Túl a sok-sok vizsgálaton, laboron, a múlt hét igen eseménytelenül telt, leszámítva egy szokásos toxoplazma vérvizsgálatot.

A közérzetem is sokat javult, az állandó hányinger elmúlt, csak néha-néha támad, váratlanul, bár akkor velem is marad pár óráig, azonban egyértelműen kijelenthetem, hogy alakulok! 🙂 Ficánka jobban viselkedik, már nem kínoz annyira 🙂 🙂 Éppen tegnap láttunk egy 56-os méretű rénszarvas jelmezt az egyik hipermarketben, szerintem lehet, hogy karácsony tájékán bekerül a kosárba… bosszúképpen a hányingeres napokért :)) Húsvétkor meg majd egy nyuszis jelmez a későbbi rugdosásokért 🙂

Egy igen megosztó témáról szeretnék írni most, kíváncsi vagyok, hogy ti hogyan viszonyultok az otthoni cicákhoz (kutyákhoz). Nagyon sokszor hallottam a fenti mondatot, biztosan minket is két táborra fog megosztani. A cicatartók és az “állat lakásba nem való”-k táborára.

A hét egyetlen eseményéből, a toxoplazma vérvizsgálatomból kiderül, hogy én a cicások táborába tartozom, immáron 12 éve hű társam egy csincsilla perzsa cica. Olyan nekem ő, mint egy régi barát, aki mindig mellettem volt, sokszor nevettünk rajta, sokszor a bundájára csurgott a könnyem, amikor bánatom volt. Én megmentettem őt egy “szaporító” kenneljéből, betegen, soványan, lepusztulva került hozzám, hogy aztán a későbbiekben sokszor ő mentsem meg engem.

De miért is halljuk olyan sokszor, hogy bizony a cicának mennie kell, ha kisbabát várunk?

Igen, a cica is egy állat, és mint minden állat ő is hordozhat bizonyos betegségeket, amelyek egy része akár emberre is átterjedhet (mint például a cica bőrgombája). Van azonban egy olyan fertőzés, ami az emberre egyáltalán nem veszélyes, kivéve, ha azt a terhesség során kapja meg, ez pedig a toxoplazma fertőzés. Igazából nem is ránk veszélyes, hanem a babára, amennyiben megfertőződik a méhben. Sok cikk szól az esélyekről, mikor mennyi esély van arra, hogy a mamán keresztül a baba is megfertőződik.


Erről a fertőzésről szeretném megosztani az eddig felcsipegetett tudásomat veletek, mennyire veszélyes, illetve veszélyes-e annyira, hogy a cicának mennie kelljen.

Kis kutatásomat az interneten kezdtem én is, az Országos Epidemiológiai Központ oldalát felkeresve.

“A toxoplasmosis fertőző betegség. A fertőzés okozója egy parazita, amelynek a tudományos neve Toxoplasma gondii, Nemcsak az embert, hanem minden emlősállatot és madárfélét képes megfertőzni és bennük osztódni.”

“A felnőtt ember ép immunrendszere általában könnyen leküzdi a fertőzést, nem igen alakul ki súlyos betegség. A várandós anyák magzatainak még nagyon fejletlen az immunrendszere. Így ha a várandós anya frissen fertőződik T. gondii-val, a kórokozó áthatolhat a méhlepényen, és megtámadhatja a magzatot.”

A fentiek alapján a várandós kismamákat két részre kell osztani:

 • a már fertőzöttekre – mivel ők már nem fertőződhetnek meg még egyszer, lévén immúnisak a további fertőzésre, így őnáluk az esetleges találkozás a toxoplazmával nem okoz gondot, ők el is felejthetik az egészet, a cica marad 🙂 .
 • a még nem fertőzöttekre – ide tartozom én is. Még a babavárás előtt elmentem egy toxoplazma vérvizsgálatra, a teszt kimutatta, hogy én még nem találkoztam ezzel a fertőzéssel. Az egész gyermekkoromat falun töltöttem, állandóan macskáztam, sőt az elmúlt 12 év ellenére a cicámmal, mégsem kaptam meg a fertőzést, toxoplazma negatív vagyok.

