Az új koronavírus a WHO szemével – 6 tény, amit már tudunk

Az idei év csúcseseménye egyértelműen az életünket alaposan felforgató új koronavírus. Ahogy telnek a hetek, egyre több információ lát napvilágot ezzel kapcsolatban, és így törvényszerűen a tévhitek is megjelentek. A tüneteivel nagyjából tisztában vagyunk, de hogy hosszú távon milyen nyomokat hagy hátra a szervezetben, az még kérdés. Mit tudunk tehát a koronavírusról?

A koronavírusok családjában négy vírusnemzetség van. Az idei vírusunk ezek közül a béta-koronavírusokhoz tartozik. Már két, ugyanehhez a csoporthoz tartozó vírus okozott korábban halálos áldozatokat követelő járványt, a SARS 2002-2003-ban, és a MERS 2012-ben. A mostani vírus emlősről terjedt át az emberekre, nagyon fertőző, magas lázzal és egyéb tünetekkel jár, és sok esetben halálos kimenetelű.

Az ideiglenes 2019-nCoV elnevezést SARS-CoV-2- re (Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2) változtatták, az általa okozott betegséget pedig NCP-ről (Novel Coronavirus Pneumonia) COVID-19-re (Corona Virus Disease). A jelenlegi járványt a WHO 2020. március 11-én nyilvánította világjárvánnyá.

A WHO kiadványa alapján az új koronavírusról tudjuk, hogy …

1.) nem csak az idősek lesznek betegek

Az tény, hogy az idősebbek, és akiknek valamilyen krónikus betegségük (szívproblémák, diabétesz, asztma például) van, nehezebben viselik és vészelik át, az ő esetükben nagyobb esély van a fertőzés súlyosabb lefolyására. Az új koronavírus viszont mindenkit megfertőzhet, ezért a WHO javaslata alapján minden korosztálynak védekeznie kell ellene. Vagyis rendszeres és alapos kézmosás, távolság és egyéb higiénés szabályok (mint a köhögés, tüsszögés esetén) betartása.


A fertőzöttek közül kiszűrhetőek hőszkennerrel azok, akiknek már lázuk is van, tehát túljutottak a lappangási időn, és tüneteik vannak.

2.) oltás és antibiotikum

A koronavírus ellen jelenleg nincs védőoltás. Van tüdőgyulladás (pneumococcus) elleni, van influenza (Haemophilus influenza B, azaz Hib) ellen védőoltásunk, amelyek egyébként más légúti betegségek ellen jó szolgálatot tesznek, de a koronavírus ellen egyik sem jelent védelmet. A hatásos oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak a tudósok.

A jelenlegi koronavírus által okozott fertőzésre nem hatásosak antibiotikumaink, azok ugyanis vírusok ellen nem, csak baktériumokra hatnak. A SARS-CoV-2 egy vírus, tehát ellene nem jók, viszont a szövődményként fellépő lehetséges baktériumok által okozott betegségek ellen bevethetőek. Ezért kapnak sokan a kórházban antibiotikumot. Pillanatnyilag nincs a koronavírus kezelésére vagy megelőzésére kifejlesztett gyógyszer. A tüneteket lehet kezelni és enyhíteni.

3.) kézmosás helyesen és egyéb fertőtlenítési módok

Erről már jó pár leírás, videó található, legutóbb épp a Szikla előadásában csodáltam meg. Vannak kézfertőtlenítők (meg teszt a hatékonyságukról), már ahol kaphatóak, de a koronavírussal szembeni védekezés legjobb módja egy szappan és a helyes technikával kivitelezett gyakori kézmosás.

A kézmosás segít az esetleget a bőrön üldögélő vírust eltávolítani, és ezzel megakadályozni hogy a szembe, orrba vagy szájba kerüljön egy érintéssel. A kéztörlésre javasolt a papírtörlő használata. A kézszárítók kézmosás nélkül nem ölik a vírust, ahogy nem fertőtlenítenek az UV-lámpák sem, ez utóbbiak ellenben bőrirritációt okozhatnak.

Az alkoholos és klóros fertőtlenítők nagyon jól használhatóak a különféle felületek fertőtlenítésére, a testre azonban nem javasolt a használatuk. A szervezetbe bejutott vírust ugyanis már nem öli meg, viszont ártalmas a nyálkahártyákra, vagyis ha szembe, szájba, orrba kerül véletlenül.

Az új koronavírus a WHO szemével - 6 tény, amit már tudunk

4.) vámpírölő módszerekkel a koronavírus ellen – hatástalanul

A fokhagyma sok mindenre jó, nagyon egészséges, segít a megfelelő távolságot megtartani, de ennél komolyabb védelmet nem ad a koronavírus ellen. Sajnos a sóoldatos orröblögetés sem előzi meg a fertőzés kialakulását, ellenben egy megfázás esetén a betegségből való felépülést segítheti. A sima víz ugyan a vámpírok ellen is hatástalan, de sajnos a koronavírussal szemben sem véd a sok ivás.

5.) a szúnyog kivételesen nem bűnös

A jelen ismeretek szerint az új koronavírus szúnyogcsípéssel nem terjed. Ez egy légúti vírus, és mi terjesztjük leginkább köhögéssel, tüsszentéssel, nyállal, orrváladékkal, tehát cseppfertőzéssel.

6.) se hideg, se meleg hőmérséklet nem segít
Az emberi testhőmérséklet normálisan 36,5 és 37 °C között van, és ez az időjárástól, a külső hőmérséklettől, az évszaktól teljesen független. Ez a hőmérséklet ideális a vírusnak, vígan él és terjed, és mindegy neki, hogy kint hideg és hó van, vagy jön a nyár, esetleg forró fürdőben ülünk. A várakozások szerint a jelenlegi koronavírus nem fog eltűnni a nyár beköszöntével sem.

Forrás: WHO, tudomany.huSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!