Miért a karobpor?
A karobpor főleg a reformkonyhát kedvelők, egészségtudatos, vagy allergiás emberek körében ismert. Leginkább a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használják, készíthetünk belőle „majdnem” csokoládét, „majdnem” csokitortát és egyéb édességet – szinte bármit, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz.
A karobport a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, emberi fogyasztásra alkalmas. Tökéletesen kiváltható vele a kakaó használata, mert színében és illatában nagyon hasonlít rá.
A színe sötétbarna, íze édeskés, és a fa termésében található magok szárításával és őrlésével állítják elő. Általában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.
Egy picike összehasonlítás:
- A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint,
- zsírtartalma és a fehérjetartalma alacsonyabb,
- gluténmentes,
- laktózmentes,
- nem tartalmaz koleszterint,
- nátriumszegény,
- a kakaóénál magasabb a kalciumtartalma, a szénhidráttartalma, az A- és B-vitamin tartalma is,
- antioxidáns hatású,
- védi a beleket az izgató anyagoktól,
- gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban,
- mesterséges adalékanyagoktól mentes,
- máig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert.
(a teobromin a koffeinhez hasonló, serkentő hatású alkaloid, gyakran okoz allergiát és asztmát.)
Amiben a kakaó a jobb: több benne az E-vitamin, a foszfor, a vas, cink, niacin.
A karobot nyugodtan fogyaszthatják:
- gyermekek,
- kismamák és szoptató anyukák,
- idősek,
- lisztérzékenyek,
- tejcukorra és kakaóra érzékenyek,
- csontritkulásban,
- szív- és keringési betegségekben szenvedők,
- valamint köszvényes betegek is.
Mire jó a karobpor?
Sütik, torta- és egyéb krémek, fagyik és parfék, sodók, tejes italok készítésére. Tökéletes palacsintába, kásák tetejére, müzlihez is. Könnyen feloldhatod hideg és meleg folyadékban is.
Mivel enyhébb az íze a kakaóénál, ezért többet kell használni belőle, ezt ki kell tapasztalni. A (mellék)ízét nem mindenki bírja, de egy próbát mindenképpen megér az előnyei miatt.
De használható nem csak kakaópor helyett, hanem a kettőt keverve is, mondjuk fele-fele arányban. Az íze enyhébb a kakaóénál, viszont édes, így ízlés dolga ugyan, de általában nem kell külön még édesíteni is.
Az ára helyenként némileg változó, ahol én veszem ott 200g 400 Ft-ba kerül. Megtalálható a neten egy csomó webáruházban, vagy bioboltokban is.