A HPV a human papilloma vírus rövidítése, a rákszűréseken gyakran találkozhatunk a nevével, amely lassan kezd bennünk rettegést kelteni. Ha a HPV-t az orvos kiejti a száján, máris pánikolunk, találgatunk, és a legrosszabbra készülünk. A HPV viszont nem csak a méhnyakrák kialakulásáért lehet felelős.

De mi is a HPV valójában?

 • A HPV egy víruscsalád, nem pedig egyetlen kórokozó. A hámsejtekben szaporodik rendellenes sejtosztódást okozva.
 • A HPV nem csak a méhnyakrák kialakulásában játszik szerepet, a különböző típusai más és más szerveken okoznak többféle betegséget.
 • Egyaránt megfertőzi a nőket és a férfiakat is, és bármely életkorban előfordulhat.
 • A fertőzést könnyű összeszedni, általában szexuális kapcsolatban a leggyakoribb, de pl. a szüléskor is átadhatja a kismama a babának a szülőcsatornán történő áthaladáskor. Egy egész pici hámsérülés elég, és a vírus már be is jutott a szervezetbe.
 • Az aktív szexuális életet élők közel 80%-a megfertőződik valamikor a HPV-vel.
 • A típusait három csoportba sorolták be a daganatkeltő képességük szerint, tehát értelemszerűen van alacsony, közepes és magas kockázatú kategória.

A három csoport a teljesség igénye nélkül

 • Magas kockázatúak, amelyek nagy valószínűséggel rákot okoznak (High Risk): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.
 • Közepes, vagy átmeneti kockázatúak (esetleg lehet még nem azonosított HPV-típus), amelyeknél kicsi az esélye, de nem kizárt a rák kialakulása: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 51, 53, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87, 89, 90, 91.
 • Alacsony kockázatúak, amelyek nem okoznak rákos megbetegedést (Low Risk): 6, 11, 42, 43, 44, 55.

Ha a HPV 16-os és 18-as típusát egyszerre mutatják ki, kontroll folyamatosan szükséges, akárki akármit mond! Egyébként a 16-os típusú önmagában is nagyobb kockázatot jelent a méhnyakrákra, mint bármelyik másik.

Tehát a két legjobban elterjedt, méhnyakrákért felelős típus a 16-os és a 18-as, ebből a szempontból a második helyen a 45-ös és 31-es áll. Ezek négyen a rákos megbetegedések több mint 80%-áért felelősek. A nemi szerveket és környéküket sok HPV típus is megfertőzheti, és aszerint, hogy mennyire daganatkeltőek, okozhatnak rákot vagy pl. szemölcsöket.

Általános információk a HPV-ről

Megelőzés

Mivel a HPV-fertőzés leggyakrabban szexuális úton terjed, ezért alapvető fontosságú az óvszerrel való védekezés, ha nem állandó kapcsolatról van szó, bár az óvszer sem véd mindenhol, a vírus olyan helyen is megbújhat a nemi szervek tájékán, ahová az óvszer „hatásköre” nem terjed ki.


Fontos a folyamatos nőgyógyászati szűrés, és ha gyakori a partnerváltás, még jobban oda kell figyelni, hogy ne maradjon ki vizsgálat. Ezenkívül elérhető a védőoltás is.

A nemi szervek bőrfelületeinek érintkezésével terjedő rákkeltő HPV típusok nem csak a méhnyakrák kialakulásában játszanak szerepet, hanem pl. a nyelőcsőrák, péniszrák, vulvo-vaginális rák, anogenitális rák. kialakulásában is.

A szervezetünk bizonyos esetekben képes legyőzni a HPV-t általában 9 – 24 hónap alatt, ha nem ugyanazzal a magas kockázatú, rákkeltő típussal van folyamatosan, hosszú ideig megfertőződve.

Nincs kifejezetten a HPV-fertőzésre kifejlesztett gyógyszer. Ha nem következik be spontán gyógyulás, lehet szedni esetleg immunerősítő szereket.

Sajnos a sikeresen legyőzött vírus nem jelent automatikus védettséget. A szerkezetükben hasonló típusok egy kis védelmet adhatnak ugyan egymás ellen, de az egyéb típussal szemben rendszerint nem adnak védelmet.4 hozzászólás

 1. Timi
  • Magdi
 2. Barbi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!