Az orvosok mai tudása szerint a méhnyakrák leggyakrabban az átmeneti / transzformációs / endocervikális zónából indul ki. Azért írom így, mert a citológiai leleten is valamelyik elnevezése szerepel. Ha azt jelölik be, hogy az endocervikális / transzformációs zóna hiányzik, az csak azt jelenti, hogy nem sikerült teljesen a mintavétel.

Tehát nem maga a zóna hiányzik, hanem csak nincsenek innen származó sejtek a kenetben. Ennek oka lehet, hogy az orvos nem tudta a nyakcsatornát megfelelően látótérbe hozni, ezért onnan nem is tudott sejteket venni. Ilyenkor általában ismétlést kérnek, mert a kóros elváltozások legtöbbször innen indulnak ki.

Transzformációs zóna

A transzformációs zóna a méhszájon található laphám és a nyakcsatornában található hengerhám találkozásának, hivatalos nevén junkcionális zónának az elmozdulásakor keletkezik. Ez egy olyan terület, aminél normális, hogy mozog, és közben folyamatosan regenerálódik.

Ezzel egy gond van, hogy ezt a felületet könnyen találja meg pl. a HPV vírus. Márpedig azt már bizonyítottnak tekintik, hogy a méhnyakrák kialakulásában nagy szerepe van a HPV-nek.

Ha a nyálkahártya megfertőződik vele, a vírus még sokáig élhet rajta anélkül, hogy nagy bajt, tehát rákot okozna. A HPV vírussal fertőzött nyálkahártya sejtjei általában 9 hónapon belül maguktól meggyógyulnak. Ahol mégis megmarad a vírus, ott rákmegelőző állapot, vagy akár invazív rák alakulhat ki.


Rákmegelőző állapotok

Általában (kevés kivételtől eltekintve) először “csak” a rákmegelőző állapot alakul ki, amit nevezhetnek CIN I-II-III-nak, carcinoma in situnak, de SIL-nek (LSIL, HSIL) is.

(CIN – a rövidítés a cervicalis intraephitelialis neoplasia (méhnyak hámjában lévő daganat) kezdőbetűiből van. SIL – squamosus intraepithelialis lesio, elszarusodó laphámelváltozás rövidítése. Ha a szokásoshoz képest jelentősen torzultak a sejtek, HSIL-nek (high grade), ha enyhén, akkor LSIL-nek (low grade) rövidítik.)

A rákmegelőző állapotokra egyrészt az jellemző, hogy a folyamat az alaphártyát (bazális membránt) nem töri át, másrészt az is, hogy lefelé és felfelé is egymásba átalakulhatnak. Tehát magától lehet jobb és rosszabb is a helyzet.

Viszont minél előrehaladottabb a folyamat, annál kisebb az esélye a spontán gyógyulásnak, és nagyobb az invazív rák kialakulásának. Invazívvá akkor válik a rák, amikor az alaphártyát (bazális membránt) áttörik a torzult sejtek, és a folyamat átterjed a kötőszövetbe is.

Előfordul, hogy a rákmegelőző állapot a nyakcsatorna mirigysejtjeiből indul ki. Ezt a low grade vagy high grade CGIN-nel jelölik. (CGIN – cervicalis glanduláris intraepithelialis neoplasia rövidítése.)

Citológiai szűrés: Méhnyakrák

HPV

A rákmegelőző állapotnál nagy a szerepe az előrejelzésben és a kezelés megválasztásában a HPV típusának. Jobb a helyzet pl. a 6-os, 11-es típus esetén, és rosszabb a 16-osnál, 18-asnál.

Ebből egyenesen következik, hogy ha a citológiai leleted nem negatív, szükséges a HPV tipizálás. Ez kimutatja, hogy jelen van-e a HPV, és ha igen, akkor melyik típusa. Ha nem találnak HPV-t a szervezetedben, akkor gyakorlatilag nincs esély a méhnyakrák kialakulására.

  • Ha nem negatív a citológiád, de nem találnak HPV-fertőzést, akkor esetlegesen valamilyen gyógyszeres kezelést és kontrollt fognak javasolni.
  • Ha jelen van a HPV, akkor sem biztos, hogy rákos leszel, ugyanis szinte mindenki összeszedi élete folyamán, ahogy az influenzát is. Az immunrendszered nagy eséllyel eltünteti a vírust.

Azt viszont nem lehet megmondani, kinél fog eltűnni a vírus, és kinél fordul rosszabbra a helyzet.

A méhnyakrák kialakulásának szempontjából fontos, hogy mennyi idős vagy, és mikor kezdtél nemi életet élni. Ez azért lényeges, mert ha több partnertől volt esélyed megkapni a vírust, akkor az növeli a tartós fertőzés kockázatát.

A pozitív HPV lelet önmagában csak annyit jelent, hogy gyakrabban kell vizsgálatra, kontrollra menni. Ha a magas kockázatú csoportba tartozó HPV törzset vagy törzseket mutattak ki, még akkor sem biztos, hogy rákos leszel, csak nagyobb az esélyed rá.

Az is lehetséges, hogy egyszerre több típussal fertőződsz meg, és lehet, hogy két egymást követő vizsgálat két különböző típust mutat ki. Ha nincs más, csak a HPV, nincs szükség beavatkozásra, műtétre meg végképp nem.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!