Biztosan sokakat foglalkoztatott már és még fog is a hordozókendő-modern hordozó eszközök, a mosható pelus-eldobható pelus, bio ételek, bio textiliák, együtt alszunk-külön alszuk, igény szerint szoptatunk-vagy nem stb. stb.

Sokan hippi anyukának skatulyázzák azokat a szülőket, akik a hagyománytól eltérően nem a babakocsiban gondolkodnak, ha a közlekedés és a baba összefüggésére gondolnak. Még ma is extrém, ha az eldobható pelenkák nagy választéka mellett alternatíva a mosipelus.

A közlekedés nekem is nagy fejtörést okoz, mert ugye novemberben megérkezik második csodánk. A nagyfiú még csak 23 hónapos lesz. Nem egy nyugodt típus, főleg, ha kiszabadul a térbe. Így a jön mellettem, gyalog, vagy motorkával, sanszos, hogy köz- és életveszélyes vállalkozás lenne.

Gondolkodtam a testvérkocsi vásárlásán. Végül az, hogy egyrészt a 20-30 ezres kategória babaruha a komolyabb 170 ezernél kezdődik, használtan jó állapotút reális áron meg nehéz kifogni, volt az egyik negatívum. A másik hogy nem tudom, hogy az önállósulni vágyó nagyfiam meddig fog még szeretni babakocsizni. Most imádja, amikor született nem is volt kérdés, hogy babakocsizzunk.

Vidéken, a város szélén lakunk, stabil nagy kocsi nagy kerekekkel, hatalmas séták télen-nyáron, imádjuk. (Hauck Chichago Air, csak ajánlani tudom, német precizitás.) Még itthon is van, hogy csak úgy beleül és nézelődik, vagy jelzi, hogy akár mehetnénk is egyet sétálni. Vele megvalósítható az álom, hogy nagy séta, alvó-nézelődő gyerek a kocsiban.


Szóval most még nagyon babakocsis, de néha kikéreckedik már és valamennyit sétál. Még egy negatívum a tesókocsinál, hogy a sok sok tapasztalat, amit olvastam, igen csak azt sugallta, hogy jó erőben kell lenni, ha mondjuk buszra akarjuk feltolni a kocsit, mi pedig sokat tömegközlekedünk, és ha olyan busz jön, ami nem, hogy nem akadálymentes, de még a babakocsi beálló is kicsi, vagy ott állnak és tele a busz, esélytelen feljutni….

A következő alternatíva a tesófellépő. Ez egy praktikus lehetőségnek tűnik, ha nem kell felhajtható, ha elfárad a nagy, ülhet, állhat. A buszra való feljutásnál picit macera lehet, hogy hova teszem addig a nagyot, hogy ne szaladjon el, felteszem a buszra a kocsit meg még a fellépőt, ide is kell karizom. Illetve, hát a pénz megest, használtan sem olcsó.

Végül, most én úgy döntöttem, hogy kendőben a kicsi, kocsiban a nagy. Ha kedve van, sétál, ha kedve van, beül a kocsiba, ha meg már ő nem kocsizik, mehet bele a kicsi, addig meg anyjamajma.

Na már most ez a hordozókendő téma nem semmi. Igazából nem tudom, hogy annak idején miért nem akartam hordozni, fel sem merült, hogy nem kocsizunk. Pedig földúton lakunk, néha nem kis meló kijutni …

Na szóval egyből be is szereztem egy nandu kendőt, kicsit ijesztő volt elsőre, mert 4 m felett van, de a jutubon klafa videók segítettek, hogy lehet kötni. A nagy épp fogzik, belázasodott, nyűgi volt, bújós. Na, mondom, ürömben az öröm, hagyta magát, magamra kötöttem, nem értem, hogy ez korábban miért nem volt alternatíva.

Félévesen egyszer beültettem magamon egy csatosba, de nem tetszett neki és nekem sem. Most meg már örökmozgó, közel 11 kg, nekem se, neki se téma. De az a nap, amikor kétszer is elaludt rajtam, baromi jó érzés volt, de nyomta a pocakot így, azért nem sokáig maradhatott rajtam …

Na de nagyon nagy kedvet kaptam a kicsi hordozására. Úgyhogy az előidőkre ki is néztem a Close Caboo pihipuhi hordozót, ami sajnos szintén egy vagyon újonnan, de még használtan is zsebbenyúlós …

Amin gondolkodtam a témával kapcsolatban, hogy ugye igen régi időkre nyúlnak vissza ezek a hordozós hagyományok, biztosan van rengeteg előnye, a testközel, a még együttlevés születés után, és mégse, mert ha arra van igénye a kicsinek, le lehet tenni.

