A HPV bizonyos típusai megnövelik a méhnyakrák kockázatát. Ilyenek különösen a következők: 16, 18, 31, 33, 45. Ezeket nevezik magas kockázatúaknak (High Risk – HR).

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedéssel küzdő nőnél legalább az egyik típust megtalálják a méhnyak sejtjeiben. A HPV 16-os és 18-as típusai okozzák a méhnyakrákos esetek kb. 70%-át, a maradék 30%-on osztozik a többi típus.

Azért valamit tudni kell: a legtöbben nem lesznek rákosak, akiknél megtalálják a HPV akármelyik típusát! Más tényezőktől is függ, hogy kialakul-e vagy sem, ilyenek az immunrendszer állapota, vagy pl. a dohányzás is. A dohányzás egy magas kockázatú típussal nem a legjobb kombináció.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen eljárj szűrésre, ahol nagy eséllyel időben felfedezik az abnormális sejteket, mielőtt nagyobb baj lenne. A méhnyakrák-megelőző állapotok még gyógyíthatóak, sőt, kisebb-nagyobb áldozatok árán a méhnyakrák is.

De minek az áldozat, ha meg is előzhető? Ha időben felismerhető?


Amikor először szembesülsz a hírrel, hogy HPV-t találtak a kenetben, valószínűleg az első gondolatod az lesz, hogy úristen, méhnyakrákom van / lehet? De a HPV csak egy vírus, még nem maga a rák. Fontos, hogy még mit találnak. Semmit, vagy gyulladást, vagy rákmegelőző állapotok valamelyikét.

A vizsgálatok, a komolyabb kezelés (műtét) nem kellemes érzés, nem csak fizikailag, de lelkileg sem. Ha valaki görbén néz rád, és azt mondja, azért kaptad el, mert túl sok kapcsolatod volt, vagy biztosan félreléptél és hasonlók, ne hallgass rájuk.

Aki nem ment rajta keresztül, sosem fogja megérteni, nem érdemes magyarázni. Keress inkább olyanokat, akik hasonló helyzetben vannak, vagy már akár a hátuk mögött hagyták az egészet.

HPV és a méhnyakrák

Újrafertőződés

Igen, ez mindannyiunkat aggodalommal tölt el. Magát a HPV-t nem tudják kezelni, csak azt, amit okoz. A fertőzést az immunrendszerünknek kell legyőznie, és ez tarthat rövidebb-hosszabb ideig is. A partner általi visszafertőződés komoly teher. De azért néhány dolgot tudni kell: az ő szervezte is küzd a fertőzés ellen, és jó eséllyel le is győzi. És az is lehet, hogy a következő fertőzést már másik típus okozza.

Nem csak a méhnyak van veszélyben

A HPV nem csak a méhnyakat támadja, hanem a hüvelyben, szeméremtest bőrén is okoz elváltozásokat, amelyekből kialakulhat rosszindulatú daganat. A lényege ugyanaz, időben felfedezve nem lesz baj.

Ha a szeméremtest

  • bőre viszket,
  • fáj, vagy kellemtelen az érintés,
  • ha kis dudorokat találsz,
  • rendellenes vérzés tapasztalsz,

menj orvoshoz. Más is okozhatja, de azért jobb tudni, és megnyugodni.

Ha a hüvelyben

  • véres hüvelyváladék jelenik meg,
  • vérzel szex után,
  • fáj a pisilés,
  • vagy csak kellemetlen az egész terület,

szintén menj orvoshoz. Itt is igaz, más is okozhatja, de ellenőrizni kell.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!