Barát vagy ellenség: a bébikomp

A kérdés megosztó, az igazság pedig (szerintem) valahol a két véglet között van. Között, de azért valamivel közelebb a nemhez: ez a ne használd, ha nem muszáj kategóriás dolog.

De miért ne? Hiszen a kicsi élvezi, lefoglalja, te tudsz mással foglalkozni. És ha mégis a használata mellett döntesz, akkor mennyitől nem lesz biztosan baja a babának? Egyáltalán: biztosan baja lesz?

Lényegét tekintve a bébikomp egy járássegítő eszköz, a járni még nem tudó kicsinek segít egyedül közlekedni, ráadásul elég gyorsan.

Senki sem mondja egyértelműen, hogy amelyik baba bébikompot használ, annak gond lesz a mozgásfejlődésével, csak gyakran hozható ezzel összefüggésbe olyanoknál, akik már 6-7 hónapos kor körül napi egy óránál többet töltöttek benne.

Fontos viszont, hogy:


 • a gyermek önállóan tanuljon járni, tehát egyedül álljon fel, ne mi állítsuk lábra és járassuk,
 • ne tartsa valami (a komp), miközben járni tanul,
 • kapaszkodjon,
 • majd egyedül próbálja elengedni a kapaszkodóját,
 • lépjen egyet-kettőt,
 • majd sokat.

Nem baj, ha néha a popsijára tottyan, ez is fontos része a fejlődésnek. Általában a babák 11-13 hónapos koruk körül kezdenek önállóan járni, de az sem ritka, ha ezt csak másfél évesen teszik meg.

Amiért rossz ötlet a bébikomp

Az egyik nagyon lényeges eleme a döntésnek, hogy a baba teljesen egészségesen, időre született-e, rendben zajlik-e a mozgásfejlődése. Rizikótényezőnek számít a koraszülöttség, ha oxigénhiányos állapotba került a baba, ha a mozgásfejlődése nem megfelelő ütemű. Nem megfelelő, de nem a szomszéd Kati turbóbabájához mérten, hanem az orvos szerint. Az ő esetükben a bébikomp kifejezetten nem ajánlott.

Amikor a baba még kicsi (4-6 hónapos körüli mondjuk), ülni sem tud egyedül, sem felülni és felállni, még nem kúszik, nem mászik. A bébikomp segítségével azonban felegyenesedik. Ami jónak tűnik, hogy könnyen mozog, nem kell segítség a környezet felfedezéséhez, a kíváncsiságának kielégítéséhez.

Ezzel a baj az, hogy terheli a gerincét, lábait, még nem alakult ki az egyensúlyérzete, a komp nélkül nem lenne képes megtartani magát függőleges testhelyzetben, és nem tudna egyedül lépegetni. Ehhez szükséges előbb az izmok megerősödése, a kúszás, mászás, egyedül ülés és felállás.

Ezeket a fázisokat nem szakértők találták ki, ez így alakult a fejlődésünk során. Minden állomásra szükség van, kinél mennyi ideig, mert az fogja előkészíteni a következő mozgásformát fizikailag (erős izmok) és idegrendszerileg is.

De a bébikompnak köszönhetően ezekre a fázisokra nincs igazán szükség, sem idő, sem kedv és motiváció. Ha ezek a szakaszok kimaradnak, az befolyásolhatja később az iskolában nyújtott teljesítményt is. Nehezebben fog a kicsi a térben tájékozódni, küzdeni fog a jobb és bal fogalmával, megkülönböztetésével, gondja lesz a testtudatával.

Ha tehát minden nap hosszú órákat (kettő – kettő és fél!) tölt a bébikompban, az káros hatással lesz a mozgásfejlődésére, és az iskolában is várhatóan rosszabbul fog teljesíteni.

Hogy a bébikomptól vagy sem, senki sem tudja biztosan, de vannak köztünk olyanok, akik sokat ültek kicsiként a kompban, és akiknek a sípcsontja görbült, rosszul nyúltak a szalagjaik, rendszeresen küzdenek a bokájukkal, kínlódtak az iskolában a betű- és hangzótévesztésekkel.

