Az én írásom az inzulinrezisztenciáról és a terhességről fog szólni.

A párommal júniusban eldöntöttük, hogy kisbabát szeretnénk. Felelős leendő szülőként úgy gondoltuk, hogy mielőtt próbálkozunk, én elmegyek egy teljes kivizsgálásra, az egyik magánklinika (ha kell megadom) ajánlatában szerepelt egy terhesség előtti csomag, mely tartalmazta a cukorterheléses átfogó vérvizsgálatot, nőgyógyászati vizsgálatot (mindenfajta rákszűréssel), EKG, belgyógyász, hasi és mellultrahangot, bár igazából én egészségesnek vallottam magam.

A vérvizsgálaton kiderült, hogy ez nem teljesen így van 🙁 Kimutatták, hogy a szervezetem irgalmatlanul sok inzulint termel, mégsem képes feldolgozni a bevitt szénhidrátot, cukrot, azaz inzulinrezisztenciám van.

Elmentünk endokrinológushoz, aki elmondta a legfőbb tüneteket – szénhidrát bevitel utáni rosszullét (én mindig azt hittem, csak bekajáltam) és gyengeség (egy jó ebéd után illik a szieszta), hastájéki hízás – pocakra (azt hittem a kor teszi, hogy bár kevesebbet eszek mégsem fogyok). Kicsit meg is ijedtem, mert komoly hatása lehet az inzulin rezisztenciának a termékenységre, azon kívül, hogy nehezen lehet tőle teherbe esni, még egyéb igen komoly szövődményei is vannak.

A doki azt mondta, hogy diéta (120-130g szénhidrát naponta max), felírt egy Meforal nevű gyógyszert, melyet folyamatosan szedni, és javasolt egy hormonvizsgálatot is, amennyiben 2-3 hónap alatt sem sikerül a terhesség, és persze próbálkozzunk.


Milyen hatása volt rám? Kicsit kétségbe estem, mert szinte minden tiltott lett, amit szerettem:

Állatdoki a toxoplazma betegség miatt (12 éve van cicám, és persze negatív vagyok) tiltotta a:

 • birka, bárány és egyéb legelő állatok húsa, főleg a hamburger, steak, tatárbeefsteak
 • bármi ami nincsen átsütve, ha lehet ne is fogdossak nyers húst
 • mindent halálra mosni, ami a földből kerül ki, mert ugye nem a macskaürülék fertőz, hanem a fertőzött termőföld (ha akarjátok, akkor bővebben írok erről)

Az endokrinológus szerint:

 • szénhidrátok (pékáru, kenyér, tészta, süti, csoki, stb)
 • cukros üdítők – ölni tudnék most is egy nagy pohár hideg sárgabarack dzsúzért
 • sajtok nagy része
 • magas szénhidrát tartalmú zöldségek
 • GYÜMÖLCS!!!!!

Az egyéb, terheseknek nem ajánlott ételek:
– pasztörizálatlan tej (sebaj, arra úgyis allergiás vagyok)
– tengeri herkenytűk,
– stb…

Szóval akkor mit is ehetek????

Bár kissé negatívan kezdődött az egész babavárási folyamat, nagy meglepetésünkre 2 havi próbálkozás után Ficánka (így hívjuk) megfogant. Lehet, hogy még korán elkaptuk ezt az inzulinos dolgot, vagy nagyon akart már jönni. Nagy boldogság ez nekünk.

A párom 40. szülinapján tudtam vele a hírt közölni, hogy már 5 hetes kisbabánk van.

