Inkontinencia – százezreket érint Magyarországon

Az inkontinencia, másképp vizelet visszatartási nehézség roppant kellemetlen, és emellett nagyon gyakran jelentkező probléma. Kialakulhat bármely életkorban, de a kor előrehaladtával a gyakorisága nő.

Ez azt jelenti, hogy minden ötödik fiatalabb felnőttnél jelentkeznek a tünetek, míg idősebb korban már minden harmadik ember beszámol róluk. Nőknél az előfordulás valószínűsége kb háromszor akkora, mint a férfiaknál.

Rizikófaktorai közé számít az egészségtelen életmód, terhesség és szülés, változókor, demencia, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór. A felmérésekben válaszadók szerint nagyon zavaró a jelenség, és napi szinten okoz kellemetlenséget nekik.

Az inkontinencia mértéke lehet enyhe, közepes és súlyos. Enyhe esetben (stressz inkontinencia) csak egy-két csepp vizelet távozásáról van szó például tüsszentés következtében, és csak akkor jelentkezik, ha folyamatos terhelés éri a hasat. Közepesen súlyos esetről beszélünk akkor, ha a vizelet visszatartási probléma kisebb megterheléskor is jelentkezik.

Súlyos esetben (reflex inkontinencia) már nem lehet kontrollálni a vizelési ingert, a vizelet csepegéshez nem kell semmilyen terhelés, nyugalmi állapotban is előfordul. Sajnálatos módon a téma tabunak számít, szégyellnivaló, nehezen beszélünk róla.


2001-ben készült egy felmérés, melyben 35000 nőt kérdeztek meg, most pedig 3600 fő bevonásával készült nem reprezentatív, online kutatás. Az előbbi eredményei egybecsengenek az utóbbi számaival is.

Ezek szerint a vizelet visszatartási probléma leggyakrabban terhesség alatt (12 százalék) és a szülés környékén alakult ki (25 százalék), majd a változókorban (45 százalék), jelentősen rontva az életminőséget. A kutatási adatok szerint a válaszadók 55 százaléka közepes, illetve 37 százaléka súlyos inkontinenciában szenved.

Az inkontinencia ennek ellenére sem tekinthető sem a szülés, sem az öregedés következtében kialakuló természetes állapotnak, sem önálló betegségnek. Inkább egy tünet, amelyet kezelni kell.

Állhatnak a hátterében egyszerűbb és komolyabb megbetegedések is. A probléma súlyosságától függően található több megoldás is, kezdve az otthon végezhető tornától egészen a műtéti beavatkozásig.

A legfontosabb első teendő a rizikófaktorok csökkentése, egészséges életmód kialakítása és némi fogyás is hozzájárulhat az állapot javulásához. A gátizomtornához sem kell semmi extra, elhatározás, kitartás, természetesen a megfelelő gyakorlatok magabiztos elsajátítása után.

Létezik még lézeres inkontinencia kezelés is, ez műtéti beavatkozás nélküli hatékony segítséget jelent enyhe és maximum közepes fokú stressz inkontinencia esetén.

“A kezelés ráadásul nemcsak az inkontinencia kezelésében fejti ki jótékony hatását, hanem a hüvelybemenet szűkülésének következtében a páciensek nemi életét is javíthatja” – mondja az IMSC szakmai vezetője.

“A legfontosabb, hogy akár az első enyhe tünetek jelentkezése esetén is forduljunk szakemberhez, mert a korai kezeléssel sok esetben megakadályozható az inkontinencia súlyosbodása, illetve kordában tartható a probléma” – ez Sáránszki Anita tanácsa az érintetteknek.

“Súlyos inkontinencia esetén, illetve akkor, amikor az egyéb kezelési módok hatástalannak bizonyulnak, indokolt lehet a műtéti beavatkozás is, aminek típusát a nőgyógyász vagy urológus szakorvos az tünetek típusának és súlyosságának megfelelően határoz meg a beteg személyére szabva.”

Inkontinencia - százezreket érint Magyarországon

Miért kell orvoshoz fordulni?

A vizelet visszatartási probléma egyszerű esetben nem igényel orvosi beavatkozást. Ha viszont a tünetek már rontják az életminőséget, mindenképpen orvoshoz kell menni, még akkor is, ha cikinek tűnik a téma.

A mögötte húzódó okokat fel kell deríteni. Ezek nem csak testi okok lehetnek, hanem lelki tényezők is, de egyszerű felfázás, vagy komolyabb elváltozás is állhat a háttérben. Ha nem kezelik, okozhat bőrbetegséget és fertőzéseket is, viszketést, kiütéseket, fekélyesedést, és a gyakori húgyúti fertőzés kialakulását is gyakoribbá teszi.

Gondot okozhat a napi rutinban, millió kellemetlen szituációhoz vezethet otthon, sportban, társas eseményeken. Félni kezdhetünk a köhögéstől, nevetéstől, kellemetlen, hogy állandóan a wc-re kell járni, vagy legalábbis a közelében tartózkodni szükség esetére.
Zavarhat az alvásban, ami rányomja a bélyegét a nappali tevékenységek minőségére is. Problémát okozhat munkahelyen, magánéletben egyaránt. Kialakulhat a következtében depresszió is.

Szerencsére nem kötelező elviselni a kellemetlen tüneteket, az esetek nagy részében a probléma kezelhető, megszüntethető, csak időben kell lépni. A legjobb eldönteni, hogy súlyosság szerint melyik kategóriát sikerült megnyerni, majd aszerint kezdeni intimtornával, és / vagy orvossal.

Forrás: MedicalOnlineSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!