A HPV-tesztet akkor végzik el, amikor a citológiai lelet eredménye indokolja, tehát valamilyen elváltozást találnak, és annak a hátterében gyanítják a HPV egy vagy több típusát. Ilyenkor a HPV-teszt maga a HPV-tipizálás, a vírus jelenlététnek kimutatásával együtt a típusára is fény derül.

A citológia és a HPV-tipizálás eredményétől függ a következő lépés, alapesetben javasolt a kontroll, amelyet általában három – hat hónap múlva célszerű megejteni.

Mivel önmagában HPV-szűrést nem végeznek, nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra eljárni. Bár nem lehet vele megelőzni a fertőzést, csak kimutatni, a komolyabb következményeket el lehet kerülni, ha időben felfedezik.

Ha a citológiai lelet indokolja a HPV-vizsgálatot, akkor ingyenes, kivéve, ha „magánhelyre” mész. Az ára változó, nekem nem volt vészes, 3500.- Ft-ba került, a baj vele csak az, hogy a befizetett csekk bemutatásáig neki sem állnak.

A HPV-t több módszerrel is ki tudják mutatni. Ezeket a módszereket az ÁNTSZ-nek kell engedélyeznie, és a pontosságukat folyamatosan ellenőrizni kell. A HPV-fertőzöttség kimutatása nem elég a kockázatok felméréséhez.


Vizsgálat előtt

A HPV-vizsgálat semmilyen más előkészületet nem igényel, mint a sima nőgyógyászati szűrés. Tehát időpont egyeztetésekor figyelj néhány dologra:

  • panaszmentes legyél, ne legyen vérezgetés, alhasi fájdalom, különben először ezzel fognak foglalkozni, és a citológiai vizsgálatot, és így a HPV-tesztet sem végzik el;
  • nagyjából a menstruációs ciklusod közepe táján legyél, mert előtte és utána néhány napig még kerülhetnek zavaró sejtek a mintába;
  • előtte általában 48 órán át nem célszerű házaséletet élni, és ajánlott kerülni a hüvelyöblítést, hüvelykúpot és hasonlókat.
  • a vizsgálat előtt nem árt toalettre menni… 🙂

A citológiai vizsgálat kezdetének ajánlott időpontja a 18. életév, vagy a nemi élet megkezdésének ideje.

HPV-vizsgálat

A HPV-tipizálás eredménye

Nagyon nem mindegy, milyen típusát találják a HPV-nek a szervezetedben. Ragaszkodj a rendszeres kontrollhoz, ha az alábbiakat mutatják ki:

magas kockázatúak, amelyek nagy valószínűséggel rákot okoznak (High Risk): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, főleg akkor, ha egynél többet is találnak.
Tudj meg többet a HPV-ről és típusairól!

Megnyugtatóan hangzik, hogy a méhnyakrák kialakulása akár 10 évig is eltarthat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tíz évig nem kell szűrésre menned.

Azt is mondják, hogy a gyorsabb kialakuláshoz valami extra tényezőre is szükség van. Lehetséges, sőt valószínű. Csak éppen azt nem tudják még tutira, hogy pontosan mi is kell ahhoz, hogy akár fél év alatt a negatív lelettől a műtőig juss.

Akkor sem garantált, hogy egészséges maradsz, vagy hogy a szervezeted legyőzi a HPV-fertőzést, ha nem dohányzol, nem iszol, nem lépsz félre, nem váltogatod a partnereket, nem szedsz gyógyszereket. Menj szűrésre!

És még valami: sajnos a sikeresen legyőzött vírus nem jelent automatikus védettséget. A szerkezetükben hasonló típusok egy kis védelmet adhatnak ugyan egymás ellen, de az egyéb típussal szemben rendszerint nem sokat segítenek.

Ha a HPV-teszt pozitív, még nem jelenti azt, hogy rákos vagy, vagy hogy mindenképpen rákos leszel!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!