A babacipő örök kérdéseink egyike. Az ajánlások változnak, véleménye pedig mindenkinek van, amit igyekszik is ráerőltetni a tétova anyukára.

Már otthon a parkettán, a szőnyegen, vagy csak az utcán, udvaron adjunk a gyermekre cipőt? Egyáltalán: mikor vegyük meg az első cipőcskét, és az milyen legyen?

Van egy alapvető tippem: amikor a baba még nagyon pici, kétszer is el kell vinni az ortopédiára, csípőszűrésre. Ott érdemes megkérdezni, mit javasol az orvosunk, miért javasolja, milyen jelek esetén kell újra felkeresni őt. Egy csomó aggodalmaskodástól megkímélheted magad.

Nekem irtó mázlim volt, mert Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd főorvosnőhöz került a kislányom. Ez attól mázli, hogy az alapvető bizalmat egyetlen szempillantás alatt nyerte el, minden fronton.

Az első része az volt, hogy a kicsi már közel három hónapos volt, amikor a hat hetes csípőszűrésre mentünk hozzá. Tartottam tőle, hogy leordítják a hajam, hogy nem ilyenkor kell jönni, milyen anya az ilyen, de egyáltalán nem így történt.


Nagyon kedvesen fogadott, összesen annyit mondott, hogy hú milyen szép nagy baba, mire elmondtam, hogy nagyon beteg volt, sokáig kórházban lakott.

Erre még figyelmesebben, még körültekintőbben, még kedvesebben és gyengédebben nyúlt a kicsihez. Emiatt ajánlottam őt mindenkinek. A másik, hogy kérdezhettem, és a kedvessége fel is bátorított a kérdezésre. Végtelenül sajnálom, hogy már nincs közöttünk.

Az alapelv: “rendes” cipő a kinti sétálgatáshoz kell

Amíg csak tanulja a gyermek a járást, addig nem javasolt a hagyományos cipő, elég zokni, vagy akár mezítláb gyakoroljon, ha olyan a szőnyeg.

Ez azért van így, mert meg kell hagyni a talpának, bokájának, lábfejének a lehetőséget, hogy a saját ütemében fejlődjön, alakuljon az izomzata.

Nem helyes a kemény talpú cipő, mert a pici lába még „kapaszkodik” járás közben, ezt cipőben nem tudja megtenni. Nem tud lábujjhegyre állni sem, ami szintén fontos.

Sokan mondják, hogy már a parkettán, kövön is cipőre van szükség, de ezt a tanácsot csak akkor fogadd meg, ha a gyermeked már nagyjából egy hónapja biztosan tud járni. Amíg még kapaszkodva jár, négykézláb mászik, erősödnek és fejlődnek az izmai, a bokájánál is.

A cipő meggátolja, hogy a boka körüli izmoknak dolgozni kelljen, ezért nem is tudnak megerősödni. Ahhoz, hogy a boka és talp körüli izmok maguktól tudjanak fejlődni, az szükséges, hogy a kicsi lábának szabad mozgása biztosított legyen. Tehát teljesen felesleges az első lábra állásnál, az első lépéseknél rohanni a cipőboltba, és venni valamit.

Vannak viszont olyan babák, akik túl laza izomzattal születnek. Ebben az esetben a sarkat megfelelően tartó “rendes” cipő az ajánlott a nap nagyobb részében, mellette lábtorna és folyamatos kontroll, estére pedig jöhet egy könnyű puhatalpú babacipő.

A puhatalpú babacipő

Alapesetben ez egy kiegészítő darab a kemény talpú cipő mellé, bentre, amíg még nem tanult meg önállóan járni. Véd a hideg padlóval szemben, csúszásgátlós a talpa, és csökkenti a porcokra nehezedő nyomást.

Többféle puhatalpú cipő kapható, érdemes figyelni néhány apróságra. Ilyen, hogy milyen anyagból van. Legyen jó minőségű bőr, kényelmes és szellőzik.

Legyen a talpa kívülről hasított bőrből, ettől lesz csúszásgátló hatású, mint a zoknikon a kicsi minták, amiktől azért persze a baba képes elcsúszni. Legyen a záródása kényelmes és egyszerű, például tépőzár, vagy pánt.

