Ha ideje megvenni a kiságyat…

Mindenki a saját elgondolása szerinti sorrendben szerzi be a babának szánt holmit, de egyszer eljön az idő, amikor a kiságyra is sor kerül. Sokan a legelső tárgyak között veszik meg, mások inkább kivárnak egy alkalmi vételt, vagy új csodaágyat. Amit minden édesanya szeretne, hogy a kiságy egyszerre legyen kényelmes és tökéletesen biztonságos.

Mivel a babák sok időt töltenek a kiságyban, ezért a kényelem valóban fontos, de a biztonság elengedhetetlen. A tartóssága is lehet szempont, mert sok kisgyerek kettő és három éves kora között vált valódi ágyra, és nyilván senki sem szeretne évente új kiságyat venni.

Az altatás biztonsági “előírásaihoz” tartoznak (többek között) a következők is:

 • a babát a ma érvényben lévő ajánlások szerint a hátán altatjuk, kivéve, ha az orvos mást mond. Általában hozzá szokták tenni, hogy a hason elaludni szerető babát fordítsuk a hátára, amint elég mélyen alszik hozzá és nem ébred fel rá. Aztán esetleg felébred mégis, mert képtelen a hátán aludni, van ilyen.
 • lepedőnek jó választás a körben gumírozott szélű, esetleg teljesen gumis, mert nem kell betűrögetni, nem gyűrődik fel és össze, szép feszes. Amire pedig tesszük  a lepedőt, az ne puha, süppedős matrac legyen, hanem inkább kemény.
 • a miben is fontos, ne csavarjuk takarókba, ne legyen rajta túl sok ruha és a fejét semmiképp se takarjuk be, a baba ne melegedjen túl.

A biztonságos kiságy

Kezdd azzal, hogy gondold végig, mitől biztonságos egy kiságy.

 • mekkora a rácsok közötti távolság, amin nem fér át a kobakja, de a keze-lába kiférjen a beszorulás veszélye nélkül;
 • milyen magasra, majd milyen mélyre lehet tenni benne a matracot, amikor felül, majd tovább tornászik, felkapaszkodik;
 • nem lehajtható oldalú, vagy ezt a funkciót nem fogod használni, kilazulhat, leeshet, odacsípheti a baba bőrét;
 • ha billeg, vagy remeg, akkor lehet hogy nem tökéletesen van összeszerelve vagy nem jó választás;
 • nincsenek kiálló részei.

Használt kiságy esetén azt is ellenőrizni kell, hogy:


 • mennyire stabil;
 • hogy a középső rácsok mennyire lazultak ki, ha már másik baba használta;
 • hogy milyen sima, nincsenek-e szálkák, kiálló csavarfejek;
 • mivel van lakkozva és festve, nem kezd-e leperegni.

Ha ideje megvenni a kiságyat...

Tartozékok

Vegyél bele matracot, sokat tapasztaltak kettőt vesznek. Lehet kókuszmatrac, lehet sima, a lényeg, hogy ne legyen túl puha, inkább kellően kemény, semmiképp sem süppedős, és szorosan illeszkedjen a kiságyba. Nem szabad két ujjadnak beférnie a matrac és az ágy oldala közé.

A matracra célszerű beszerezni egy vízhatlan gumis lepedőt, ami alul vízálló, nem engedi a matracra a pelus tartalmát, de felül anyaggal van bevonva. Erre mehet egy normál, szintén gumis lepedő. Nem kötelező a gumis, de a legjobb megoldás, ha mindegyik szépen ráhúzható a matracra, nem jön le, nem gyűrődik fel sehol, bármit is műveljen a baba alvás címén.

Sok gyönyörű fejvédőt és körbepárnát, mind a négy oldalra felszerelhető ütődésgátlót kínálnak, akár az ágynemű vagy ágy tartozékaként, de ha ezek túl vastagok és puhák, akkor veszélyessé is válhatnak egy sokat ficergő, arcát belefúró baba esetén. Ezek közül, ha már semmiképp sem tudsz ellenállni, akkor a legjobb a vékony, és szorosan feltehető, ami nem tud kilazulni, és a baba nem tudja a fejét a rácsvédő és a rács, vagy a rácsvédő és a matrac közé fúrni.

A legeslegjobb meg sok esetben, ha egyáltalán nincs. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) jelenlegi álláspontja szerint fulladásveszélyt rejt magában. Nagyobb babák esetében már kisebb a fulladás veszélye, cserébe a huzat ebben a korban segít felkapaszkodni, így egyszerűbben tud kimászni és kiesni a kicsi az ágyból.

Valóban kísértést jelenthet egy gyönyörű, vastag, pihe-puha takaró és párna is, de nem biztonságos. Ha tartani kell a hidegtől, akkor jobb ötlet egy hálózsák. Ha mégis marad a takaró, akkor ne legyen vastag, és ne érjen fel az álláig. A párnát általában két éves kor felett szokták javasolni.

(Ez a ne takard be a babát rész valóban kivédhető hálózsákkal, bár nekem elég macerás volt, és ráadásul érdekes tény, hogy a kórházban hány rétegbe tekerték be a kicsiket, a legfelső pedig egy törölköző volt…)

Nem kell semmi extra tartozék a kiságyba, plüssök, játékok nem oda valók, nagyobb babának, aki már emelgeti magát, nem biztonságosak a figyelemfelkeltő, zenélő, lógó és forgó csodák. A plüss fulladásveszélyt jelenthet, ráadásul porfogó is, ami szintén kerülendő.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!