A méhnyakrák végre beszédtéma

Érintettként elég sokat írtam már a témáról, most nem akartam, de nem bírom ki. Őszintén szólva jó, hogy túl vagyok rajta, még ha a rettegés minden egyes vizsgálat előtt felkúszik is a torkomig, és erősen remélem (hinni már rég nem merek ebben), hogy az eredményem ismét negatív. Szóval nem szeretek rágondolni.

Most viszont az elmúlt időszakban nagyon felkapott lett a téma, “hála” a sokat vitatott és támadott reklámnak. Én a magam naiv módján hiszek abban, hogy a cél nem az volt, hogy minket, rákon innen és túl levőket bűnösnek állítsák be, de kétségtelenül nagyon rosszul jött ki.

Másrészt: beszédtéma lett. Mindenhol, a csapból is ez folyik, sok volt és jelenlegi rákos megírja a történetét, tapasztalatát, és ez arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrákszűrés fontosságára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni.

És itt jön egy számomra bosszantó apróság.

A méhnyakrák szűrés rettenetesen fontos. De milyen gyakran?

Az erről alkotott vélemények és “utasítások” igazán eltérőek. Az általánosan elfogadott helyes gyakoriság az egy év. Van persze felelős orvos, aki szerint bőven elég a 2 év is, és itt állok én a másik végleten.


Az én történetem egy áprilisban negatív (P2) teszttel indult, amelyből novemberre méhnyakrák lett, mégpedig nem rákmegelőző állapot, hanem rák. Ez testvérek között is fél év, 2 év alatt simán elvitt volna.

Hozzáteszem, nem iszom, nem dohányzom, nem kábszerezem, nem váltogatom a partnereimet. Innen nézve tehát én bűnös nem lehetek, maximum áldozat.

Ha nem esem teherbe, és a dokim nem végzi el biztonsági alapon újra a tesztet, akkor valószínűleg nem úszom meg “ilyen könnyen”. Egy terhesség alatti műtéttel.

Ez is jó, hogy végre bekerült a sajtóba, igen, lehet műteni terhesség alatt, persze nyilván vannak feltételei, meg kockázatai is. De van olyan eset, amikor lehetséges.

A méhnyakrák végre beszédtéma

Összegezve: a szűrés jó, a szűrés nem elhagyható. Szerintem az egy év jól hangzik, hozzátéve két apróságot.

Az egyik: ha két időpont közül választhatsz, válaszd azt, amelyik az egy év letelte előtt van. Nyilván nem a kétnapos eltérésre gondolok, de gyakran úgy sikerül időzíteni, hogy végül az egy év eltelt, és a méhnyakrákszűrésre csak hónapokkal utána kerül sor. Ha letelik az éved áprilisban, menj el vizsgálatra márciusban.

A másik: ha terhességet állapítanak meg, vetess kenetet. Akkor is, ha utálod, és kellemetlen, és a pokolba kívánod, és akkor is, ha előtte fél évvel voltál szűrésen, és negatív lett az eredményed. Életet menthet.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!