Talán meglepő, de mivel főleg szexuális úton terjedő vírusfertőzésről beszélünk, ezért nyilván nem csak a nőket érinti. Általában a HPV-ről a méhnyakrákkal kapcsolatban hallunk rengeteget, de a vírus a férfiakat is ugyanúgy megfertőzi. Mindent, amit a nőknek tudniuk kell a HPV-ről, azt kell tudniuk a férfiaknak is. Ugyanazok a törzsek ugyanúgy fertőzik meg őket is, hasonló tüneteket okozva.

A szemölcsöt okozó náluk is szemölcsöt okoz, a nagy kockázatú, rákért nagyban felelős típusok náluk is okozhatnak rákot. Ahogy a fertőzést is megkapják, úgy a következményeivel is számolniuk kell annak ellenére, hogy sokkal ritkábban okoz daganatos elváltozásokat a férfiak szervezetében, mint a nőkében. Tehát a HPV okozza a pénisz rákját is, és a condylomák férfiakon is megtalálhatóak.

Veszélyeztetett terület még a végbél környéke is, ott is lehetnek szemölcsök és kialakulhat rák is, mindkét nemben. De szerencsére lehetőség van végbélvizsgálatra, mert azoknál a férfiaknál (és nőknél is), akik gyakrabban élnek nemi életet anális úton, nagyobb a kockázata a végbélráknak.

Tünetek lehetnek:

  • Szemölcs: a nemi szerven, péniszen, herezacskón, lágyékhajlatban is megjelenhet, általában nem fáj
  • Végbélrák: fájdalom, váladék, viszketés, vérzés az érintett területen
  • Péniszrák: megváltozik a hímvessző színe, megvastagszik a bőre, seb keletkezik rajta, ami vérezhet is.

Küldjem szűrésre vagy sem?

Több helyen (főleg fizetős helyeken 🙂 ) mondják, tanácsolják, felszólítanak, hogy a férfi is menjen szűrésre. Őt is meg tudják vizsgálni kisebb kellemetlenség árán, hogy van-e HPV-fertőzése, vagy nincs, de ha nem tapasztal tüneteket, semmit sem fognak tudni tenni. A legtöbb, amit ajánlhatnak, az egy immunerősítő szer, amiről szintén megoszlanak a vélemények.

Tehát igen, a férfiakat is lehet szűrni, de sok értelme nincs. Maga a HPV-fertőzés nem gyógyítható, ahogy a nőknél sem, úgy a férfiaknál sem. Kezelni csak azt lehet, amit okoz. Így ha nincs panasz, tennivaló sincs, neked pedig, mint nőnek, mindenképpen ajánlott rendszeresen szűrésre járnod, akár van a partnerednek HPV-fertőzése, akár nincs.


De természetesen, ha bármelyikőtök jobban érzi magát tőle, akkor ne hagyjátok ki. Ebben az esetben vagy szűrőcentrumot, vagy andrológust keressetek.

A férfiak is ugyanúgy kapják meg a HPV-fertőzést, ahogyan a nők: szexuális úton. Ha a vizsgálat kimutatja a HPV-t, javasolni szokták az óvszer használatát, mert a fertőzött réteg eltűnik néhány hónap alatt.

A gond az, hogy ez a megoldás sem tökéletes, az óvszer nem véd mindenhol. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem jó és ne használjátok! Dehogynem. Csak legyetek vele tisztában, hogy ha nem pont a pénisz óvszerrel takart bőrén csücsül a vírus, hanem pl. a herezacskón, ugyanúgy fertőzhet, ha hozzád ér.

A helyzet sajnos az, hogy majdnem lehetetlen elkerülni a HPV-fertőzést, szinte mindenki (férfiak és nők egyaránt) megfertőződik vele az élete során valamikor, sőt lehet, hogy többször is.

Amire törekedni kell, az a következő: az egyéb rizikófaktorokat lehetőség szerint kiiktatni (váltogatott partnerek, óvszer mellőzése és a többi), az immunrendszert karban tartani, erősíteni, és rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra.

Viszont ha a férfi bármilyen tünetet észlel, csak valamit, ami nem normális, menjen orvoshoz, még akkor is, ha nem okoz fájdalmat.

A férfiakat ugyanúgy kezelik, mint a nőket. A szemölcsöket ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézerrel. A rákos állapotokat műtéttel gyógyítják, sugárkezelésssel, ha szükséges. Ha a férfi immunrendszere normálisan, egészségesen működik, ritkán okoz betegséget a HPV.

És még egy fontos dolog: mivel a HPV-t jelek nélkül évekig lehet hordozni, nem lehet eldönteni, kimutatni, hogy ki is fertőzött meg kit és mikor. Ezért felesleges családi háborút indítani, csak vesztesek lehettek mindketten.5 hozzászólás

  1. Kátainé Farkas Kitti
  2. Szendrei András
    • Magdi
  3. Gazdig Márton
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!