Mezítláb

Mezítláb lenni jó, kényelmes, egészséges – kivéve, ha nagyon kemény felületen teszi ezt a kicsi. Ez ugyanis ártalmas a baba lábában található porcoknak, apró csontoknak, mert túl nagy nyomás nehezedik rájuk. Ebben az esetben a fenti sorok az érvényesek, marad a benti puha cipő.

Ha van rá lehetőség, akkor homokban, fűben járjon a gyerek mezítláb, az valóban egészséges.
De az enyémnek befelé dől a bokája!

Az enyémnek is dőlt. 🙂

Ez normális jelenség, mivel az ízületei még lazák. A bedőlés mértéke attól is függ, hogy a baba mikor áll lábra és kezd el járni. Az izomzatának fejlődése sokáig tart, a talpának boltozata nagyjából 8-10 éves korára fog csak véglegesen kialakulni.

Az egészséges fejlődést úgy tudod elősegíteni, hogy igyekszel a lábát megfelelő cipő segítségével olyan helyzetben tartani, hogy a terhelés optimális legyen.

A boltozat megemelkedéséhez idő kell, a lábszár izomzatának és az Achilles-ínnak az együttműködése, amelyek a sarkat majd egyenesbe hozzák.

Tehát a feladat, hogy a bedőlő boka egyenesbe kerüljön, és ez majd kialakítja a talp boltozatát is.

Na ez az, ami fordítva nem működik. A boltozat alátámasztásával nem elősegíted, hanem éppen hogy gátolod annak kialakulását, mert az izomzat nem erősödik. Tehát bizonyos esetekben a megoldás a kifelé döntött sarkú cipő (szupináltnak hívják), amely korrigálja a boka bedőlését.

Az ismérvei: hátul zárt, a kérge kemény, és a sarka belülről kifelé döntött, ami annyit jelent, hogy a sarok belső része magasabb a külsőnél, kb 3 mm-rel. Nincs benne betét, az orra széles.

Előnye, hogy a mivel a sarka kifelé dől, a lábat optimális helyzetbe hozza, nem engedi feszülni a kicsi bokaszalagjait, ki tud alakulni a boltozata, és nem fog fájni a lába.

Kérdezd meg róla az orvosodat. Nagyjából minden gyermek hordhatja, kivéve azt, akinek a térdénél görbül a lába. Ezért automatikusan ne vegyél ilyet. Két éves kor alatt általában felesleges is, és ráadásul gyakran drágább.

Babacipő, babaláb

Tanácsok az első cipő kiválasztásához

 • A kérge legyen kemény, hogy megtartsa a bokát, ne engedje bedőlni. A kéreg nélküli szandál nem megfelelő, nem ajánlott.
 • A talpa ne legyen kemény, inkább rugalmas.
 • Ne legyen benne emelés, mert nem engedi dolgozni az izmokat, így azok nem fejlődnek.
 • A sarka vagy egyenes legyen, vagy inkább kifelé dőljön.
 • Az orra legyen széles, mert az ő lábujjaik még egyenesek nagyon sokáig, nem görbülnek befelé, és el kell férniük kényelmesen.
 • A lábának szabad mozgásához kell, hogy a cipő 4-5 mm-rel hosszabb legyen, mint a baba lába.
 • A vásárláshoz vidd magaddal a babát is! Nem mindegyik cipőben hajlandóak járni, akkor meg felesleges megvenni. A számozás is nagyon eltérő, a méret alapján nagyon könnyű mellényúlni.
  Ha másképp nem megy, rajzold le a talpát, miközben áll, mérd meg, és úgy vegyél cipőt, de azzal a feltétellel, hogy kicseréljék, ha nem jó.
 • Rendszeresen ellenőrizd a méretet, ha kicsinek érzed, ne add rá. Legyél vele tisztában, hogy a legtöbb baba nem szól, ha nyomja a lábát a cipő.

Tehát cipőt akkor adj a gyermekre, ha azt akarod, hogy az utcán sétáljon. Ha bármi számodra ijesztőt, vagy szerinted nem normálisat látsz, inkább vidd el az orvoshoz feleslegesen, mint hogy később baj legyen, amit nehezebb korrigálni.3 hozzászólás

 1. Vanda
 2. Xixin
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!