Új szűrőteszt a petefészekrák diagnosztizálásához

A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték.

Az új szűrési módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérbeli változását követték figyelemmel, amely a petefészekrákos betegek vérében gyakran magasabb. A kapott adatokat számítógépre vitték, és kockázati tényezők – kor, a fehérje eredeti szintje, változásának mértéke – alapján meghatározták a betegség kialakulásának kockázatát.

A világ legnagyobb petefészekrák-szűrési klinikai próbája során az új módszer helyesen diagnosztizálta az invazív hámszövet eredetű petefészekrák 86 százalékát – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganatos betegség a nőknél. Miközben az emlőrák halálozási aránya háromszor magasabb, a petefészekrákkal diagnosztizált betegeket gyakran már nem lehet gyógyítani, hamarabb halnak meg, kevesebb mint 50 százalékuk él öt évig.

Ha korai stádiumban fedezik fel, gyógyulási aránya 90 százalékos. Kevés tünete van, a hasi fájdalmat és felfúvódást gyakran tulajdonítják más betegségek tüneteinek.


A londoni University College (UCL) szakemberei által 14 éven át végzett átfogó próbákba 202 638 nőt vontak be, valamennyien 50 év fölöttiek voltak és átestek a menopauzán.

Új szűrőteszt a petefészekrák diagnosztizálásához

Usha Menon professzor, a klinikai próbák irányítója bátorítónak nevezte az eredményeket. “Azt mutatják, hogy a CA125 fehérje profilján alapuló korai felfedezési stratégia használata jelentősen javította a rák kiszűrését, ha összehasonlítjuk a korábbi szűrési próbálkozásokkal.”

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban közzétett tanulmány 46,232 résztvevő előzetes eredményein alapul, akiket az első kezdeti teszt után rendszeresen szűrnek a szakemberek. A végső eredmények őszre várhatók.

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11581455/Ovarian-cancer-trial-boosts-hope-of-screening-programme.html

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!