Én mindenkinek ajánlom, hogy megnézesse, ha van cicája, ha nincsen, mert az írásom végére ki fog derülni, hogy nem is az otthon doromboló szőrmók az, aki igazából veszélybe sodor minket, hanem sok más egyéb tényező, amit a cica ellenzők sokszor elhallgatnak. Tehát ha nincsen cicád, és negatív vagy, akkor is érdemes betartanod az alapvető szabályokat, amelyeket a cicásoknak kötelező.

Amikor nálam kiderült, hogy negatív vagyok, túljutottunk az első sokkon, persze nagy lett a riadalom, főleg a páromnál, akinek sosem volt cicája, nem is rajongott az állatokért sosem. Az internetes baba-mama oldalak halálra riogattak, a családom mint nagy egység, egyfolytában duruzsolta, a cicának mennie kell, szívem összeszorult, hogy most mi tévő legyek? Fogtam Macit (ő a cica), elvittem egy állatdokihoz, hogy nézzük meg őt is.

cicmic

A doki ott állt előttünk, egy injekcióstűvel a kezében, hogy vért vegyen, a macsek remegett a kezemben, de mielőtt nekifogott a doki, megkérdezte, hogy tudjuk-e egyáltalán, mivel állunk szemben. Mondtam persze – a cica megfertőzhet engem, ha ő is fertőzött, aztán meg baj lesz a babával (jött a standard válasz).

A doki erre azt mondta, hogy ez egyáltalán nem így van. Az injekcióstű visszakerült a fiókba, a macsek a hordozóba és leült velünk beszélgetni. Az alábbiakat mondta el.

1. a toxoplazmát nem a macska, hanem a macska ürülék (kaki) tartalmazza spóra formájában. Amikor a macska kakil az alomba, akkor a toxoplazma spórás állapotában van benne, ami nem fertőz, inaktív. Kb. 3-4 nap szükséges ahhoz, hogy a spóra fertőzővé váljon. Ekkor sem fertőz a levegőn keresztül, csakis akkor ha a szájba került. De ezt inkább nem részletezem, hogy kerülne a macskakaki a szájba. 🙂 A doki hozzátette, hogy ha a macsek pozitív, akkor sem egyfolytában kakil spórásat, hanem csakis egy alkalommal.

2. a fentiekből az következik, hogy ha a macska almot, minden nap kicseréljük, nem áll benne a kaki, arra várva, hogy fertőzővé váljon, akkor elkerülhetjük az elsődleges fertőzési forrást.

3. a kismama biztos ami biztos, NE cserélje az almot, még akkor se, ha csak egy napos, minden kockázatot elkerülve, az alom NE kerüljön bele a szemetesbe. (lehet, nem visszük ki a szememet hét közben minden nap, hiszen nem telítődik). Nálam most a párom csinálja a napi alomcserét, feláldozva magát 🙂
4. mi ezt úgy oldjuk meg, hogy a macska műanyag alomtálcájába egy nyitott szemeteszsákot teszünk, ebbe teszünk papírt (mire nem jó a sok bedobott reklámújság), majd erre rakunk almot. Amikor cseréljük reggelente, akkor csak óvatosan összefogjuk a szemetes zacskót, lezárjuk légmentesen és kidobjuk. Ezzel szinte meggátoljuk, hogy bármelyikünk is hozzáérjen a koszos alomhoz. A párom se fogdossa össze az ajtókilincseket az esetleges fertőzéssel.

5. szappanos vízzel való gyakori kézmosás elengedhetetlen. Mi vettünk azt az infrás kézmosót, amibe fertőtlenítő szappan kerül, nem kell megnyomni, csak elé tartani a kezünket.

6. fő szabály ne nyalogassuk a macskát 🙂 🙂 Főleg a fenekét ne!

A doki szerint a lakásban élő (ki nem járó) cica, kellő higiéniát tartva nem fertőzi meg (általában) a gazdikat. Ezért lehetek én is negatív.

De mitől fertőződhetünk meg akkor is, ha nincsen macskánk vagy ha minden szabályt betartunk?

Mivel a kijáró (kóbor) macskák mindenhová odakakilnak, így szinte minden termőföld szennyezett a toxoplazmával, különösen vidéken, ahonnan a zöldség, gyümölcs származik. => nem a macska maga a fertőzés fő forrása, hanem a szennyezett föld => nem csak a cicatartók a veszélyeztetettek!!!!!

