogy vele is foglalkozzon, hogy az Ő kétségeit is segítsen eloszlatni. A szülés pillanatáig ez a lelki támasz az, ami igazán segít mind a két félnek abban, hogy felkészítsék önmagukat, és a partnerüket a gyermek megérkezésére.

Idővel talán az is világos lesz számukra, hogy a külső megjegyzések, tanácsok, ötletek, riogatások, és ki tudja, még mi minden, igazából nem is lényeges, és oda sem kell (nem is szabad) figyelni azokra.

Mert a lényeg ebben a hármasban van. A pici még nem tudja, az anya ösztönből lesz képes rá, és az apa, nos Ő is tudni fogja, mikor mit kell tennie. Mert a természet ezt belénk kódolta.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!