A karobpor főleg a reformkonyhát kedvelők, egészségtudatos, vagy allergiás emberek körében ismert. Leginkább a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használják, készíthetünk belőle „majdnem” csokoládét, „majdnem” csokitortát és egyéb édességet – szinte bármit, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz.

A karobport a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, emberi fogyasztásra alkalmas. Tökéletesen kiváltható vele a kakaó használata, mert színében és illatában nagyon hasonlít rá. A színe sötétbarna, íze édeskés, és a fa termésében található magok szárításával és őrlésével állítják elő. Általában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.

Egy picike összehasonlítás:

  • A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint,
  • zsírtartalma és a fehérjetartalma alacsonyabb,
  • gluténmentes,
  • laktózmentes,
  • nem tartalmaz koleszterint,
  • nátriumszegény,
  • a kakaóénál magasabb a kalciumtartalma, a szénhidráttartalma, az A- és B-vitamin tartalma is,
  • antioxidáns hatású,
  • védi a beleket az izgató anyagoktól,
  • gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban,
  • mesterséges adalékanyagoktól mentes,
  • máig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert.

(a teobromin a koffeinhez hasonló, serkentő hatású alkaloid, gyakran okoz allergiát és asztmát.)

Miért a karobpor?

Amiben a kakaó a jobb: több benne az E-vitamin, a foszfor, a vas, cink, niacin.


A karobot nyugodtan fogyaszthatják:

  • gyermekek,
  • kismamák és szoptató anyukák,
  • idősek,
  • lisztérzékenyek,
  • tejcukorra és kakaóra érzékenyek,
  • csontritkulásban,
  • szív- és keringési betegségekben szenvedők,
  • valamint köszvényes betegek is.

Mire jó a karobpor?

Sütik, torta- és egyéb krémek, fagyik és parfék, sodók, tejes italok készítésére. Tökéletes palacsintába, kásák tetejére, müzlihez is. Könnyen feloldhatod hideg és meleg folyadékban is.

Mivel enyhébb az íze a kakaóénál, ezért többet kell használni belőle, ezt ki kell tapasztalni. A (mellék)ízét nem mindenki bírja, de egy próbát mindenképpen megér az előnyei miatt. De használható nem csak kakaópor helyett, hanem a kettőt keverve is, mondjuk fele-fele arányban. Az íze enyhébb a kakaóénál, viszont édes, így ízlés dolga ugyan, de általában nem kell külön még édesíteni is.

Az ára helyenként némileg változó, ahol én veszem ott 200g 400 Ft-ba kerül. Megtalálható a neten egy csomó webáruházban, vagy bioboltokban is.


1 hozzászólás

  1. Melinda

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!