A méhnyak nem egy különálló szerv. Szó szerint, elhelyezkedését tekintve, és szöveti felépítésében is átmenetet képez a méhtest és a hüvely között.

A méhnyak elhelyezkedése

A hüvelyen belüli része kb. 3 cm. A hüvely feletti résznek a közepén van a külső méhszáj, ez egy pici nyílás a hüvely felől. E fölött helyezkedik el a méhnyak csöve, ami kb 2,5 cm hosszú, és nyálkahártyával bélelt.

A méhnyak felső végén (a méhtest felől) van a méhszoros, egy hosszú szűkület, ez képezi a méhnyak és a méhtest határát. Itt található a belső méhszáj.

A méhnyak szöveti felépítése

A méhnyak falában a kevéske simaizom-szövet a kötőszöveti rostokkal összefonódva helyezkedik el.

A méhnyaknak csak a legfelső (méhszoros) része tágul a méhhez hasonlóan, nagyjából a harmadik hónaptól kezdve. A méhnyak többi része a vajúdás néhány (vagy sok, kinél mennyi) órája alatt tágul, a hüvelynek viszont csak percek „állnak a rendelkezésére” a megfelelő méret eléréséhez. Ez csak a nagyon rugalmas rostokból álló kötőszövettel lehetséges. A csekély simaizom feladata elsősorban a méhnyak összehúzása a szülés után.


A méhnyak hüvelyi részét halvány rózsaszín, többrétegű, el nem szarusodó laphám (lapos sejtekből álló hám) borítja. A külső méhszájnál ez a laphám éles határvonallal végződik. Innen befelé haladva a méhnyakat hengerhám (hengeres sejtekből álló hámszövet) béleli, ami élénkvörös színű.

A fogamzóképes nők nagy százalékánál ez a határvonal gyakran kikerül a méhnyak külső hüvelyi felszínére. Ez nem kóros mindaddig, amíg a határvonal éles, és a szövete ép. Előfordulása a kor előrehaladtával és a szülések számával arányosan egyre gyakoribb.

Méhnyak

Azért jelentős, mert a méhnyakrák általában a két hám határvonalán alakul ki, és ezért szűrés alkalmával a vizsgáló orvos számára szabad szemmel is jól észrevehető.

(Na igen, ezt tapasztaltam. Az eredeti orvosom szerint a méhszáj egyszerűen gyönyörű, hibátlan, a szűrést csak a biztonság kedvéért végzi. A következő orvosom, aki műtött, az első pillanatban azt mondta, hogy itt nagy a baj, nagyon csúnya, szabad szemmel látható.)

Az élénkpiros hám megjelenése tehát önmagában még nem utal bajra. Ellenkezőleg, jelenlétében idejében és könnyen felismerhetők a rákmegelőző állapotok, és megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

Az ezen a területen végzett nőgyógyászati beavatkozások viszont hegesedést okoznak, ezzel megsérthetik az éles határvonalat, és nehezítik a korai felismerést.

A méhnyak hámrétege mirigyes, egyrétegű hengerhám. Ezek a mirigyek váladékot termelnek. A nyákból képződik a nyakcsatornát elzáró nyák-csap, mely útját állja a legtöbb baktériumnak, véd a fertőzésektől. A méhszorosnál a hám szerkezete megváltozik, és a méhnyálkahártyáéhoz válik hasonlóvá.

A méhnyak feladata

A méhnyak állandó feladata a védelem. A nyákcsapnak köszönhetően megvédi a belső nemi szerveket a fertőzésektől, terhesség idején pedig a magzatot védi.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!