Nem tudom, ha az ősnyák idejében lettek volna ilyen szipi-szupi kocsik, akkor is hordoztak volna-e így, vagy azokban a kultúrákban, ahol a vízhordás és a munka közben is magukra kötik az anyák a babákat, tényleg jó-e mindenkinek.

Nem szűk-e a világ, nem marad-e ki valamiből a baba, ha csak anya mellkasán, vagy a hátán van, és nem sok látószög áll rendelkezésre. Persze más a mozgásfejlődés, az idegrendszer fejlődése, más ingerek érik a babát, nem vagyok szakértő, nem tudom rosszabb-e, jobb-e, így van. Több választásunk van, és a gyerek igényeit is számba tudjuk venni….

A babakocsi is baromi kényelmes találmány, én nagyon szeretem, a nagyfiam nem volt egy kézbe levős (nem rajtam múlt), most sem hagyja, hogy babusgassuk, puszilgassuk, csak estefelé, de picinek is imádott ellenni a játszószőnyegen, szerette, ha ott vagyunk a közelébe, de nem úgy, hogy rajtunk, a kezünkben vagy ilyesmi …

Néha kéri, hogy öleljük, dajkáljuk, sőt már puszit ad, de csak ha ő akarja , mi nem nagyon kezdeményezhetjük. 🙂 Szóval ő nagyon szereti a kocsit és mi is, tele lehet pakolni, vásárláskor, nyaraláskor, kiránduláskor, száguldó cirkusz….

Viszont a fém-merev-vázas háti hordozót is bírta a nászutas túrákon. Mondjuk, volt mit látni és apa elringatta. Bízom benne, hogy ha a kicsi kezdetektől kendős lesz majd, szereti, és megmarad a mozgás tere a nagynak, mehetünk játszótérre, és a kicsi sem lesz elhanyagolva, mert kevés jut belőlem …
Másik megosztó téma, a mosipelus. Persze a régi idők és a mostani csilliárd fajta és vagyonokba kerülő mosipelusok között valóban fényévnyi különbség van. Régen nem volt más, most van.

Nem tudom ősanyáink melyiket választották volna. Jelenleg én eldobhatót vásárolok. A fiam nem érzékeny bőrű, neki nem szokott pelenkakiütése lenni, csak ha olyat eszik. (narancs) Mi az aldis májlávot használjuk kezdetektől, nem tudok rá rosszat mondani.

Viszont nagyon sok jót hallottam a mosi pelusokról, Hát utána néztem ennek-annak, ez rendesen szenvedély. Baromi jól hangzik, hogy bio anyagok, meg levegőzik a fenék, meg milyen takaros, millióféle mintás. És nem is olyan macera, öblít, mos. Marhaepeszappan, mosódió, ilyen-olyan öko anyagok. Környezetvédelem stb. stb.

De bakker piszok drága. Igen, igen, befektetés, visszajön, stb. De egy külső, ami elég jó, már 3-4 ezer, egy db. 44 db 5s méretű eldobható 2500ft és nem kell mosni … Persze engem is bánt a kakit nejlonba, nejlont nejlonba, és nem tudok környezetbarát eldobható pelenka megsemmisítőről, tök jó lenne. De azt hiszem, a kényelem és az éppen aktuális ár nagyobb úr.

Szívesen vennék mosipelust és még lehet, az időbe is beleférne a mosás, nem tudom, biztos a gyerek is szeretné, de egyelőre én azért azt gondolom, hogy egy átlag család költségvetésének igen borsos 🙁 Ha kirívóan olcsó annak meg híg a leve…

Szóval azt hiszem az ökoanyut-ősanyut inkább a gazdaganyuval kell egy kontextusba hozni sajnos… Érdekelne mások tapasztalata, kis korkülönbséges tesókkal a közlekedés világa …Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!