Önmagában a Papanikolau-skála eredményeit a legtöbb helyen ma már nem használják. A pontos előrejelzéshez a már itthon is használt Bethesda-beosztásra van szükség.

A Papanikolau-skála szerinti eredmények

P0 – értékelhetetlen az eredmény, tehát minél hamarabb meg kell ismételni. Ennek több oka lehet: kevés a sejt, túlfestették, elveszett, eltörött, nem jól fixálták, stb. Ez tehát nem jelent kórosat, csak valamilyen technikai hibát.

P1 – teljesen normális eredmény, daganatgyanú nincs, tovább kezelést nem igényel. Vagyis ez egy negatív lelet, a kenetben csak élettani hámsejteket találtak. Ez főleg azoknál szokott előfordulni, akik még nem élnek nemi életet. A szűrés ilyenkor évente javasolt.

P2 – felnőttkorban (aktív nemi élet mellett) a P2 számít teljesen normális eredménynek. A leletben daganatgyanú nincs, csak normál élettani hámsejtek, plusz fehérvérsejtek. További kezelést nem igényel.

Az aktív szexuális élet velejárójaként azonban ezekben a kenetekben a normál sejteken kívül találhatnak gombát, baktériumokat, vagy a HPV vírus által károsított sejteket is. Amennyiben a HPV gyanúja felmerül, célszerű kérni a HPV kimutatását (HPV tipizálását).


Egyéb esetben kezelés csak panasz esetén szükséges. A szűrés szintén évente javasolt, illetve ismert HPV-fertőzöttség esetén félévente.

P3 – ha terhesség alatt lesz a citológia P3, semmilyen azonnali teendőt nem igényel, majd csak a szülés után. Megfigyelésre és kontrollra viszont mindenképpen szükség van.

Normál esetben (tehát nem terhesség alatt), ha a citológia a Papanikolau-skála szerint P3 volt, akkor javasolt a 3 hónap (de minimum 6 hét) múlva történő ismétlés, és indokolt a HPV-szűrés is.

Ez a gyanús kategória, ami annyit jelent, hogy valamilyen kóros folyamat van a háttérben. Az esetek döntő többségében ez gyulladásos eredetű (hüvely- és méhnyakgyulladás következménye). A vizsgálatot kezelés után kell megismételni.

Papanikolau-skála

Hogy műtét vagy nem műtét? A P3 önmagában nem indok a műtétre, viszont folyamatos kontrollt igényel. Ilyen eredménynél a citológus egyértelmű javaslatot tesz, hogy ismétlésre vagy szövettani vizsgálat elvégzésére van-e szükség.

Vannak nőgyógyászok, akik szeretnek már P3-nál műteni, ennek a gyakorlatnak a jogosságát és szükségességét többen vitatják. Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy kezdődő daganatról van szó. Viszont ha a citológus bejelöli, hogy szövettanra van szükség, akkor kötelező műteni.

P4 – ha a rákszűrés eredménye P4, azt nagyon komolyan kell venni. Mindenképpen kóros, a vizsgálat megismétlésére és HPV-szűrésre van szükség. Van, aki még fertőzés elleni kezelést alkalmaz, megismétli a vizsgálatot, és csak akkor műt, ha az eredmény nem változott, de általában itt már konizációt végeznek.

A P4 ugyan nem mindig jelent rákot (jelenthet!), de közvetlen rákmegelőző állapotot igen. Ha ilyenkor műtenek, nagy eséllyel megoldódik a kérdés, ha sikerül az ép szövetek közül a rosszindulatú sejteket teljesen eltávolítani. Ezután folyamatosan, három-, majd hathavonta kontrollra van szükség. Általában egy év eltelte után vissza lehet állni az éves szűrésre.

P5 – ez már egyértelműen rákos sejteket jelent, azonnali beavatkozás szükséges.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!