Gyakori fizikális hatása, hogy a bébikompot sokat használó babák lábujjhegyen lökdösik magukat előre, ezt tanulják meg, és később is inkább a lábujjaikon kezdenek járni és futni is, és ez megfigyelhető még két-három évesen is. Ez sajnos nem a legbiztonságosabb technikája a járásnak.

Fontos a mélységérzet kialakulása, amely a kicsi 8 hónapos kora körül várható, és hogy ne ez előtt tanuljon járni a bébikompban, ahonnan lenézve nem látja a lábait, nem látja a talajt, másképp érzékeli a teret. Túl korán egyenesedik fel, az idegrendszerét más hatások érik, mint kellene, és másképp fog fejlődni többek között az egyensúlyközpontja is.

A másik veszélye, hogy óvintézkedések nélkül könnyű elesni vele. Erre különösen nagy az esély a szőnyeg szélénél, küszöbnél, ha valami egyébként átléphető tárgy az útjába esik, és könnyű legurulni a lépcsőn is, ami a leggyakoribb baleset a bébikomp használata közben.

Barát vagy ellenség: a bébikomp | 2020. 02. 18.

Amiért jó

Mert élvezi. Mert szabadabban közlekedik, mert mindent elér, amire kíváncsi. Mert amíg a kompban játszik és kergetőzik a cicával, addig anya egy csomó mást tud csinálni, amit nem tud a gyerekkel a hátán, hasán, a lábánál mászva, ami veszélyes lehet a babára nézve.

Ha megveszed (vagy kaptál), ezekre figyelj

 • Ne hagyd egyedül, amikor kompozik. Bármit is csinálsz, legyen veled egy helyiségben, hogy lehetőséged legyen megakadályozni a baleseteket.
 • Gyorsan közlekedik, nem érzékeli a veszélyt, ezért neked kell nagyon figyelned, minden egyéb veszélyforrást (lépcső, szőnyeg, küszöb, labda) kiküszöbölni valamilyen formában.
  Tehát ne legyen elérhető sem forró, vagy olyasmi, amit magára ránthat, amiben könnyen megbotlik, amit ha megkaparint, akkor árthat vele magának. Ezeket a tárgyakat el kell tenni, mert esetleg olyan gyorsan terem ott mellette, hogy te nem érsz oda, és már a nyakában van a fél könyvespolc.
 • Mérd fel, hogy a gyermek tud-e már egyedül ülni, nem megtámasztva. Ez 6 hónapos kor körül várható, de mint tudjuk, a babák nem egyformán fejlődnek.
 • Ha a bébikompba teszed, érjenek le a lábai, mind a kettő a talajra.
 • Állva a tálca ne legyen alacsonyabban a derekánál, ha mégis, akkor szívfájdalom nélkül szabadulj meg tőle.
 • Ha használt kompod van, ellenőrizd: sérült, törött nem biztonságos.
 • Nézd meg a súly és magassági határokat!

Szerintem

A legjobbak azok a dolgok, amik megtalálhatóak a természetben, vagy használják a természettel szoros közelségben élő, a törvényeit tisztelő népek. A többi az legalább gyanús, főleg ha jó sokba is kerül. Nem mind feltétlenül káros, de nem is tartozik a nélkülözhetetlen dolgok közé. Ilyen a bébikomp is.
DE. Ha a lakás pici, és nincs lehetőség a babának egy lekerített részt kialakítani, ahol csak játékok vannak, ha egy lyuk a konyha, és a hátadra kötözve nem tudsz lehajolni a helyhiány miatt, vagy épp várod a következőt, és nem terhelheted túl magad, ha már egyedül ül, és elég neked 10-20 perc „magány” … akkor nem lesz semmi baj.

Ha egyébként van alkalma kúszni, mászni, ficánkolni, és meg is teszi, akkor nem okozol kárt vele. Ebben az esetben ez egy játék, amit a baba élvez, neked pedig ad egy szusszanásnyi időt.1 hozzászólás

 1. Melinda

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!