Sokan sokfélék, mint mindig. A gyermek nevének megválasztása igen sarkalatos pontja szokott lenni a várandósság idejének. Vannak, akik ragaszkodnak a családban meglévő nevek továbbadásához. Vannak, akik újító szellemben kereszteli el a gyereket, stb.

Sokat nevetünk, amikor az újságban vagy valahol látunk, hallunk igen extrém neveket. Senkit nem akarok megsérteni, de én kérek elnézést az Eperkék, a régi megye neveket viselő, és a Dzs-vel kezdődő keresztnevű és még sorolhatnánk… emberektől. Valószínűleg, ha idősebbek lesznek és érvényesülni szeretnének, lehet, maguk kérik ki szüleik elvetemült elképzeléseit…

Sokan figyelnek a ritmusra, hangzásra, a számmisztikára, és egyéb különböző szempontokra.

Nálunk, a férjem és én az első gyereknél lejátszottuk a meccseket. Mindkettőnknek volt vétójoga, nem kellett indokolni, csak simán kilőttük, ha nem tetszett a másik által felhozott név. Fiúnévnél kettőre, leánynévnél egyre szűkült a kör. Tehát, három nevet választottunk, két fiú nevet és egy leánynevet.

Az elsődleges szempont a férjem vezeték nevének eredete volt. Másik szempont, hogy jól, karakánul hangozzék az a név. A név jelentése sem volt mindegy, de nem ez volt a legmeghatározóbb.


Mindkettőnknek fontos volt, hogy, ha lesz fiunk, az vigye tovább az apja keresztnevét is. Amikor megtudtuk első csodánknál, hogy fiú, rögtön mindenki megmondta, beleszóltak, hogy na akkor ő lesz a „kis”. Viszont mi úgy gondoltuk, hogy a kisebbik fiú is továbbviheti apa nevét, így már csak azért is a másik keresztnevet választottuk. Így lett az elsőszülött fiú Zalán.

Most, hogy tudjuk, a második csemete is fiú, örömmel nyugtázzuk, hogy lesz (még) egy Gergelyünk! 🙂 (Ha lesz harmadik muszáj lány legyen, mert már csak lány nevünk van! :))

Érdekes egyébként, hogy a nevünk határoz-e meg vagy mi határozzuk-e meg a nevünket jobban. Sokszor mondják, hogy az ilyen olyan nevű emberkére ráillik a neve, mert az ilyen vagy olyan. Ill. ha valakikkel nem jövünk ki, sokszor feltűnhet, hogy ugyanúgy hívják őket.

A névadásnál szempont még, hogy ha az ismeretségi körben hívnak úgy valakit és szimpatikus számunkra, természetesen hamarabb adjuk azt a nevet, mintha negatív arc társul hozzá. Persze ez nem általános, és lehet, hogy hülyeség, de én már tapasztaltam ilyet.

Szerintem az is fontos, hogy kapjuk a nevünket. Úgy értem, ki adja. Az én testvéreimnél apa adta a nővérem nevét, kuriózum volta családban, mert olyan neve nem volt még senkinek, bár abban az évben divatos volt a Krisztina név. A bátyám esetén egyértelmű volt, hogy viszi tovább a dédi, a nagypapa, és apa keresztnevét. Az én esetben az anyai nagymamám kérte és adta a nevem és én büszkén viselem. Nagyon magasztos érzés volt számomra és igyekeztem méltó lenni hozzá.

Ilyen értelemben azért én azt gondolom, hogy meghatározhat bennünket a nevünk. Az ilyesfajta befolyásoltságban jobban hiszek, mint mondjuk a név jelentésében, az enyém júdeiai nőt jelent, de cseppet sem vagyok vallásos és nem is onnan származom … 🙂

Sokak fontosnak tartják a becézhetőséget, direkt olyan nevet keresnek amit jól lehet becézni, sokféleképp. Mi Zalánnál nem bántuk, hogy nem lehet becézni a Zalánka pl. már női név. (Én amúgy annyira nem komálom a –ka, -ke kicsinyítő képzős becézést, főleg mikor idősebbek „tapasztalatosztásnál” használják … nekem túl nyájas…) 🙂 A lánynevünk se becézhető. Gergely esetén viszont a férjem miatt meg van szokva, hogy mindenki más hogy hívja, úgy értem a családban, a baráti társaságban a munkahelyen és én is. Így hát már a második csodát mi is becézve várjuk.

Nehéz egyébként ez a névválasztás dolog, mert lutri elnevezni valakit ismeretlenül, mi van, ha nem fog illetni hozzá? Vagy ilyen nincs mindenki bele nő/hozzá nő a nevéhez? Vagy megint az elvárások, a hasonlítás és a sztereotípiák áldozatai vagyunk?

Én végül úgy gondolom, ha valakit szeretetből, és tisztelettel becéznek, az nem olyan ártalmas. Mégis szerintem az a normális, mikor úgy hívunk valakit, ahogyan elnevezték annak idején. Hacsak nem maga dönt az illető új név mellett. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!