Bethesda-rendszer

A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez a Papanikolau-skálán kívül a Bethesda-rendszert használják világszerte, így egyre inkább itthon is. Ez egy teljes leletet leíró rendszer, modernebb és részletesebb a Papanikolau-félénél. Az alapvető eredmény értékelése egyszerű.

Ha valakinél mégis hiányzik a Bethesda-rendszer szerinti citológiai eredmény, rá kell kérdezni, mindenképpen az a döntő a továbbiakra nézve.

Néhány alapvető értelmezés…

A Bethesda-rendszer jelölései

Kóros neoplasztikus hámelváltozások – Laphámsejtek

I. Atipusos laphámsejtek (ASC) – az atipusos nem normálisat, nem tipikusat jelent.

 1. Nem meghatározható okból (ASC-US) – az esetek egy részében a citopatológus nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy a sejtek jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozást mutatnak. Tehát ez az eredmény nem egyértelműen rosszindulatú, és általában a HPV által okozott jelenségekkel jár együtt. Kb. az esetek felénél nincs semmilyen kóros állapot, viszont nagyjából a negyedében igazolódik a későbbiekben CIN2 vagy CIN3.
  Teendő: ha a HPV szűrés negatív vagy alacsony kockázatú típust mutat, kontroll citológia szükséges 3-6 hónap múlva. Ha magas kockázatú a fertőzés, citológia 3 hónap múlva, HPV kontroll egy év múlva javasolt.
 2. Nem zárható ki HSIL (ASC-H) – ebben az esetben a súlyos laphámelváltozást nem tudták egyértelműen kizárni.
  Teendő: ha a HPV szűrés negatív (vagy alacsony kockázatú típust találtak), kontroll citológia szükséges 3 hónap múlva, magas kockázatú esetén lehet még kontroll, vagy műtét az orvos döntése. Amennyiben az eredmény kétszer egymás után ASC-US volt, a teendő ugyanez.

II. Enyhe fokú intraepiteliális laphám lézió (LSIL) – a méhnyak sejtjei enyhén rendellenesek, a kenetben enyhe fokú hámeltérést látnak. P2 mellett elég rendszeresen ellenőrizni.

 1. HPV – Ha a HPV-t is megjelölték, akkor érdemes HPV vizsgálatot csináltatni, és újabb rákszűrést három hónap elteltével.
 2. CIN1 – enyhe diszpláziát, rendellenes szövetképződést jelent, amely képes magától meggyógyulni. Ettől függetlenül nem árt odafigyelni, mert ez már a transzformációs zóna laphámjában észlelhető nagyon korai rákmegelőző elváltozás. Mivel még csak a hámréteg alsó harmadában jelentkezik, 1-es jelzést kapott.
  Teendő: kontroll három hónap múlva (negatív HPV esetén elég 6 hónap múlva), általában gyógyszeres kezelést javasolnak.

III. Kifejezett fokú intraepiteliális laphám lézió (HSIL) – a hám magas elfajulási fokú elváltozása, a kenetben súlyosan atipusos sejteket találtak, amelyek rákhoz vezethetnek.


 1. CIN2 – közepes diszplázia, a hám kétharmadában fellelhetőek a rendellenes sejtek, ezért 2-es jelzése van.
  Teendő:3 hónap múlva kontroll szükséges, ha kétszer ugyanez az eredmény, szoktak műtétet javasolni.
 2. CIN3 – súlyos diszplázia, itt már jelentős sejtelfajulásról beszélünk, melyek a hám egészét elfoglalják (ezért 3-assal látták el), valószínűsíthető a rosszindulatú daganat a méhnyak területén, a carcinoma in situ (CIS). Az in situ jelentése: ami még nem terjed át a környező szövetekre.
  Teendő
  : ismétlés, majd valószínűleg műtét. [Az egyik orvosom külön kategóriaként kezeli a CIN3-at és a CIS-t, a másik egynek. Tehát orvosonként változik, dönteni is aszerint fog, miként vélekedik.]
 3. Invasiv lézió gyanúja – felmerül a gyanú, hogy a rendellenes sejtek átterjedtek a környező szövetekre is.
  Teendő: általában műtét.

IV. Laphámsejtes carcinoma (carcinoma planocellulare) – laphámrák, a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A leggyakoribb rosszindulatú hüvelydaganat.
Teendő: műtét.

A citológiai lelet értékelése: Bethesda-rendszer

Mirigyhámsejtek

I. Atipusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS) – az atipusos természetesen itt is nem normálisat, nem tipikusat jelent, a NOS értelme: máskülönben nem részletezett (NOS = not other specified)

 1. Endocervicalis – az elváltozás a méhnyak csatornájában van,
 2. Endometrialis – ebben az esetben a méhen belül, a méhnyálkahártyában van.
 3. Mirigyhámsejtek (NOS) – lehet a méhnyakcsatornában vagy a méhen belül is, máskülönben nem részletezett.

II. Atipusos mirigyhámsejtek, inkább neoplasztikus (AGC) – valószínűbb a rosszindulatú daganat

 1. Endocervicalis – az elváltozás a méhnyak csatornájában van.
 2. Mirigyhámsejtek (NOS) – lehet a méhnyakcsatornában vagy a méhen belül is, máskülönben nem részletezett, inkább rosszindulatú daganatról lehet szó.

III. Endocervicalis adenocarcinoma in situ (AIS) – a méhnyakcsatornából kiinduló mirigyrák, ahol a rosszindulatú sejtek még nem terjedtek át a környező szövetekre.

IV. Adenocarcinoma – mirigyrák, mirigyhám eredetű rosszindulatú daganat

 1. Endocervicalis – az elváltozás a méhnyak csatornájában van.
 2. Endometrialis – az elváltozás a méhen belül, a méh nyálkahártyájában van.
 3. Extrauterin – méhen kívüli eredetű elváltozásról van szó.
 4. NOS – máskülönben nem részletezett az elváltozás.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!