Rengeteg tévhittel lehet találkozni, ami a HPV-re, a human papillomavirusra vonatkozik, és ismert tényként el sokan el is fogadják őket. Némelyik felesleges pánikot okoz, némelyik éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem megalapozott biztonságérzetet ad. Látszik vagy nem látszik, eltűnik vagy sem, sok a kérdés. Ezekből a tévhitekből van itt egy újabb csokorra való.


Tévedés: behatolás nélkül, vagy csak orálisan nem kaphatom meg a hpv-t.

Tény: dehogynem. A HPV-nek elegendő a bőrkontaktus, amely lehet pénisz, herezacskó, végbélnyílás, sőt még a száj is.


Tévedés: látod a párodon, ha hpv-je van

Tény: nem látod, csak akkor, ha szemölcsök, vagy más elváltozások jelennek meg rajta. De szemölcsök nélkül is fertőző.


Tévedés: amíg nem élek nemi életet, nem kell az oltás.

Tény: pont azért most kellhet. Az oltás akkor a legeredményesebb, ha még semmilyen HPV típussal nem találkozott a szervezeted. A megelőzés nagyon fontos.


Tévedés: a hpv oltás megvéd a terhességtől

Tény: a HPV elleni oltás nem fogamzásgátló módszer. Arra még mindig szükség van, ha nem szeretnél teherbe esni.


Tévedések és tények – HPV II. rész


Tévedés: monogám kapcsolatban élek, a hpv jelenléte azt jelenti, hogy valaki félrelépett.

Tény: vagy történt félrelépés, vagy nem, de ebből nem derül ki. A HPV ugyanis hosszú ideig képes rejtőzködni jelek nélkül, lehet, hogy csak hosszú hónapok vagy évek múlva okoz pl. szemölcsöket.

Amikor tehát a HPV kiderül, annak már jele van. Sokan soha nem is tudják meg, hogy egyáltalán megfertőződtek. Egyszerűen senki (sem orvos, sem kutató, sem szakértő a neten) sem tudja még megmondani, hogy mióta tart a fertőzés, vagy kire, melyik partnerre vezethető vissza.


Tévedés: a nemi szemölcsökből méhnyakrák lesz.

Tény: ez a gondolat rengeteg álmatlan éjszakáért tehető felelőssé. Pedig a kinövések, szemölcsök általában jóindulatúak, és nem vezetnek rákhoz. A rákért és a szemölcsökért nem ugyanazok a típusok felelősek. A genitális szemölcsöket az alacsony kockázatúak okozzák, a rákot a magas kockázatú csoportba tartozóak. Nézd meg az erről szóló táblázatot.


Tévedés: a kezelt szemölcsök már nem fertőznek

Tény: ebben senki sem biztos egyelőre. Néhány kutató szerint a genitális szemölcs eltávolítása csökkentheti az átviteli kockázatot, de mégis valószínűnek tartják, hogy a környezetében még lehetnek fertőző részecskék, és nem tudják garantálni, hogy már egyáltalán nem fertőz.


Tévedés: ha terhesség alatt van genitális szemölcsöm, akkor a gyermeknek légúti papillomatózisa lesz.

Tény: van kockázata annak, hogy a gyermek megfertőződik a HPV-vel, miközben áthalad a szülőcsatornán. De ez a kockázat elég kicsi, és a 6-os vagy 11-es típus kell hozzá. Terhesség alatt szemölcs megjelenése esetén célszerű az orvossal konzultálni.


Tévedés: ha negatív a tesztem nemi betegségekre, akkor hpv-re is.

Tény: a HPV-t nem vizsgálják rutinszerűen, még nőknél sem, csak ha a Papanikolau-kenet eredménye kóros. Általánosan tesztelik legtöbbször a HIV-et, szifiliszt, gonorrheat, chlamydiát, Hep B-t és C-t, és a herpeszt. Olvass a HPV-vizsgálatról.


Tévedés: nem tudom, minek kell aggódni, a hpv eltűnik magától.

Tény: vagy igen, vagy nem. Ha az immunrendszered legyőzi, talán nem is tudsz róla, hogy egyáltalán fertőzött voltál. Ha nem, lehetnek szemölcseid, kóros Pap-keneted, amiből kezelés nélkül később akár rák is lehet.
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!