1. minden zöldséget, gyümölcsöt igen alaposan meg kell mosni, hogy a fertőző földet lemossuk róla. Még akkor is, ha tisztának tűnik, mossuk meg jól. Különösen az epret…. vagy ha krumplit pucolunk, akkor is legyünk óvatosak, nehogy a sáros/földes krumpli legyen a fertőzés forrása.

2. nem most kell a kertészkedés bajnokának lenni, ültetgetni, földben kaparászni, nem kell magyaráznom miért….

3. a játszóterek! igen, sajnos a kóbor cicák lerendezik a játszótereket is, kismamák ne turkáljanak a homokozóban, ha lehet, a másik kisgyermeket se engedjék oda földet túrni, mert az ő homokos kezük is lehet a fertőzés forrása. (mihamarabb lemosni szappannal). Láttam már kismamát, aki lenyalja a kicsi kezét, mielőtt odaadja neki a kekszet a játszótéren, vagy a leesett cumit! Ne tegyük!

Sajnos van még egy másik, nagyon elterjed forrása a fertőzésnek. A nyers hús!

A doki szerint főleg a legelő állatok (birka, marha) azok, amelyek legelés közben megfertőződhetnek, mivel a szájuk a földhöz ér táplálkozás közben. Az ő fertőzött nyers, véres, nem átsült húsuk elfogyasztásával közvetlenül is megfertőződhetünk.

Ezért abszolút tilos a tatár beafsteak, a nem átsült steak, sőt a doki szerint, ha nem muszáj ezt a két húsfajtát kerüljük, ha lehet terhességünk idején. Otthon se készítsünk belőlük semmit, ha mégis igen, akkor semmiféleképpen ne a kismama csinálja, a pultot, eszközöket pedig fertőtlenítsük. De szerintem mindenki kibírja báránysült nélkül 9 hónapig!

A doki említette még a hamburgereket is, tudjátok vannak, azok a nagy szaftos hamburgerek, frissen, nyers húsból sütve… na, ezeket is kerüljük, hátha nem sült át rendesen!

A doki hozott egy példát, hogy vannak olyan országok, ahol 90-95% a fertőzöttség aránya, mint pl. Anglia (ha jó emlékszem), ők szívesen eszik a húsokat véresen, míg Japán, ahol mindent átsütnek, ott szinte alig van toxoplazma fertőzés. Pedig macskák mindenhol vannak.

Vannak netes források, amelyek megemlítik még a tojást (Tiramisu), a nyers tejet (csak pasztőrözöttet igyunk!), pasztőrözetlen tejből készült sajtokat is, tehát mindent, ami fertőzött lehet és nincsen hő által fertőtlenítve.

Mit tehetünk még?

1. figyelünk a higiéniára a fentiek szerint (kerüljük a nyers állati fehérjét!)

2. az orvosok tanácsa szerint 2 havonta menjünk el toxoplazma vizsgálatra (körzetben is megcsinálják ingyen, bár nekem másfél hónap alatt sem volt meg az eredmény, így elmentem egy magánklinikára, ahol 2 nap volt és 7000 forint).

3. ha kiderülne, hogy mégis megfertőződtünk,akkor azonnal el kell menni dokihoz, aki megfelelő gyógyszerekkel kezel minket, hogy a babát megóvjuk! Nekünk csak egy kis nátha, itt a baba a lényeg.

Remélem, hogy a mai írásommal nem okoztam senkinek túl nagy izgalmat, hanem inkább elűztem szegény cicák feje fölül a vészfelhőket. Szeressük őket nagyon, hiszen megérdemlik. Ne feledkezzünk el azokról a kutatásokról sem, melyek kiemelik, hogy azok a gyerekek, amelyek cicával, kutyával együtt nőnek fel, sokkal empatikusabbak, barátságosabbak, sőt kevésbé hajlamosak az allergiára is.9 hozzászólás

 1. Andrea
 2. Magdi
 3. Kata
 4. Bella
 5. reklamanyagok
 6. Sántha-Szűcs Margit
  • Mira
 7. mickie
  • Mira

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!