A mellrák gondolata rémisztő, főleg akkor, ha még messze nem vagy 40 éves. Ekkortól javasolják ugyanis a mammográfiás vizsgálat elvégzését. Ennek esedékességéről az ÁNTSZ (Népegészségügyi Szolgálat) küld egy levelet, amely tartalmazza, hogy kinek mikor és hol lehet jelentkezni a vizsgálatra.

Vannak helyzetek azonban, amikor a fiatalabbaknál is indokolt a mammográfia. Ha a mell önvizsgálata alkalmával csomót érzel a melledben vagy hónaljadban, orvoshoz kell fordulni, aki majd kezdeményezi a vizsgálat elvégzését.

(Csomó nélkül is el lehet menni, csak úgy megnyugtatásképpen, ha valaki ideges típus. Beutaló és pénz kell hozzá, az ára helyenként változik.)

A mell önvizsgálata

A mell önvizsgálata tulajdonképpen nagyon egyszerű, csak mindannyian hajlamosak vagyunk kissé túlmisztifikálni. Lehet profi módon tankönyvszerűen haladni, ha már rutinból megy, akkor jó. A baj inkább az szokott lenni, hogy a gyakorlatlan nők annyira igyekeznek a helyes ujjakkal a helyes sorrendben és irányban végezni az önvizsgálatot, hogy elfelejtenek a kitapintott érzésre figyelni.

A mell önvizsgálatára a legalkalmasabb időpont a menstruációs ciklus közepe táján van, semmiképpen sem közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt. Ilyenkor a mell már nem érzékeny. Ha szabályos a ciklusod, akkor segítséget jelenthet, ha minden hónapban ugyanazon a napon végzed az önvizsgálatot.


20 éves kortól, de inkább az első menstruáció időpontjától, minimum havonta egyszer ajánlott áttapintani a melleket, de igazából a lényeget jelentő mozdulatsort mindennap elvégezzük mosakodás közben. Még segítséget is jelent, mert a gyakorlatlan kézzel nem sérted meg a bőröd, könnyebben csúsznak rajta az ujjaid.

Alulról egyik kezünkkel megtámasztjuk a mellet, miközben felülről és oldalról gyengéden áttapintjuk. Nem nyomkodjuk erősen, nem csavargatjuk, ennek semmi értelme, csak fájdalmat okoz. A karunkat a csípőnkre téve a hónaljunkat is egy pillanat alatt ellenőrizhetjük a másik kezünkkel. A bimbókat enyhén megnyomva láthatjuk, hogy nincs-e váladékozás vagy vérzés.

A profi módszer – a lényeg ugyanaz

Jobbkezesek általában először azzal vizsgálnak, de ez a sorrend tényleg mindegy. Tehát:

  • A bal karodat emeld a magasba. A jobb kezeddel körkörös mozdulatokkal tapintsd át a bal melledet. Kívülről befelé haladva (mell külső oldalától befelé), a mellbimbó felé egyre kisebb körökben kell haladni.
  • Ugyanez fordított kézzel és a másik melleden.
  • Feküdj hanyatt, párnát tegyél a lapockád alá. A bal kezedet nyújtsd fel a fejed mögé. A jobb kézzel ugyanúgy végezd a vizsgálatot, mint álló helyzetben.
  • Ugyanez fordítva is.
  • A hónalj következik: a melled alatti területről indítva a kulcscsontig haladj.
  • Végül a mellkast is át kell tapintani a szegycsonttól a hónalj közepéig.

Mindezeket elvégezheted reflektorfényben tükör előtt is, de ez nem ehhez kell, hanem a szemmel is látható elváltozásokhoz.

Honnan tudjam, melyik csomó rossz csomó?

Az első alkalommal még sehonnan, mert ismeretlen területen jár a kezed, és fel kell térképezned magad. Ha valamit gyanúsnak gondolsz, akkor nyugodtan fordulj orvoshoz. Ő szintén tapintásos vizsgálattal három perc alatt ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ezek után már tudod, mit érzel normálisan, és csak az esetleges változásokra kell koncentrálnod.

Fontos tudni: a mellrák többnyire fájdalmatlan, és ez megtévesztő. Ha csomót észlelsz, és nem fáj, akkor ne hónapokkal később menj orvoshoz. Minél inkább fáj a csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatod van.

Ha szoptatsz: ugyanúgy el lehet, sőt, el kell végezni az önvizsgálatot. Ezt szoptatás után, a teljesen kifejt mellen tudod megtenni. Ha valamit érzel, fordulj orvoshoz inkább feleslegesen, mint hogy a a tejmirigyre fogd.

Gyanús jelek, amelyekre figyelned kell

Most jöhet a fürdőszobai tükör. Ellenőrizd a következőket:

  • Változott-e az egyik melled alakja? Lehet más formájú, kisebb.
  • A kinézete: lehet ráncos, vagy láthatsz rajta duzzanatot, sebet, ami nem gyógyul. Nem minden seb jelent nagy gondot, sőt. A legtöbbet izzadás, vagy gombás fertőzés váltja ki. Bűnös lehet még a merevítős melltartó is.
  • A mellbimbók: kinézetre lehet duzzadt, viszkethet, kipirosodhat. Jelentkezhet véres váladék, vagy más színű is: fehér, színtelen, sárga, zöldes. Ez nem feltétlenül jelent rákot, de oda kell figyelni rá.

Ha mammográfiára mész

Mell önvizsgálata - mammográfia

Tudd, hogy az egyik leghatásosabb eszköz a mellrák korai szakaszában történő felderítésére, de sajnos ez sem csalhatatlan. Viszont még a kitapinthatóság előtt felismerheti az akár néhány mm-es, daganatos elváltozásra utaló jelet, még az előtt, hogy áttét keletkezne.

A mammográfiás vizsgálatnál lágysugárzást alkalmaznak, amelynek nagy része elnyelődik a mellben. Ez annyit jelent, hogy indokolatlanul nem kell mammográfiára járni, a gyakori ismétlést kerülni kell. A sugárterhelés viszont kevesebb, mint egy mellkasröntgen esetén.

Mammográfiás vizsgálatra is vonatkozik a 10 napos szabály.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!