Babamérleg: venni vagy nem venni?

Esetleg bérelni? Ez a kérdés a napokban többször is felmerült, ezért gondoltam, járjuk körül a témát. Bár egyszerűnek hangzik a feltett kérdés, sima igen vagy nem választ vár rá szinte minden kismama, esetleg pár szavas indoklást mellé, de valójában több van benne.

Az egyik része, hogy miért gondolod, hogy szükséged van babamérlegre: mert bizonytalan vagy, rutintalan az első babával, csak kontrollnak szánod, vagy azt érzed, nem eszik eleget.

Aztán ott vannak az előzmények: problémamentes terhességből született egészséges babád van, vagy veszélyeztetett terhességből, esetleg koraszülött vagy betegen született a kisbabád.

És persze ott van a pénz is: telik rá, ha nagyon muszáj, gond nélkül meg tudod oldani, vagy máshonnét kell elvenned a pénzt rá, ami sokkal fontosabb.

Mérjem vagy ne mérjem?

A babamérleg nem tartozik a kötelezően megvásárolandó holmik közé, sok helyen a védőnő és a gyermekorvos is totál feleslegesnek, sőt károsnak tartja. Máshol javasolják a baba három hónapos koráig tartó méricskélést.


A mérésnek alapesetben addig van értelme, amíg kellő rutint nem szerzel a szoptatásban, a baba hangjainak megkülönböztetésében (hogy mikor sír még az éhségtől).

Ha te is közénk tartozol, akiknél probléma volt a baba születése körül, nyugodtan méricskélj. Más nem értheti, de nekünk megnyugvás, ha látjuk szépen gyarapodni a kicsi. Ráadásul az utógondozó kórházban keményen rászoktatják a kismamákat a mérésekre, az etetési rutin részévé válik.

Ha a mérést választod, tudni kell, hogy a babád nem fog mindig egyformán enni, nem annyit fog enni, mint a szomszéd kisfiú, és valószínűleg nem fog a papírforma szerinti mennyiséget sem enni.

Ez minden babára igaz, időre születettre és koraszülöttre egyaránt. Akik erre számítanak, azok egy csomó aggodalmat vesznek csak magukra, tehát nekik emiatt inkább árt, mint használ.

Ne mérj, ha csak stresszelsz azon, hogy mennyit evett a baba, és miért csak annyit evett (kevés a tejem vajon, beteg a baba esetleg… csomó pánikgondolatod lehet).

Tudhatod, hogy eleget eszik, ha rendszeresen van kakis és napi 6-7 pisis pelusa, jókedvű, mozgékony. Ha nem vagy biztos abban, hogy eleget evett-e, még mindig megkínálhatod a másik melledből is.

Az ellenőrzéseken pedig mindig megmérik a babát, abból kiderül, hogy megfelelően gyarapodik-e. Ha nem, még akkor is ráérsz kölcsönözni (vagy venni) egy mérleget.

Ha a nem hízik eleget, és tápszeres pótlást kell adnod a szoptatás mellé, akkor kellhet a mérleg, hiszen ki kell számolni, mennyi tápszert kell még neki adni az anyatej mellé.

Ha szem előtt tartasz néhány dolgot, és képes vagy higgadt maradni, akkor mérjél csak. Tehát:

  • tudd, hogy nem fog minden evéskor ugyanannyit enni,
  • tudd, hogy nem fog tankönyv szerint enni,
  • tudd, hogy reggelente fog valószínűleg többet enni, és este kevesebbet, de ne lepődj meg, ha ez pont fordítva lesz 🙂 (nálunk így volt),
  • tudd, hogy a mérleg is elemmel működik, és ha épp lemerülőben van, képes hamis adatot kiírni (saját tapasztalat);
  • tudd hogy ahogy a baba fejlődik, egyik napról a másikra nagyon ficánkolóssá válhat. Ez nagyon jó, csak ha a mérlegen mozog, az eredmény nem lesz valós.

Összefoglalva: mérj, ha pozitív hatással van rád, és ne mérj, ha feleslegesen pánikolsz minden alkalommal.

Vegyek vagy kölcsönözzek babamérleget?

Vegyek vagy kölcsönözzek babamérleget?

Ez két dologtól függ: mennyi rászánni való pénzed van, és mennyi ideig tervezed mérni a babát. Ha a pénz nem gond, akkor tulajdonképpen mindegy. Ha számít, hogy mennyit költesz masinákra, akkor gondold végig, hogy mennyi ideig tervezed használni? 12-14 ezer forinttól már vehetsz új babamérleget, ami jó is, de a kölcsönzős is éppen annyira jó.

A kölcsönzés díja 1500 – 3000 forintnál kezdődik havonta fajtától és márkától függően, és a legtöbb helyen kauciót kell letenni, ez kb. 5-8 ezer Ft. Sok helyen minimum két hónapra kell kölcsönöznöd, de három hónap után meghosszabbíthatod a kölcsönzési szerződést.

Hogyan kell mérni?

Evés előtt meg kell mérni, és evés után is meg kell mérni. A két mérés között nem cserélhetsz pelenkát, de még egy zoknit sem vehetsz le a lábáról, mert az eredmény nem lesz igaz. Ha közben bekakil, azzal együtt kell lemérned.
Figyelned kell arra, hogy a baba a mérlegen ne mozogjon, mert bár ezek a mérlegek pontosak, nem kedvelik a mozgást, és végül téves eredményt fognak adni.

Van olyan babamérleg, amelyik automatikusan kiszámolja, mennyit is evett a baba, de ha a tied egy egyszerűbb kivitel, csak vond ki egymásból a két számot. Ezeket írd fel, és este add össze.

A hivatalos álláspontok szerint a babáknak kezdetben testsúlykilogrammonként 150 grammot kellene enniük (na nem az első napon, mert akkor meg az lesz a baj), pár hónappal később pedig 100-120 grammot. Ebből kiszámolhatod, hogy mennyi lenne az elvi napi adagja a gyermekednek.

Na ez vagy annyi lesz, vagy nem. Figyeld a babát, amíg a pelusok rendben vannak, mosolyog, vidám, addig nincs baj. Arra viszont számíts, ha valamiért kórházba kerül, ott nem foglalkoznak azzal, mennyit szokott enni, ott jó eséllyel pontosan annyit adnak neki, vagy adatnak veled, amennyi a hivatalos adagja a súlya szerint.

Ha egyébként minden rendben (volt és van), akkor elegendő a baba súlyát hetente egyszer, lehetőleg ugyanabban a napszakban meztelenül lemérni és az adatokat gondosan felírni. Erre a legalkalmasabb időpont általában az esti fürdetés ideje.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!