Már 90 ezer kanyarós megbetegedés Európában

Európában a kanyarós megbetegedések száma szembetűnően megnőtt az idén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az év első hat hónapjában 90 ezer eset fordult elő, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában.

A 90 ezer kanyarós megbetegedéssel az esetek száma megduplázódott 2018 azonos időszakához képest, tudatta a WHO csütörtökön Genfben. Ezenkívül 4 ország (Albánia, Csehország, Görögország és Nagy-Britannia) is elvesztette a kanyarómentes státuszát.

Összesen 53 ország tartozik az WHO által a kanyaró és rubeola terjedése szempontjából vizsgált területhez. Ezek közül 48 országban megjelent már a kanyaró. Különösen érintett Ukrajna, Kazahsztán, Grúzia és Oroszország. Az első fél év eseteinek 78 százalékát ezekben az országokban regisztrálták.

Németországban a kanyaró egyelőre helyileg korlátozottan fordult elő. A WHO szerint az elmúlt fél évben világszerte emelkedett a megbetegedések száma: globálisan nézve 2019 első felében jelentették a legtöbb esetet 2006 óta.

A 2012 óta tartó pontos megfigyelés kezdete óta ekkora járványkitörés nem fordult elő. A kanyaró visszatérése aggasztó – mondta Dr. Günter Pfaff. Egy magas oltottsági arány nélkül szükségtelenül szenvednek és hunynak el tragikus módon gyerek és felnőttek is. 2018 januárja óta Európában mintegy 100 ember halt bele a rendkívül fertőző betegségbe.


A járvány kitörése a lakosság legalább 95 százalékos oltottsági arányának szükségességét mutatja. Európában ezt az arányt csak 4 ország éri el. A rubeola esetében a WHO adatai szerint jobb a helyzet. Itt 39 ország mentes a fertőző betegségtől, kettővel több, mint 2017-ben.

Az éveken át tartó erőfeszítések csaknem felszámolták a kanyarót. De az újabb járványkitörések azt mutatják, hogy még további erőfeszítésekre van szükség – mondta a WHO európai regionális igazgatója, Dr. Jakab Zsuzsanna.
Már 90 ezer kanyarós megbetegedés Európában
Itt az ideje, hogy mindent felderítsünk, ami az időnként halálos vírus makacs fennmaradásához hozzájárult. Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a gyerekek rutinszerűen oltást kapjanak, a felnőttek felvilágosítást az oltási státuszukról, és szükség esetén szintén oltást.

A Robert Koch Intézet szerint ez év július végén Németországban több mint 450 kanyarós megbetegedést regisztráltak. 2018-ban körülbelül 540 eset volt, 2017-ben pedig majdnem 930. A kanyarójárványoknál az esetszámok éves és területi szinten jelentősek ingadoznak. A megcélzott 95 százaléktól messzebb van az oltottsági arány, mint eddig feltételezték, egy nemrégiben készült tanulmány eredményei szerint.

Szerző: Atkári Magdolna
Forrás: Pharmazeutische ZeitungSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!