Minden branül kanül, de nem minden kanül branül.  🙂  (Ez így elég törökösen hangzik.) A branül tulajdonképpen a Braun cég által gyártott vénakanül neve (Braunüle).

A kanülök és branülök több méretben készülnek. A perifériás vénakanül például annyit jelent, hogy kisebb vénákba szúrják. Két része van. A mandrin, vagyis vezetőtű szolgál a branül vénába jutására. A vezetőtűn belül van egy vékony, hajlékony műanyag cső, az marad bent a tű eltávolítása után.

A branült kórházi ellátás esetén használják, hosszabb benntartózkodásnál szinte mindig van mód „kipróbálni”. Akkor van rá szükség, ha valamilyen gyógyszert, folyadékot egyenesen a véráramba kell juttatni. Néhány napig a helyén maradhat, ez fajtától függően lehet 2-4 nap is.

Hogy működik?

A branül behelyezéséhez szakképzett személyzetre van szükség. Tiszta kézzel, és jó esetben kesztyűben szúrja be a tűt.

Kiválasztja a megfelelőnek tetsző vénát. Ez lehet a kézfej, vagy a kar általában, de előfordul, hogy máshová kénytelen szúrni, pl. ha már lila a sok vérvételtől, vagy vizes a karod, és nem látható jól a véna.


A behelyezés előtt lemossa a bőrt alkoholos vattával. Tisztítás után már nem szabad a vénához nyúlni. A nővér általában hevedert teker körbe, hogy kiemelkedjen a véna, és általában ökölbe kell szorítani a kézfejet. Ha még így sem megy, a meleg víz segíthet.

Tehát a tűt tompaszögben az egyik vénába szúrja. Amikor megjelenik a vér, a branült kb. 2 milliméterrel feljebb tolja. Ezután a műanyag csövet a rögzítőszárnyak segítségével a vénába juttatja, közben a mandrin (ez a vezetőtű) nem mozdul.

Miután a műanyag, hajlékony cső teljesen a vénában van, a mandrint eltávolítja, és ledugaszolja a branült. Más esetben rögtön szereléket köt rá, és jöhet az infúzió, vagy amire szükség van.

Rögzíti egy vékony csíkkal, és általában még ragtapaszt is tesz rá. Figyelmeztet, hogy tartsd szárazon. Először sóoldatot fecskendez bele, így ellenőrzi, hogy rendben működik, nem ment mellé a tű, nem bökte át a vénát. Ha minden rendben van, lezárja.

A branül behelyezését dokumentálni kell. Nálunk általában filctollal ráírják a dátumot és időt, hogy a tudni lehessen, meddig maradhat bent.

Gyógyszert nem lehet a színes csapon át adni, kivéve vészhelyzet esetén. A felső csapot általában altatáshoz használják.

A kivétel szintén nagyon egyszerű, néhány pillanat alatt megvan. A helyétől függően vérezhet, szorítani kell néhány percig, vagy leragasztják, mint a vérvétel után. Szintén a helyétől függően kivétel után általában heparint fecskendeznek bele (nem mindenhol, nálunk igen), nehogy vérrög képződjön. Ebben az esetben a branül eltávolítását is csak szakképzett személy végezheti.

Kanül, branül

Okoz a branül fájdalmat?

Olyan érzés, mint egy vérvétel. Aki nem bírja a szúrást, ez sem fog tetszeni. De sem maga a behelyezés, sem a kivétel nem fáj. Ha már fáj, duzzadt, piros a környéke, azonnal el kell távolítani. Olvass a vénagyulladásról.

Kockázatok

Nem ez a legkockázatosabb dolog az életben, de ha nem tisztán helyezik be, előfordulhat fertőzés, irritálhatja a vénát, ha dörzsölődik. Ha több napig volt benn, maradhat utána zúzódásszerű nyom.

Előfordulhat vénagyulladás. Ez nagyon fájdalmas, sokáig tart, amíg elmúlik (hetekig). Ha pirosodik a bőr, fáj a környéke, duzzadni kezd, azonnal szólni kell és el kell távolítani. Mivel leragasztják, és a pír jelentős része nem látszik, nem mindig hiszik el, hogy baj van.

Ha a kivétel után az adott esetben szükséges heparin elmarad, vérrög keletkezhet. Ha a vérrög elindul a véráramban és az agyba jut, agyvérzést, ha a tüdőbe jut, tüdőembóliát okozhat. Szívbe kerülés esetén infarktus lehet a következmény. De nyugi, ez nem történik meg gondos és hozzáértő személyzet esetén.


2 hozzászólás

  1. Puhl Éva
    • ápoló

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!