Ez a 12. terhességi hét, lassan túljutunk az első trimeszteren, végre. Egy csomó mindent várok, hogy könnyebb legyen, hogy jobb legyen, vagy csak olyasmi legyen, mint régen. Persze nem lesz, az eszemmel tudom, de nagy szükségem lenne egy kis normalitásra.

Az orvosom felvetette a kromoszóma vizsgálat kérdését. Lehet a sima teszt, a javasolt több lépcsős tesztsorozat, lehet a szurkálásos vizsgálatok egyike, és lehet a fizetős vérvételes megoldás. Egyik sem szimpatikus.

A sima, ingyenes, vagy alig fizetős vizsgálatok találati aránya nem meggyőző. Persze el fogok menni a kötelező vizsgálatokra, semmiképpen sem fogok kihagyni semmit, de nem tartom akkora jelentőségűnek, hogy ha egy értékem pont a határon van, akkor bármilyen irányba hajoljak tőle.

Nem szeretném a szurkálós vizsgálatokat sem, mert kockázatosabbak, mert ahogy olvastam, a magzat fél és elhúzódik, én meg ilyen traumát nem akarok neki okozni már az anyaméhben. Persze, ha mégis úgy alakul, hogy ez lesz a járható út, meg fogom tenni.

A sok pénzbe kerülő vérvételes tesztet aránytalanul drágának érzem, na nem a baba egészségéhez viszonyítva, hanem elsősorban a pénztárcánkhoz, másodsorban ez végül is csak egy vérvétel. Ez biztosan kimarad, egyszerűen nem telik rá.


Gondolkodnom kell, hogy mi lesz, ha…

talán a 12. terhességi hét másoknál is erről szól.

12. terhességi hét - GondolatokA gondom az, hogy nem csak magamról döntök. Én talán kicsit önző módon azt gondolom, akarom ezt a babát, EZT a babát akarom, akármilyen is legyen. Ha Down-szindrómás, akkor úgy, ha autista, akkor úgy, ha végtaghiányos, siket, vak, akkor úgy. De ez a kérdés nem csak rólam szól.

Szól az apjáról is, aki nem ennyire biztos magában. Sőt. Ő nem érzi magát elég érettnek a feladathoz. A család többi tagja már most magyarázza, hogy ha úgy alakul. lesz majd másik. Micsoda szöveg!

És a legfontosabb, a kisbaba, aki nekem mindennél fontosabb, már most, ő vajon mit akarna? Ő boldog lenne Down-babaként, vakon, siketen, kéz vagy láb nélkül? Vajon mit mondana nekem, köszönöm anya az életemet, vagy hogy miért szültél meg, hiszen más vagyok?

Nehéz gondolatok ezek. És akkor még ott van a fejemben, amit a múltkor olvastam, hogy emberek milyen gonoszak tudnak lenni egy Down-szindrómás kisfiúval. Hogy nem képesek elfogadni, hogy a szülei így döntöttek, hogy így szeretik, és hogy a kisfiú szemmel láthatóan boldog és egészséges.

Nem tudom, hogy én hogy kezelném a hasonló helyzeteket, de az biztos, hogy sokkal kevésbé elegánsan. Már most dühítenek, akik bele akarnak szólni, akik kéretlenül mondják a véleményüket, ítéletüket. Szánalmas.

Vajon önzés akarni ezt a babát? Kicseszés vele, a családdal, a világgal a születése? Vajon miért félnek az emberek a mástól? Talán mert ők a fogyatékosak, akik nem képesek az embert látni, a szépséget, az örömet, a boldogságot? Csak félelmük van, leginkább valószínűleg saját maguktól.

Ez pedig bennem is megvan. A félelem magamtól, csak más aspektusban. Félek, hogy bár én imádni fogom, akármilyen is lesz, meg fog szakadni a szívem, ahányszor csak ránézek. Azért, amit mások fognak gondolni róla.

És bár tanulom, és neki is tanítani fogom, akár egészséges lesz, akár nem, hogy a más nem félelmetes, nem rossz, csak más, azért az emberek fejét nem tudom letekerni, észt tölteni bele, vagy legalább józan érzéseket, belátást.

Nem tudnám elviselni sem a szánakozó pillantásokat, sem a gonosz megjegyzéseket, sem a felelőtlen és buta kérdéseket, hogy nem tudtam, hogy beteg, miért kellett megszülni? Előre hallom, amióta az orvos felvetette a kérdéskört.

Rémesen érzem magam azóta. Mintha két, vagy három világ hadakozna bennem, és nem tudom, melyik fog nyerni, melyiknek kellene nyerni, mi a helyes nézet, mi a megfelelő út. Mindenkinek.

Azt az egyet tudom, hogy bár az első 12 hét piszokul megkínzott néha, én nagyon várom ezt a bizonyos kisbabát, a világon mindennél jobban szeretem már most, és a lehető legtöbbet szeretném neki megadni. És ebben az anyagiakon és érzelmieken túl a biztonság is beletartozik, a védelem a többi embertől. Az ostobáktól.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!