Kézfertőtlenítő a patikából a WHO receptje alapján

Kétségtelenül a koronavírus az év (negatív) sztárja, de egy kézfertőtlenítő nem csak világjárvány idején jön jól. Sajnos most, amikor a legjobb esetben is csak antibakteriális fertőtlenítőket lehet kapni, nem árt, ha tudjuk, mit lehet kérni a gyógyszertárban.

A WHO kiadott két receptet is, amelyeket a gyógyszertárak is elő tudnak állítani, és csinos kis üvegcsékben gondosan felcímkézve szerintem kissé borsos áron el is tudják adni. Persze a borsos ár eléggé szubjektív, és talán nincs is igazam. Nálunk egy 75 ml-es kis üveggel 4 euró, a 100 ml-es 5 euróba kerül. Erős szaga van, így a védekezésben nem csak az összetétele segít…

Mivel sokan félnek a fertőzéstől, és előre betáraztak az egyébként kapható termékekből, a többieknek segítséget jelenthet a patika saját keverésű készítménye is. Ők rendelkeznek az összetevőkkel, habár ezeket a kézfertőtlenítőket csak a lakosságnak ajánlják, (Németországban) egészségügyi területen nem használhatóak. A keveréshez külön engedélyre van szükség.

Kézfertőtlenítő a patikából a WHO receptje alapján

Az összetevőket teljesen tiszta, lehetőség szerint korábban más célra még nem használt, zárható edénybe töltik, alaposan összerázzák. Állni hagyják 72 órán keresztül, hogy a készítés közben esetlegesen belekerült kórokozók elpusztuljanak. A végén egyértelmű felirattal látják el a tartályt, nehogy összecseréljék valamivel.

Ez a kézfertőtlenítő folyadék semmiképp sem belsőleges, hanem kizárólag külső felhasználásra készül! Meginni, orrba, fülbe, szembe, egyéb testnyílásokban cseppenteni szigorúan tilos. Távol kell tartani a tűztől, túlzott hőtől, gyerek kezébe nem való. A bőrt valószínűleg kiszárítja. Ha sehol sem kapunk fertőtlenítőszert, akkor szükségmegoldásként beválik.


A folyadék hidrogén-peroxidot tartalmaz (H2O2), amely oxidáló hatása miatt fertőtlenítésre kiválóan alkalmas, a vírusok sem élik túl. Sebészeti eszközökhöz oldatot, helyiségek fertőtlenítésére a gőzét használják. Környezetbarát. Lakossági felhasználásra csak a 3%-os használható. Bővebben, hogy mire szabad és mire nem használni a Ködpiszkáló blogon.

1. recept:

830 ml etanol 96%
42 ml hidrogén-peroxid 3%
15 ml  glicerin 98%
113 ml forralt víz

2. recept:

750 ml izopropil-alkohol 99,8%
42 ml 3% hidrogén-peroxid 3%
15 ml 98% glicerin 98%
193 ml forralt víz

A WHO által közzétett eredeti angol nyelvű recept 10 liter fertőtlenítőszerre íródott. Az itt megadott mennyiségek 1 liter előállítására elegendőek.

Forrás: DHZ, WHO, és a pdfSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!