Persze nagy volt az öröm meg a sírás, nekem meg jött a feketeleves, amely így 15 hetesen még mindig tart. Az evés kínja…

Szinte a 6. héttől állandó hányingerrel küszködtem, persze hányás, az az üres gyomrú, kétrét görnyedt öklendezés, amikor már semmi sem jön ki. Nem egy illat, egy szag váltotta ki, hanem állandósult. És persze fejfájás, két hétig, hogy nehogy jól érezzem magam 🙁

Semmit sem kívántam, semmi sem esett jól. Egyedül a gyümölcs. Persze tiltólistán van az IR miatt. Okés, akkor egyek kekszet, jobb lesz – tanácsolták. Keksz hol van? Tiltólistán az IR miatt. Inni is kellene, igyak gyümölcslevet, okés , de tiltólistán van…. Egyek diétás kenyeret, az jó. Ránéztem a barna kenyérre, megéreztem az illatát, máris jött ki minden.
Egyek hús és zöldséget, mert azt lehet. Hús nem esik jól, azóta sem, a zöldség szintúgy, nem megy le a torkomon.

Mondhatni szerencse, hogy az elmúlt pár hónapban az IR miatt feljött pár kiló, az most megy is le, még folyamatosan. A terhesség előtti súlyomhoz képes, bár a baba szépen nő, most -4 kg vagyok. Anyu persze sápítozik, hogy egyek többet, már nem normális, hogy fogyok, mert hát ugye 2 ember helyett kellene ennem.
Más mindenki kívánós, eszik, jóízűen, én lassan három hónapja nem ettem egy jót. Kicsit irigyelem azokat, akik nagy tál kaját betömve, nyugodtan szuszognak, boldogságban várják a következő falatokat.

Emlékeztek még? Az endokrinológus alacsony szénhidráttartalmú diétát írt fel, a nőgyógyász dokim, erre fel, hogy növelni kellene a szénhidrátot Ficánka miatt.
Most akkor hogyan is legyen?

 • ha eszek/ennék 160 gr szénhidrátot, ahogy kellene, akkor én vagyok rosszul, a frászt hozva magamra, hogy Ficánkának baja lesz a magas inzulinszint miatt, illetve ki is dőlök, mert rosszul vagyok órákig
 • a rosszullétek miatt keveset eszek, azt is több részletben foghegyelve, így meg nem eszek eleget
 • Nem kívánok semmit. Most is már majd 2 óra van és a reggeli 1 kiflin kívül nem ettem még semmit, éhes sem vagyok. Ki kellene menni enni, de nem esik jól semmi sem, semmit sem kívánok.

A múltkor megkívántam a Rákóczi túróst, az volt a kedvencem régen.. Meg is vettük, be is faltam. 3 órás rosszullét lett a dologból, égett az arcom, kipirosodtam mindenhol, gyenge voltam, elfehéredtem, kivert a veríték, majd melegem lett, majd újra fáztam. Nesze nekem szénhidrát.
A szervezet küzdött a cukorral, az inzulinom az egekben órákig.
Most itt tartunk. Ficánka jól van, a genetikai vizsgálaton is kiválóan szerepelt, 8 cm körüli, ahogyan kell.

Még kb 2 hétig szedhetem a Meforal tablettát, ami segít kordában tartani az IRt. Mi lesz utána? Nem tudom, de mivel nincsenek klinikai tesztek arra vonatkozóan, hogy 4 hónapos terhesség után milyen hatással van a gyógyszer a babára, így a dokik nem kockáztatnak.

Nemsokára lesz cukorterheléses vizsgálat a terhességi cukorbetegség miatt.. Már előre félek, a múltkor is rosszul lettem (még a terhesség előtti vizsgálatokon), és a Rákóczi túrós is mély nyomokat hagyott bennem pár hete.

Ez hát a mi történetünk, a küzdés az ételekkel és az állandó lelkiismeret furdalással, aggódással, hogy vajon nem ártok-e Ficánkának, hogy ezt vagy azt eszek/nem eszek…

Be kell vallani, azért jobb már, mint pár hete, az állandó hányinger elmúlt, de rajtaütésszerűen még támad a hányás 🙂

Köszönöm, hogy megoszthattam veletek.

Mira6 hozzászólás

 1. Nilstran
 2. Tina
  • Mira
  • Magdi
 3. Olsovszky Tímea
  • Mira

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!