A gyógyszertári fürdető egy krém, tégelyes vagy tubusos, amit receptre ír fel a gyermekorvos. Ez is változó, néha felírják még a baba születése előtt, hogy egy pillanatig se kelljen nélkülözni, máskor viszont csak akkor írja fel az orvos, amikor az első látogatáskor megjelenik babanézőben.

Ezen kívül, amikor a baba megszületik, a kórházban kapsz egy csomagot, amely termékmintákat tartalmaz. (Sajnos nem mindenhol, és nem mindenkinek adják, érdeklődj a csecsemőosztályon.) A csomagban apró tégelyek, kicsi tubusok, néhány pelenka, teafilterek és hasonlók vannak.

Érdemes kipróbálgatni őket, mielőtt a jó drága, nagyobb kiszerelést megveszed, mert sok kisbaba bőre nem szereti őket. Ez igaz a fürdetőre is.

A gyógyszertári kence hivatalos neve: Unguentum hydrophilicum nonionicum. Felesleges megjegyezni a nevét, elég, ha fürdetőként kéred a recept felírását. Ebből is van tégelyes és tubusos is. A legtöbb helyen két nagy tégellyel adnak egyszerre, és ráírják, hogy meddig használhatod fel. Nyugi, addig biztosan elfogy.

Ha a popsikrémből is gyógyszertárit választasz, akkor sem fogod összekeverni, mert ráírják, és a legtöbb helyen szövegkiemelővel ki is emelik, melyik micsoda.


A fürdetőkrémről és egyéb fürdetőkről megoszlanak a vélemények. A legjobb, ha a baba bőrére bízod a választást. Sok babánál (főleg városban) bőrszárazságot okoznak a flakonos babafürdetők. Sokszor túl nagy a flakon, a rutintalan kézből könnyen kicsúszik, nehéz megfelelő mennyiséget tenni a tenyeredbe, fognod kell a babát is, szóval macerás. Persze némi rutinnal az sem ördöngösség.

Az új ajánlások szerint ez a krém nem alkalmas a baba bőrének sem tisztítására, sem hidratálására, ezért érdemesebb helyette valami komolyabbat választani, és azzal a baba bőrét napi szinten rendszeresen ápolni.

A gyógyszertári fürdető használata, ha mellette döntesz

A gyógyszertári fürdető esetén felmerülő kérdés a használat módja szokott lenni. Nem meglepő, hiszen sűrű kenőcs van a tégelyben / tubusban, nem tudod a tenyeredbe önteni, és rákenni a babára. Két módszer is van, ahogy hatékonyan használhatod:

Az egyik, hogy egy kicsit (mondjuk egy mogyorónyit) felkeversz némi vízzel, amíg tejszerű nem lesz, és ugyanúgy tudod használni, mint a sima bolti fürdetőket. Ezt öntheted a fürdővízbe, kenheted a babára testrészenként, teheted pumpás flakonba, ahogy jól esik, vagy a krémet kenheted a kád aljára is, és egyszerűen ráereszted a vizet, esetleg a tenyeredben elkent krémmel alaposan kezet mosol a kádban.

A másik módja, hogy a fürdőkádba tétel előtt bekened vele a babát, mint egy testápolóval. Ezután simán belerakod a kádba, és lemosod róla. Ez elsőre elég veszélyes, mert meglepetésként érhet, hogy a babád csúszós lesz, de nagyon. Számíts rá, és erősen fogd meg, akkor nem lesz baj. Ha a baba bőre száraz, akkor mire a kádba ér, nagy részét a krémnek beszívja. Ez nem baj, sőt.

Ha száraz a baba bőre: gyógyszertári fürdető

Amikor a baba már meg tud négykézláb maradni, onnantól ezt a módszert bátran használhatod, nem lesz semmi ragacsos a krémtől. Ha pedig már stabilan ülni és állni is tud, nagyokat lehet vele mókázni.

Az alapfeltétel, hogy a babát soha ne hagyd egyedül, és egyetlen pillanatra se vedd le róla a kezed. De bekenegetheted, miközben áll, ez vicces, ha a baba csiklandós, vagy ha van lehetőséged rá, hogy közben nézze magát a tükörben. Remek módja a testrészek tanításának.

Ha úgy teszed a kádba, hogy csak egy kicsi víz van benne, épp hogy meg ne fázzon, és közben ereszted hozzá a többit, nagyon fogja élvezni, hogy a krémből hab keletkezik, a folyó víz alá tartott kezével és lábával nagyon tud spriccelni. Hát minden vizes lesz, az igaz. De ő nagyon jól szórakozik közben.

Bármelyik módszert választod, a babád bőre nem fog kiszáradni, ezért plusz olajozásra, vagy testápolózásra már nem lesz szükség, esetleg csak az extra helyeken, ha koszmó van, vagy a köldökénél, füle mögött. Ha mégis úgy érzed, nyugodtan használhatod testápolóként is, nem kell ezért egy újabb flakont megvenned.

És amire még jó: a kipirosodott bőrre. Ez lehet a hideg miatt, a fogzáskor a nyál miatt. Nyugodtan be lehet vele kenni vékonyan, helyrehozza.

A gyógyszertári fürdetőkrémnek már a mostani ajánlások előttről is van ellentábora. Illatanyagot ugyan nem tartalmaz, viszont kőolajszármazékot igen. Ennek ellenére minden gyermekorvos, védőnő ezt ajánlja, ezt írják automatikusan fel a kisbabáknak.

És hogy mit használj, ha semmiben sem bízol? Vannak nagyon drága szerek, amelyek nem tartalmaznak méreganyagot, kaphatóak bioboltokban natúrszappanok.

Ezenkívül, amíg a baba pici, nem játszik a homokozóban például, addig igazán csak a felfrissülés, megszokás, jobb közérzet miatt fürdik, nem azért, mert piszkos. Tehát nincs is igazán szüksége tisztálkodó kencékre.


4 hozzászólás

  1. Norbi
    • Magdi
  2. kukac
  3. Xixin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!