Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy röntgenvizsgálatra van szüksége, még akár terhesség alatt is. A nyilvánvaló terhesség egyértelmű helyzet.

Ami nem az, az a menstruációs ciklus ovuláció utáni időszaka. Ekkor ugyanis már lehetsz terhes anélkül, hogy tudnál róla. Ha korod szerint lehetsz terhes, és ha szeretnél is gyermeket, néhány szabályt be kell(ene) tartanod.

A 10 napos szabályt a fogamzóképes korú nők ionizációs radiológiai vizsgálatakor ajánlják használni. Ez külföldön már természetes, itthon még messze nem az.

Azt jelenti, hogy az előre látható, nem sürgős röntgen vizsgálatoknál, amikor pl. a medence területét „fotózzák”, maga a vizsgálat a menstruációs ciklus első tíz napjának valamelyikére essen.

Ennek oka nagyon egyszerű: ha a röntgen vizsgálatot a még nem tudott terhesség első két hetében végzik el, az súlyos károsodást okozhat a születendő babában. A menstruáció első napjától a 10. napjáig a vizsgálat persze kockázatmentes.


De mi az az ionizációs radiológiai vizsgálat? Tulajdonképpen minden röntgen vizsgálat, legyen az tüdőszűrés, vagy fogászati röntgen, vagy medence körüli felvétel készítése.

Tudnivalók

 • Vizsgálat előtt, ha nem kérdeznek rá (sajnos ez nagyon sokszor előfordul), akkor magadtól szólnod kell, hogy esetleges terhesség fennállhat. Alapból a felvételt készítő, vagy vizsgáló radiológusnak lenne a dolga, hogy kikérdezze a beteget, van-e egy picike esély is a terhességre.
  Ez nálunk pl. a fogászaton alapvető kérdés, a második pedig a röntgen kiskönyv elkérése. Ebben szerepel, hogy mikor, miért, ki és mekkora sugárdózissal vizsgált.
 • Ha nincs, akkor meg kell kérdeznie, és neked meg kell tudni mondani az utolsó menstruáció első napját, amelyből kiszámolva ellenőrzik, hogy még benne vagy-e az első tíz napban, vagy sem. Ha már túljutottál rajta, akkor a nem sürgős vizsgálatot ajánlott elhalasztani.
 • Korhatára: 12 és 55 év között javasolt. Ha a vizsgálat sürgős, akkor is tisztázni kell, hogy hol tartasz a ciklusban, mert óvintézkedésre van mód. Ilyenkor amennyiben lehetséges, célszerű takarókötényt használni, amely ólommal van bélelve, ezért nem engedi át a röntgensugarat.
 • Elméletileg kérhetnék (külföldön kérik is sok helyen), hogy a beutaló orvos adjon igazolást, hogy a vizsgálat sürgős, és túl vagy az első 10 napon, te pedig írd alá, hogy minden tájékoztatást megkaptál, és nem vagy terhes. Ez itthon még nem működik, már csak azért sem, mert a tájékoztatás meglehetősen hiányos, tisztelet a kivételnek.
 • Nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy a leendő kispapákra is vonatkozik a sugárvédelem, amennyiben tervezik a babát. A sperma is érzékeny a sugárzásra.

Milyen vizsgálatnál fontos a 10 napos szabály?

Minden magas dózisú vizsgálat előtt kifejezetten fontos, de a biztonság érdekében célszerű minden egyes röntgen vizsgálatnál betartani.

Hogy melyek a magas dózisúak? Pl. azok, ahol csont van: gerinc, csípő tájéka. Ami a lényeg, hogy aki nem szakember, az nem tudhatja, mekkora dózist kap.

Éppen ezért javasolt mindig figyelni a ciklust, hiszen az első két hétben a legsérülékenyebb a magzat, amikor még nem is tudod, hogy vigyáznod kellene rá.

Tehát fontos minden sima, hagyományos röntgen vizsgálatnál és ct-nél is. Különböző gerincfelvételeknél, mint a (lumbalis) háti, (sacralis) keresztcsonti, csípőtáji, combcsont felső harmadánál, medence-hasi szervek, máj, belek, lép, hasnyálmirigy esetén a takarás néha igen nehéz, ezért nagyon fontos a vizsgáló orvos, nővér, asszisztens tájékoztatása.

Időnként olyan vizsgálatot is kérhetnek, ahol kontrasztanyag adására is szükség lehet. Ez erek, szervek megfestését jelenti. A kontrasztanyagot adhatják italban és injekcióban is. Maga a kontrasztanyag nem veszélyes a magzatra, csak a vizsgálat, amit röntgennel végeznek.

Vannak ionizáló kontrasztanyagok, amit például a pajzsmirigy működésénél használnak, vagy a PET/CT-nél. De itt más betartandó szabályok is vannak, amit célszerű megbeszélni a vizsgálatot kérő orvossal még a vizsgálat előtt.

10 napos szabályr

Amit ebben az esetben mindenképpen tudni kell:

 • Terhesen nem szabad ilyen vizsgálatot végezni, mert káros a magzatra.
 • Aki ionizáló kontrasztanyagos vizsgálaton esett át, az két napig mindenképpen kerülje a 3 éves kor alatti babát, de még jobb a közösséget általánosan elkerülni.
 • Vizsgálat előtt komoly kikérdezésre van szükség, ami kitér az érzékenységekre, pl. jód penicillin.
 • PET/CT előtt nem lehet enni a szénhidrátbevitel miatt,
 • nem szabad dohányozni a hányás veszélye miatt min. 12 órán keresztül.
 • Pisilni közben is lehet,
 • ékszer, fém, műfogsor nem lehet rajtad.

Vannak olyan betegségek, aminél besugárzásra lehet szükség. Ezt különböző gépekkel végzik, amik más-más sugárral dolgoznak. Általában daganatos megbetegedések mély, és ízületi bántalmak felületi röntgen besugárzásáról van szó, mert csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, de persze terhesen ezt sem lehet elvégezni.

Nagyon sok helyen már ultrahanggal vizsgálnak. Ez nem veszélyes sem az anyára, sem a babára.

Forrás: radiologia.huSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!