A tüdőszűrést a TBC (tüdőgümőkór) felismerésére és visszaszorítására vezették be. A TBC zárt közösségben gyorsan, egyébként (pl. utcán sétálva) lassan terjedő és fertőző betegség. Gyógyítható még akkor is, ha viszonylag későn fedezik fel.

A rutinszerű vizsgálatok eredményeként sok tüdőrákos esetet is még panaszmentes stádiumban felfedeznek. A TBC is és a tüdőrák is kezdeti stádiumában tünetmentesek, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs. A tüdőszűrés nem kötelező általánosan, de egy egyszerű tüdőgyulladás megállapításához is nagyon hasznos.

Tudnivalók a vizsgálatról

A szűrőgép röntgensugárral működik, ami terhesség esetén (kifejezetten alapos ok nélkül) nem vehető igénybe. Terhesség tervezésekor célszerű elvégeztetni a többi ajánlott szűrővizsgálattal együtt.

A felvételeket két orvos egymástól függetlenül értékeli. Ha valami kórosat látnak, a pácienst visszahívják további vizsgálatra. Ez a területileg illetékes tüdőgondozóban történik. Itt új felvételek készülnek. A panaszmentes beteg feszültségét a felvételt készítő röntgen-asszisztens beszélgetéssel, kérdezgetéssel oldhatja.


[Persze ez a legritkább esetben van így. Eddig egyetlen helyen egyetlen emberrel találkoztam, aki igyekezett megnyugtatni az embert, kicsit kellemesebbé tenni a helyzetet.]

Az orvos megnézi a felvételeket, megvizsgálja a ”beteget”, és kiadja a leletet. Lehet, hogy amit kórosnak láttak, csak valami ártatlan dolog miatt volt. Előfordul például, hogy a páciens nem jól vette a levegőt, nem állt egyenesen, a hosszú haj nem volt rendesen feltűzve. Régebbi betegségek nyoma is látszódhat.

Szoptatós kismamák vizsgálata elvégezhető, de ügyelni kell a maximális higiéniára. Itt inkább a fertőzésveszély nagyobb gond. Sorba kell állni a felvételi ablaknál, várni a felvétel elkészültére. Néhol az ernyő tisztasága hagy némi kivetnivalót maga után. Ilyenkor ajánlott a még gondosabb tisztálkodás, fertőtlenítés! Ha terhesség előtt 1 éven belül volt a szűrés, nem kell új feltétlenül, de ha a biztonságra törekszünk, megéri mindenképpen elmenni.

A tüdőszűrés NEM egyenlő a mellkasvizsgálattal!

A tüdőszűrés nem egyenlő a mellkas röntgennel történő vizsgálatával. Tüdőszűrést évente végeznek, ez elég a TBC felkutatásához. Ha valakinek mellkasi panaszai vannak, mellkas felvételt kell készíteni a tüdőszűréstől függetlenül még akkor is, ha az előtte mondjuk egy hónappal volt. Hiszen ha akkor még nem voltak panaszai, nem is látszhatott a felvételen…

Ez történhet a tüdőgondozóban, vagy valamelyik rendelőintézeti röntgenosztályon. Ilyenkor inkább a tüdőgyulladás gyanúja merül fel, esetleg a kardiológusok kérnek kétirányú felvételt a szív alakjának, nagyságának megítéléséhez.

Tüdőszűrés


A CIKKNEK EBBEN A RÉSZÉBEN TALÁLHATÓ ADATOK NEM TÉNYEK TÖBBÉ.
A SZABÁLYOK MEGVÁLTOZTAK.

Területi illetékesség

A tüdőszűrés a területileg illetékes szűrőállomáson történik. Ez lehet állandó és lehet ideiglenes lakcím szerint is, ha nem egy helységben van a kettő. Pl. vidéki állandó és budapesti ideiglenes címnél mindegy, hogy hová mész. De két budapesti címnél az állandó cím szerinti tüdőgondozóba, szűrőállomásra kell menned. Itt kell TAJ- kártyával, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, esetenként beutalóval, értesítővel (behívóval) jelentkezni, és van, amikor fizetni is kell érte.

Hogy mikor kell fizetni a tüdőszűrésért?

Ha „behívót” kapsz, akkor nem kell fizetni, viszont az értesítőt vinni kell. Behívót kaphatsz azért, mert az ÁNTSZ elrendeli a lakosság egy részének a kötelező szűrését. Ezt például azokon a területeken teszi, ahol 100 ezer lakosra jutó TBC megbetegedések száma eléri a huszonötöt.

A megjelenésre csak a 30 éves és fölötti lakosok kötelezhetőek, és célszerű is megjelenni, mert a tüdőgondozók jelentik az ÁNTSZ-nek, ha nem mentél el a második hívás ellenére sem. Ez szabálysértésnek minősül, és bírságot vonhat maga után. (Bár végrehajtási rendelet nincs hozzá… )

Nem kell fizetni akkor sem, ha elmúltál 40 éves (több helyen ez 30 év), ugyanis évente egyszer a 40 (30) év feletti biztosítottak térítésmentesen végeztethetik el a mellkas-szűrővizsgálatot. Elvileg háziorvosi beutaló sem kell hozzá.

Tüdőbetegség vagy annak gyanúja esetén háziorvos, kezelőorvos beutalója alapján évente akárhányszor vehető igénybe tüdőgondozóban (nem egyenlő a szűrőállomással, de a legtöbb helyen egy épületben van), ebben az esetben sem kell fizetni, viszont majdnem mindenhol időpontot kell egyeztetni. Budapesten általában másnap, vidéken 1-2 nap, vagy esetlegesen 1-2 hét múlva van eredmény.

A foglalkozás-egészségügy keretében végzett tüdőszűrés térítésidíj-köteles a legtöbb helyen. Ebbe beletartoznak azok a tüdőszűrések is, amiket jogszabály ír elő kötelező jelleggel meghatározott munkakörökben foglalkoztatottak számára. Persze ez alól is van kivétel, ahol sem a szűrés, sem a lelet kiadása nem kerül semmibe.

Ha nincs értesítőd, még 40 (30) alatt vagy, egészséges, és nincs beutalód a háziorvosodtól, akkor bizony lehetséges, hogy fizetni kell, akár külön a szűrésért, és külön a lelet kiadásáért is. Ez területileg változó, meg tudja mondani a háziorvos, vagy telefonon a tüdőgondozó is.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!