A tej és tejtermékek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek megelőzéséhez

A tej és a tejtermékek többféle tápanyagot tartalmaznak (fehérje, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, cink, szelén, A-vitamin, riboflavin, B-12-vitamin és pantoténsav), és jelentősen hozzájárulhatnak a tápanyagszükségletünk kielégítéséhez.

Fogyasztásuk számos országban folyamatosan csökken és elmarad az ajánlott szinttől, az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat pedig megkérdőjelezik annak ellenére, hogy számos tanulmány beszámol a tejfogyasztással kapcsolatos egészségügyi előnyökről.

A tej és a tejtermékek megfelelő fogyasztása különböző életciklusokban segíthet megelőzni a különböző krónikus betegségeket. Például pozitív kapcsolat van a terhesség alatti mértéktartó tejfogyasztás, a csecsemők születési súlya, hossza és a csont ásványi anyag tartalma között gyermekkorban. Ezenfelül az idős emberek napi tej- és tejtermék-bevitelével csökkenthető a csontritkulás és a szarkopénia (izomerő- és izomtömegvesztés) kockázata.

Ez csak néhány következtetés, amit a tej és tejtermékek krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepével foglalkozó 14 cikk módszeres áttekintéséből vontak le. A beszámoló megállapításait nemrégiben közzétették az Advances in Nutrition, a világ harmadik legfontosabb tudományos folyóiratában a táplálkozás és dietetika területén.

A tanulmányt különféle spanyol, európai és amerikai egyetemek kutatói készítették. Célja, hogy értékelje és összegezze ​​a tudományos bizonyítékokat a tej és tejtermékek fogyasztásának egészségre gyakorolt ​​hatásával, és a különféle krónikus betegségek megelőzésével kapcsolatban, figyelembe véve a megfelelő étrend betartásának fontosságát a különböző életszakaszokban.


A tanulmányban összegyűjtött bizonyítékok metaanalíziseken és megfigyeléseken alapuló vizsgálatok módszeres áttekintésén, randomizált kontrollcsoportos vizsgálatokon alapulnak.

A mélyrehatóan tanulmányozott témák közül néhány:

  • A tej és -termékek fogyasztásának hatása terhesség és szoptatás alatt
  • hatása a gyermekek magasságára és csontsűrűségére
  • hatása a csontritkulás és szarkopénia kockázatára, valamint az idősebb emberek kognitív teljesítményére
  • hatása a 2. típusú cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri betegségekre, és még sok más.

A tej és tejtermékek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek megelőzéséhez

A kutatók azt is megállapították, hogy a tejtermékek nagymértékű fogyasztása nem mutat egyértelmű összefüggést a csontritkulás vagy csípőtörés kockázatának csökkenésével, ám találtak összefüggést a csigolyatörések kockázatának csökkenésével.

A tejtermékek kis- és nagymértékű fogyasztásának különbségeinek elemzésekor nem találtak összefüggést a tejtermékfogyasztás és a halálozás megnövekedett kockázata között. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása kapcsolatban áll a a metabolikus szindróma (MS) kockázatának csökkenésével, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy a tejtermékfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és némi védő hatással lehet.

Fordított összefüggéseket figyeltek meg a tejtermékek fogyasztása, az iszkémiás szívbetegség és a miokardiális infarktus között. A jelenlegi tudományos bizonyítékok azt is sugallják, hogy az ilyen termékek, különösen az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a joghurt fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti.

Azt is kimutatták, hogy ennek az élelmiszercsoportnak a mérsékelt fogyasztásával a vastagbélrák és a hólyagrák kialakulására kisebb az esély, míg a prosztatarákkal kapcsolatban nem találtak összefüggést. A tej vagy -termékek beviteléről sem bizonyították, hogy gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki a túlsúlyos vagy elhízott egyénekre, vagy más anyagcsere rendellenességgel küzdő személyekre.

Összegezve, a tanulmány szerzői támogatják a kielégítő tejfogyasztást, és a különféle nem fertőző krónikus betegségek megelőzéséhez / leküzdéséhez is javasolják.

Szerző: Atkári Magdolna
Forrás: AN, NewswiseSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!