A tüdőszűrés egy mellkasról készült röntgenfelvétel, amit évente készítenek, és elsősorban a TBC-s betegek felkutatása a célja. Viszont ha valakinek mellkasi panaszai vannak, akkor mellkas felvételt kell készíteni a tüdőszűréstől függetlenül is.

Ez történhet a tüdőgondozóban, vagy valamelyik rendelőintézeti röntgenosztályon. Ilyenkor legtöbbször a tüdőgyulladás gyanúja merül fel, esetleg a kardiológusok kérnek kétirányú felvételt a szív alakjának, nagyságának megítéléséhez.

A röntgenfelvétel biztonságos és hatékony eszköz. Azon alapszik, hogy a röntgensugár az emberi testen áthaladva részben elnyelődik. A vizsgált testrészről így egy összegzett kép keletkezik, vagyis a röntgensugár útjába eső valamennyi szerv, szövet képe megjelenik a filmen.

Mire jó a röntgenfelvétel?

Vannak betegségek, amelyek vizsgálatához elsősorban vagy első lépésben röntgenfelvétel készítése szükséges. A mellkasi (főként tüdő-) betegségek esetén is alapvető vizsgálat. Ezen túl az orvos több okból is kérhet röntgenfelvételt (pl. csonttal kapcsolatban).

Tartós mellkasi fájdalom és köhögés okának felderítésére, bordatörés vagy tüdőbetegségek felismerésére, gyermekek esetében pl. lenyelt tárgyak megtalálására is használják. A röntgennek fontos szerepe van a daganatos betegségek diagnosztizálásában is. Röntgen segítségével tudják megállapítani pl. a tüdőrákot.


A modern röntgen készülékek használatával a szervezet elhanyagolható röntgensugárzásnak van kitéve.

A mellkas-felvétel olyan röntgenfelvétel, melyen a mellkasi szervek – elsősorban a tüdők, a szív, a nagy erek, a bordák és a rekeszizom – árnyéka és bizonyos eltérései láthatóak. Így például a tüdőgyulladás, tüdődaganatok, TBC, tüdőtágulat, stb felismerhetővé válnak.

Hogy készül a röntgenfelvétel?

A röntgenfelvételek ma már modern készülékekkel történnek, ami biztosítja, hogy minimális sugárdózissal dolgozzanak. Ez a minimális sugárdózis nem veszélyes, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy hetente célszerű felvételeket készíteni.

A röntgenkészülékbe félmeztelenre vetkőzve kell beállni, és a mellkasodat a filmet tartó ernyőnek (vagy a detektornak) nyomni. A röntgenasszisztens közönséges fény és célkeresztek segítségével pontosan beállítja a testhelyzetet, megkér, hogy a vállaidat nyomd az ernyőnek.

A testalkatodtól függő sugárdózis alkalmazásával röntgenképet készít. Ez után nagy levegőt kell venni, visszatartani a lélegzetet, és tilos mozogni. Ekkor készül a röntgenfelvétel. Ezután várni kell, amíg a filmeket előhívják, vagy digitálisan megjelenítik. A felvételeket orvos értékeli.

Előfordulhat, hogy a felvételt technikai hiba miatt (vagy ha megmozdultál) meg kell ismételni. Ha a képen elváltozást látnak, szükség lehet újabb képek készítésére.

Mire készüljek?

A legtöbb röntgenvizsgálat nem igényel előkészületet. Ékszer, főleg nyaklánc nem lehet rajtad. A röntgenvizsgálat után nincs külön utasítás, nem kell pihenni, vagy ilyesmi, és teljesen fájdalommentes, esetleg a testhelyzet vagy a levegő visszatartása okozhat némi kellemetlenséget. A röntgenfelvételek kidolgozással együtt általában 10-15 percet igényelnek összesen.

Terhes és szoptatós kismamák

Mindenképpen tájékoztatni kell a vizsgálat végzőjét, akkor is, ha csak fennáll a terhesség lehetősége, ugyanis a terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra, de végig a terhesség alatt a magzatkárosodás veszélye miatt a röntgen vizsgálatokat kerülni kell.

Ez lényegében annyit jelent, hogy tüdőszűrésre menj a terhesség előtt, vagy utána. Ha mégis voltál tüdőszűrésen úgy, hogy nem tudtál még a terhességedről, már nincs mit tenni, hát ne aggódj, azzal többet ártasz. Valószínűleg nem lesz a babának semmi baja. A kerülni kell szó szerint azt jelenti, hogy jobb elkerülni, jobb a biztonság, minek kockáztatni a kicsi egészségét.

Más a helyzet a terhesség során jelentkező betegségnél, amikor a bajnak és mértékének megállapításárhoz mellkasröntgent kell készíteni. Ezt természetesen az orvos dönti el. Ebben az esetben tájékoztatni kell a felvételt készítő röntgenasszisztenst is a terhességről, és ő tudni fogja, mi a teendő.

A szoptatós kismamákra nem jelent veszélyt a röntgen elvégzése. Itt inkább a fertőzésveszély okozhat nagyobb gondot. Sorba kell állni a felvételi ablaknál, várni a felvétel elkészültére. Néhol az ernyő tisztasága hagy némi kívánnivalót maga után. Ilyenkor ajánlott a még gondosabb tisztálkodás, fertőtlenítés.

Tüdőszűrés, mellkasröntgen

Tüdőszűrés, TBC

Érdekes levelet kaptam a napokban. Írója szerint a TBC nem létezik, a tüdőszűrés pedig értelmetlen. Óriási TÉVEDÉS! A tüdőszűrő hálózatot az 1950-es évek végén éppen a TBC-s betegek felkutatására hozták létre. Bár divat nem hinni benne, de a TBC igenis létezik.
Jelenleg tüdőszűrést évente végeznek. A gyanús eseteket tüdőgondozóban vizsgálják ki, és kettős orvosi értékelés van, tehát két orvos egymástól függetlenül értékeli az elkészült felvételeket. A felvételeket röntgen-asszisztens készíti.

A TBC-t egy bizonyos mycobaktérium okozza. Főleg köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Ezért nagyon fontos a zsebkendő használata. Ha beteg valaki, és csak a kezét tartja a szája elé, akkor megfertőzheti a környezetét.

A TBC kezdetben nem okoz panaszt. Később tünetei lehetnek a köhögés, köpetürítés, fáradékonyság, izzadékonyság, hőemelkedés, fogyás. Szűréssel még teljesen panaszmentes állapotban lehet felfedezni a betegséget.

Ezért sokan nem is hiszik el, hogy betegek. Nehezen szedik a gyógyszert (pedig abban a rezisztencia kialakulásának lehetősége miatt nem szabad szünetet tartani), nem akarnak kontroll vizsgálatra menni. Félnek, ha kiderül a betegségük, elveszítik a munkájukat.

A TBC teljes egészében gyógyítható, ha valaki rendesen szedi a gyógyszert. A volt betegeket gyakrabban visszahívják a szorosabb ellenőrzés miatt.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!