Rengeteg tévhittel lehet találkozni, ami a HPV-re, a human papillomavirusra vonatkozik, és ismert tényként el sokan el is fogadják őket.

Némelyik felesleges pánikot okoz, némelyik éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem megalapozott biztonságérzetet ad.

Lehet kapcsolatban a kérdés az oltással, a nemi élettel és identitással, a méhnyakrákkal is. Ezekből a tévhitekből van itt egy csokorra való.


Tévedés: ha kaptam oltást, többet nem kell rákszűrésre járnom.

Tény: az oltás nem véd a HPV összes típusával szemben. Akkor is kell szűrésre járnod, ha kaptál oltást.


Tévedés: rendszeresen járok szűrésre, nincs szükségem oltásra.

Tény: a kettő együtt képes hatékonyan megelőzni a méhnyakrákot. Ha van rá lehetőséged, nyugodtan kérd az oltást. A szűrésen már csak a fertőzés hatását lehet látni, azaz az elváltozott sejteket.Tévedés: az óvszer tutira megvéd a hpv-fertőzéstől.

Tény: bár az óvszer tényleg csomó mindentől megvéd, a HPV-től nem minden esetben. Ez a vírus ugyanis képes a bőrön csücsülni, ahová nem ér az óvszer.


Tévedés: kaptam oltást, nem kell többé óvszerrel bajlódni

Tény: az óvszer nem csak a HPV miatt kell, és az oltás sem véd az összes HPV típus ellen. Használd továbbra is.


Tévedés: a Pap-teszt kimutatja, hogy van-e hpv-fertőzésem.

Tény: csak az elváltozott sejteket észleli. Nem derül ki belőle, hogy van-e HPV-d, csak utal rá, gyanúra ad okot. A biztos tudáshoz további tesztre van szükség. Olvass a HPV-tesztről és a Papanikolau-skáláról.


Tévedés: hpv-t találtak nálam, tuti a pasimtól kaptam.

Tény: nem tuti. Kaphattad az előzőtől is, csak nem okozott tüneteket, és nem vették észre.


Tévedés: hpv-fertőzésem van, nemsokára rákos leszek (és meghalok).

Tény: a HPV-fertőzések nagy százalékát legyőzi az immunrendszerünk. És nem mindegyik típus okoz rákot, van amelyik „csak” szép kis szemölcsöket. A magas kozkázatú csoportba tartozó típusok okozhatnak rákot, ha a fertőzés sokáig fennáll, és nem veszik időben észre a kezdődő elváltozást. Olvass a HPV-típusairól.


HPV - tévedések és tények

Tévedés: már volt fertőzésem, akkor van ellenanyag a véremben.

Tény: nem valószínű. Egyrészt, mert ha másik típussal fertőződsz, az ellen nem lesz egyáltalán. Másrészt nem lesz elég a termelődött ellenanyag.


Tévedés: leszbikusok nem kaphatják el a hpv-t.

Tény: talán meglepő, de nem csak a hüvelyi közösülés az egyetlen mód, ahogy meg lehet kapni a HPV-t. Terjed orálisan, bőrkontaktussal, és teljesen mindegy, ki merre orientálódik.


Tévedés: a hpv, a HIV és a herpesz ugyanaz

Tény: különböző vírusokról van szó, amelyek különbözőképpen is hatnak. Az egyetlen közös tulajdonságuk, hogy emberről emberre terjednek szexuális érintkezéssel.
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!