Rengeteg félinformáció, sőt, tévedés forog közszájon a méhnyakrákkal kapcsolatosan, mint “ismert tény”. Némelyik felesleges pánikot okoz, némelyik éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem megalapozott biztonságérzetet ad.

A lehető legnagyobb felelőtlenség és butaság nem törődni ezzel a betegséggel, és elszalasztani a lehetőséget, hogy elkerüljük. Ezekből a tévhitekből van itt egy csokorra való.


Tévedés: a méhnyakrák nem megelőzhető.

Tény: a méhnyakrák megelőzhető. Ehhez a következőkre lesz szükséged:

  • rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, a rendszeres azt jelenti: évente, akkor is, ha semmilyen panaszod sincs.
  • Ezen túlmenően bármilyen gyanús, akár icipici tünet esetén ellenőrző vizsgálat szükséges.
  • Ha lehetőség van rá: oltás, erről tájékoztatni tud az orvosod.
  • Használj óvszert, ha nincs állandó partnered,
  • a partnereket ne váltogasd ész nélkül,
  • ne legyél se aktív, se passzív dohányos.

Ami gyakorlatilag csaknem kikerülhetetlen, az a HPV-fertőzés, és nem a méhnyakrák. A rendszeres szűrés során felismerik az elváltozott sejteket, a méhnyakrákot megelőző állapotokat, ami még nem rák!


Tévedés: a méhnyakrák kialakulásához 10 év kell.

Tény: általában, de nem feltétlenül évek kellenek hozzá. Előfordulhat a 10 év is. De senki sem tudja garantálni, hogy évekig nem lesz az elváltozásból rák. Nem mindegy, melyik HPV-típus fertőzött meg, esetleg egyszerre több magas kockázatú is.Tévedés: túl fiatal vagyok, hogy aggódjak miatta.

Tény: a méhnyakrák nincs életkorhoz kötve. Azért tűnik úgy, hogy az idősebbek veszélyeztetettebbek, mert néha évekig tart, mire kialakul, és szűrés nélkül nem veszik észre, ha a kicsi jelekkel nem törődnek.

A méhnyakrák viszont szoros összefüggésben van a HPV bizonyos típusaival. A HPV szexuális úton terjed. A szex viszont nem csak az idősebbek kiváltsága, sőt, a fiatalok egyre korábban kezdik, ami azt is jelenti, hogy egyre hamarabb kaphatják meg a fertőzést. És nincs rá garancia, hogy eltart tíz évig, amíg rákká alakul.


Tévedés: túl öreg vagyok, nem kell már szűrésre járnom.

Tény: amíg szexuálisan aktív vagy, igenis kell. És még utána is, az orvos tanácsai alapján. Ahogy arra nincs garancia, hogy a HPV-fertőzés évek múlva okoz elváltozást, úgy arra sincs, hogy csak fél évre van szüksége. Lehet, hogy pont nálad tart tíz évig.


Tévedés: a családban sosem volt méhnyakrákos beteg, nem aggódom miatta. Vagy: a méhnyakrák örökölhető, én is meg fogom kapni.

Tény: nincs köze a családi egészségtörténethez. A méhnyakrák nem öröklődő betegség.


Tévedés: nincs semmilyen tünetem, teljesen jól vagyok, nem kell szűrésre mennem.

Tény: a legtöbb esetben olyan kicsinek tűnik a tünet, azt nagyon könnyű másra fogni. Az esetek nagy részében a HPV-t legyőzi a szervezet. Néha azonban nem képes rá. Hidd el, szükséges a vizsgálat.


Tévedés: ha nem P0 a Pap-tesztem, méhnyakrákom van.

Tény: oltári nagy butaság. A P0 eleve nem jelent semmit, csak hogy a vizsgálatot meg kell ismételni, mert értékelhetetlen. Ami jó eredmény, az a P1 és P2. Ha elváltozásról írnak, annyit jelent, hogy a mikroszkóp alatt másképp kinéző sejteket látnak, aminek több oka is lehet.

A P3 több mindenre utalhat, pl. gyulladásra. P4 és P5 esetén lehet aggódni, de nem a Pap-teszt fogja megmondani, hogy méhnyakrákod van-e, milyen stádium, mit kell tenni, és mi lesz a következmény. További vizsgálatra lesz szükség. Olvass a Papanikolau-skáláról bővebben.


Tévedés: akinek ménnyakrákja van, annak kiveszik a méhét, és nem lesz többé nő.

Tény: a kezelés sok mindentől függ, pl. az elváltozás mértékétől, stádiumától, a helyétől, a beteg korától és az aktuális egészségügyi helyzetétől is. Nem mindegy, van-e már gyermeked, milyen gyorsan terjed a szervezetedben az elváltozás. Ne találgass, majd az orvos megmondja a lehetőségeket.


Tévedés: csak annak lesz méhnyakrákja, aki váltogatja a partnereit.

Tény: egyetlen partner is elég a HPV-fertőzéshez, amiből típustól függően van esély szűrés nélkül a rák kialakulására.


Tévedés: a méhnyakráknak nincsenek jelei.

Tény: de vannak. Csak könnyű mással összekeverni, másik betegségre ráfogni, vagy egyszerűen nem venni őket komolyan. Olvass a méhnyakrák tüneteiről itt.


Tévedés: méhnyakrákot diagnosztizáltak, meg fogok halni.

Tény: egyszer biztosan. De komolyan: nincs kőbe vésve, a méhnyakrák időben észrevéve még kezelhető, elég sok mindent lehet tenni. Nem lesz kellemes, sőt. De van esély, a stádiumtól, egészségi állapotodtól függ minden.


Tévedés: ha a terhesség alatt derül ki, el kell vetetnem a babát.

Tény: egyáltalán nem biztos. Nem mindegy, milyen stádiumnál tartasz, nem mindegy, milyen HPV-típussal vagy fertőzött, nem mindegy, hol tartasz a terhességedben.

Erről sajnos személyes tapasztalattal rendelkezem. Szívesen válaszolok privátban.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!