Válasszunk etetőszéket – 3 szempont

Ma már szinte alapfelszerelésnek számít az etetőszék, amely kétségtelenül nagyon jó szolgálatot tesz az etetések során. Óriási választékot találunk belőle az olcsótól (akár 3-4 000 forinttól) a horrordrágáig (lehet 80 000 is). Mivel sem a babáink, sem mi nem vagyunk egyformák, ezért a megfelelő etetőszék kiválasztásában csak néhány szempont alapos átgondolása segíthet.

Szempontok, amik alapján válassz

Az elsődleges a biztonság: legyen masszív és stabil. A gyermek előbb-utóbb ficánkolni fog benne, és még ekkor sem szabad felborulnia. Általában azokat nehezebb felborítani, amelyeknek az alapja szélesebb. Az alul “kiálló” lábaknak a hátránya, hogy könnyű elbotlani bennük. Ha kerekekkel is rendelkező széket választasz, praktikus a mozgathatóság szempontjából, de legyen rajta erős fék.

Némelyik székből a baba ki tud mászni, ezért legyen megfelelő mennyiségű és minőségű rögzítési lehetőség. Ha asztalra szerelhetőn gondolkodsz, gondold végig, milyen asztalra tudod rögzíteni. A könnyű vagy üvegasztal nem a legjobb választás ehhez.

A baba igényei: kényelmes legyen, ne legyen kemény a popsijának. Ne legyenek kiálló részei, amelyekkel felsértheti magát, ne legyenek rajta lyukak vagy rések, ahová az apró babaujj beszorulhat. Legyen a mérete a babához állítható.

Fontos a magassága, a háttámla dönthetősége, a tálca távolságának állíthatósága. A lábtartó nagyon praktikus és kényelmes a babának, rengeteg falatot lehet oda “rejteni”, amit a lábával alaposan szét tud kenni.


A kassza igényei: legyen tartós, a huzata, párnája is legyen strapabíró, sokat kell majd mosnod.

A te igényeid: könnyen tisztítható legyen, mert sok foltra kell számítanod, amelyek nehezen jönnek ki bizonyos anyagokból. A karcolásokba, repedésekbe az étel mindig beszorul, ezért olyan felületűt válassz, amit könnyen tudsz súrolni. A legjobb a levehető tálcás, amit később az asztalhoz tolva is használhatsz.

Válasszunk etetőszéket - 3 szempont

Elhelyezés: asztalra szerelhető vagy fix etetőszék

Az asztalra szerelhető etetőszék előnye, hogy helytakarékos, könnyen szállítható, és olcsóbb a többinél. Hátránya: csak fa asztalra ajánlott, mert a nehezebb baba rossz esetben az étellel együtt borulni fog.

A fix etetőszék bárhol felállítható, kornak és méretnek megfelelően átalakítható (magasságban leginkább), szemben ülhetsz a babával. Hátránya: a kicsi lakásban sokszor útban van, nem hordozható.

Alapanyag: fa vagy műanyag etetőszékek

Fa: stabilabb, masszívabb, és a legnehezebb. Ha csupán az esztétikai szempontokat nézzük, egy fa etetőszék nagyon mutatós lehet. Cserébe nem a legpraktikusabb, némelyik túl mély és lábtartóját a kisebb gyermek nehezen vagy egyáltalán nem éri el.

A tisztítás nehézsége attól függ, milyen a felülete, mivel van kezelve. A foltok is ettől függően lehetnek rajta maradandóak. A legtöbbjük nem összecsukható, és nehezen tárolható.

Műanyag: súlyát tekintve könnyű, a tisztítása nem könnyebb és nem is nehezebb, mint a többié. Amire figyelni kell, hogy a karcolásokat alaposan ki kell tisztítani.

Fémvázas puha ülőpárnás: a legtöbbjük egyáltalán nem szép darab, de általában olcsó, viszonylag könnyű, összecsukható, így könnyebb tárolni. A párnázott ülése kényelemesebbé teszi, de párnát amúgy is tennél a fa etetőszékre is. Ezekre szoktak kereket is szerelni, ettől könnyebb arrébb pakolni, akár gyerekkel együtt.

Használat: sima vagy átalakítható, multifunkciós etetőszékek

Az átalakítható etetőszék igazi jolly joker lehet. Hiszen annyi mindent tud… és jó sokat is kell érte fizetni. Van olyan, amelyik használható etetőszékként, átalakítható sima székké, hintává, zenél, gurul, épp csak a babát nem eteti meg helyetted.

Veszélye, hogy a kicsi az egész napot benne töltheti, ha nem figyelsz eléggé, ez pedig igen ártalmas a fejlődése szempontjából.

Van egy egyszerű darab is, a székre szerelhető textil etetőszék. Nagyon könnyű, elcsomagolható, kis helyen elfér, mosható. Praktikus utazáshoz, kis lakásban.

Kapható még a klasszikus, egyszerű (leginkább egyszerű fából készült) etetőszék, amelynél nincs semmi módosítási lehetőség, ez a hátránya. Előnye leginkább az ára, de ez helyenként mást és mást jelent.

A tökéletes etetőszék ismérvei

Stabil, nem otromba, nem foglal túl nagy helyet. Illik az ebédlő bútorzatához, és úgy általában a lakás és a család stílusához. Nem kell kerülgetni a kiálló részeit, mert nincsenek. Biztonságos, a baba nem tud kimászni vagy kiesni belőle sehogy. Nem borul fel. Masszív.
Állítható a gyermek aktuális magasságához, ezért sokáig használható. Állítható a magasságon kívül az ülés és lábtartó magassága, a háttámla dőlésszöge, a tálca távolsága. A tálca levehető, és a szék az asztalhoz tolható. Az anyaga nem kényes, könnyen és egyszerűen tisztán tartható.

A tökéletes etetőszék ezeken túl még olcsó is. Ebből már tudjuk, hogy egyelőre nem létezik. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!