Az onkológiai szűrés az ötvenes években vált országos szintűvé. Az onkológiai gondozó tevékenysége döntő mértékben a szűrés, a daganatos betegségek minél korábbi stádiumban történő felismerése.

A nők leggyakoribb rosszindulatú daganata a mellrák. Korai kimutatásában nagy a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok (mammográfia) jelentősége, melyre legalkalmasabb a mell fizikális és mammográfiás vizsgálata.

A fizikális vizsgálat során az orvos alaposan áttapintja a melleket, és azok környezetét. A rendszeres önvizsgálat is nagyon fontos. Minden 20 év feletti nőnek ajánlott havonta, a menstruációt követő napokban megvizsgálni a saját melleit. Ha az önvizsgálat során akár fájdalmas, akár fájdalmatlan csomót észlel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Mi a mammogram?

A mammogram a mellekről készült röntgenfelvételt jelenti, amelyhez alacsony dózisú röntgensugarat használnak. Ez a legjobb módja a korai mellrák felismerésének, már a tapinthatóság előtt képes kimutatni az elváltozást. Ez sem nyújt azonban 100%-os biztonságot, nagyjából tízből egy rákos esetet nem tudnak mammográfiával kimutatni. Ezért fontos az otthoni önvizsgálat.

Hogy készül a mammogram?

A röntgen-asszisztens két (néha több) röntgenfelvételt készít mindegyik mellről. A mellet óvatosan összenyomja két plasztik lemez közé, így nyerik a legjobb képet a lehető legkevesebb sugár használatával. A legtöbb nőnek ez egyáltalán nem fájdalmas, bár néha elég kellemetlen tud lenni.


A felvételek néhány másodpercig tartanak, és van, amikor meg kell ismételni, de ez ott rögtön kiderül. Előfordul, hogy a melleket szinte „kicsavarják”, hogy biztosan minden területről megfelelő legyen a kép, és eldönthessék, hogy mindent rendben levőnek látnak-e.

Érzékeny mellűeknek ajánlják, hogy kerüljék a koffein tartalmú italokat akár már két héttel a vizsgálat előtt, és vegyenek be esetleg enyhe fájdalomcsillapítót. Dezodorokat, kenőcsöket, púderfélét nem szabad használni előtte, ronthatja a röntgenképet.

Mammográfia, mammogram

A mammográfia ingyenes?

A mammográfiás szűrővizsgálat van, ahol ingyenes, és van, ahol fizetni kell érte. Általában, ha elmész az onkológiai szűrőbe, és elmondod, hogy babát tervezel, és előtte az ajánlott szűrések keretében szeretnél egy ilyen vizsgálatot, akkor adnak egy beutalót a kórházba, és ott ingyen megcsinálják. De ehhez jó helyre kell menni. Ahová én mentem, ott beutalóval tízezer forintot kellett fizetni.

Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Programnak keretén belül a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak, pontosan megjelölve, mikor kell mammográfián megjelenniük, ilyenkor nem kell fizetni érte.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!