Tudomásul kell vennünk, hogy a citológiai leletek nem a páciensek számára készülnek, és értékelni pedig végképp nem a mi tisztünk. A citológiai lelet az orvost tájékoztatja, és az ő dolga világosan elmagyarázni nekünk a tartalmát. Viszont saját tapasztalat, hogy nem mondják el érthetően. És hát hiába, az ember lánya szeret tudni.

A citológiai lelet értékelése

A méhnyakrák különböző stádiumait a szűrés során levett kenetből tudják megállapítani, és az eredményét jelenleg kétféle rendszerben értékel(het)ik. Az egyik a Papanikolau-féle, a másik pedig a Bethesda-skála.

Papanikolau görög tudós nevének kezdőbetűjével jelölik máig a több, mint 60 éves módszert. Ő volt az első citopatológus, aki kenetet vett a méhnyak felszínéről, megfestette, megvizsgálta, és értékelte is a saját rendszere szerint.

Ez a régi fajta citológiai felosztás. Önmagában a P-skála eredményeit legtöbb helyen ma már nem használják, sajnos idejétmúlt. Ahhoz, hogy előrejelzést tudjanak adni, világszerte a Bethesda-beosztást használják, ez ad teljes leíró leletet.

Megalkotására egyrészt azért volt szükség, hogy a citológiai diagnózis közelebb álljon az esetleges szövettani eredményhez, másrészt ezzel segítik a nőgyógyász döntését kétes lelet esetén (ha a Pap-teszt eredménye P3), mivel sokkal informatívabb.


Itthon is szinte mindenhol a Bethesda-rendszert használják már, de még feltüntetik a Pap. diagnózist is. Ha valakinél mégis hiányzik a Bethesda értékelés szerinti citológiai eredmény, rá kell kérdezni, mindenképpen az a döntő a továbbiakra nézve.

A citológiai lelet értékelése

Néhány értelmezés elöljáróban:

 • Értékelhetőség: a kenet általában vagy értékelhető, vagy nem. Van olyan, hogy értékelhető, de valami gond azért akad vele, ezt is jelölni szokták. Ha viszont nem értékelhető, annak is különböző okai lehetnek. Ezeknek nagy része egyértelmű.
 • Endocervikális / transzformációs zóna hiányzik: ha ezt bejelölik, az csak azt jelenti, hogy nem sikerült teljesen a mintavétel. Tehát nem maga a zóna hiányzik, hanem csak nincsenek innen származó sejtek a kenetben.
  Ennek oka lehet, hogy az orvos nem tudta a nyakcsatornát megfelelően látótérbe hozni, ezért onnan nem is tudott sejteket venni. Ilyenkor általában ismétlést kérnek, mert a kóros elváltozások legtöbbször innen indulnak ki.
 • Endocervikális / transzformációs zóna: átmeneti zóna, ami a külső méhszáj (portio) laphámjának és a méhnyak (cervix) hengerhámjának találkozásánál található.
 • A nem-neoplasztikus eltérés nem rosszindulatú daganattal összefüggő eltérést jelent.
 • A neoplasztikus hámelváltozás jelentése, hogy rosszindulatú daganatra utaló elváltozás látható a hámsejtekben.
 • A malignus tumor rosszindulatú daganatot jelent.
 • Ennek ellentettje a benignus, amit jóindulatú elváltozásra használnak. Jóindulatú általánosságban pl. az a daganat, ami kezelés nélkül sem veszélyeztetné az életet.
 • CIN – a rövidítés a cervicalis intraepithelialis neoplasia (méhnyak hámjában lévő daganat) kezdőbetűiből van, a rákmegelőző állapotokat foglalja össze.
 • SIL – squamosus intraepithelialis lesio, elszarusodó laphámelváltozás rövidítése. Ha a szokásoshoz képest jelentősen torzultak a sejtek, HSIL-nek (high grade), ha enyhén, akkor LSIL-nek (low grade) rövidítik.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!