Az első, ami a HPV-ről mindenkinek, főleg a nőknek eszébe jut, az a méhnyakrák. A HPV valamelyik magas kockázatú típusát a felfedezett méhnyakrákos esetek nagyjából 97%-ában kimutatták, és egyértelműen összefüggésbe hozták az elváltozással.

A HPV típus vizsgálata (tipizálás) nagyon fontos része a nőgyógyászati szűrésnek, amelyet pozitív citológiai lelet esetén mindenképpen el kell végezni.

A HPV magas kockázatú típusainak, különösen a 16-os és 18-as típusoknak a leggyakoribb következménye az LSIL (low grade SIL), a HSIL (high grade SIL), a carcinoma in situ és az invazív rák. Az esetek kb. 70%-ában mutatták ki ezt a két típust. Részletesebben:

Cervikális, vaginális, vulváris és pénisz intraepitheliális neopláziák: a méhnyak, hüvely, szeméremtest és férfiaknál a pénisz bőrének hámrétegeit érintő elváltozás, amelyből könnyen alakul ki rosszindulatú daganat.

Lehet tünetmentes, de tapasztalhatunk folyást, aktus utáni pecsételő vérzést. Nőgyógyászati szűrés alkalmával felfedezhető, és jó esetben viszonylag könnyen gyógyítható.


A rosszindulatú daganatokra általában jellemző, hogy agresszíven növekednek, gyakori az áttét, kimerülnek a szervezet tápanyagraktárai, jelentős fogyás következik be.

A HPV 16-os, 18-as, 31-es és 33-as típusai kezelés nélkül nagyon nagy eséllyel okoznak rosszindulatú daganatot.

Mit okozhat a HPV?

De miket okoz még a HPV?

A gyakoribbak:

  • Genitális (szeméremtájéki) szemölcs – verruca genitalis: Szemölcs, mely egyaránt megjelenhet a nőknél és a férfiaknál is. A nőknél a szeméremajkakon, a hüvelybemenet nyálkahártyáján, a gátnál, férfiaknál a pénisz, a fityma, a herezacskó, a gáttájék bőrén fordul elő.
  • Szemölcs – verruca vulgaris: ez a közönséges szemölcs, legtöbbször a kézen jelenik meg. Néhány mm-es, elszarusodó tagolt felszínű kiemelkedés. Javaslat: fagyasztás, kenőcs. Nem rosszindulatú, inkább kellemetlen, és könnyű elterjeszteni pl. vakarással.
  • Szemölcs a talpon – verruca plantaris: hasonló a kézen lévőhöz, de befelé nő, ezért fájdalmas. Javaslat: fagyasztás, sebészi eltávolítás.
  • Lapos szemölcs – verruca plana juvenalis: mint a neve is mutatja, lapos, viszonylag kicsi (1 – 2 mm) szemölcs, barnás színű, és főleg arcbőrön, gyermekeknél fordul elő.
  • Hegyes függöly – condyloma accuminatum: főleg a szeméremtájékon jelentkező kakastarélyra hasonlító növedék. Megtalálható a gát környékén és a végbélnél is. Javaslat: sebészeti eltávolítás, ecsetelés.
  • Légúti papillomatózis: ez sajnos a szülőcsatornán való áthaladáskor megfertőződött újszülöttben alakul ki a leggyakrabban a gégén. Akadályozhatja a hangképzést, légzést.
  • Keratokantóma – keratocanthoma: 1 – 2 cm-es kiemelkedő elváltozás a bőrön, a fénynek kitett területeken jelenik meg. Gyorsan nő, a közepén elszarusodik. Javaslat: sebészi eltávolítás.
  • Bowenoid papulózis: a férfiaknál a péniszen, a nőknél a szeméremajkak bőrén található kiemelkedő bőrelváltozás. Színe vörösesbarna.

A HPV által okozott betegségek gyógyításában fontos, hogy sikerüljön az elváltozást maradéktalanul eltávolítani.



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!